Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték a nyílt fegyverviselést, több lett az erőszak

2021. szeptember 8., szerda 07:01

A szeptember első napján életbe lépett új texasi törvény engedélyezi a legálisan fegyverrel rendelkező texasiak számára, hogy engedély vagy képzés nélkül, nyíltan mutatkozzanak lőfegyverükkel a nyilvánosság előtt. A szabályozás lazítása a szakértők szerint megnehezíti a bűnüldöző szervek számára, hogy megvédjék a lakosságot a fegyveres erőszakkal szemben.

Az ellentmondásos „alkotmányos” fegyverviselési jogszabály a legújabb a fegyverpárti törvények sorában, miközben a fegyveres erőszakos cselekmények száma Texasban és az Egyesült Államok egészében egyaránt növekszik.

A texasi lövöldözések száma az idén 14 százalékkal, nagyjából 3200 lövöldözésre nőtt a 2020-as év azonos időszakához képest, amikor durván 2800 lövöldözést regisztráltak. 2019-cel összehasonlítva azonban már 50 százalékkal több volt a lövöldözés – derül ki a Fegyveres Erőszak Archívumának (GVA) adataiból.

„Gyökeres változás Texasban az engedély teljes hatályon kívül helyezése” – idézi a CNN az Egyesült Államok legnagyobb, a fegyveres erőszakot megelőző szervezetének, az Everytown for Gun Safetynek a szakértőjét. „Fölöttébb veszélyes, hogy szinte bárki nyilvánosan viselhet fegyvert háttérellenőrzés vagy biztonsági képzés nélkül” – tette hozzá Andrew Karwoski.

A konzervatív aktivisták évek óta lobbiztak az engedély nélküli fegyverviselésért, de a kezdeményezések az elmúlt három törvényhozási ciklusban sorra elakadtak. A törvény „szabadságot teremtett a magányos csillag államában” – Greg Abbott kormányzó ezzel az indoklással írta alá júniusban a törvényt, amit a texasi törvényhozás 82:62 arányban hagyott jóvá a demokraták, egyes rendőri vezetők és a fegyvertartás ellenzőinek tiltakozása dacára.

A nyíltan lőfegyvert viselő emberek megnehezítik a bűnüldözők számára, hogy megkülönböztessék „a fegyveres jófiút a fegyveres rosszfiútól” – így reagált Eddie Garcia dallasi rendőrfőnök.

„A lőfegyver birtoklása és biztonságos használata nemcsak a fegyverismeretet, hanem bizonyos szintű jártasságot is igényel” – hangoztatta Frank Straub, az Országos Rendőrségi Alapítvány egyik tanulmányi központjának az igazgatója.

A törvény hatályba lépése előtt a texasiak csak engedéllyel viselhettek kézifegyvert, előtte képzésen kellett részt venniük, továbbá írásbeli és jártassági vizsgát kellett tenniük.

A republikánus támogatók azzal érveltek, hogy az engedélyezési kötelezettség megszüntetésével „mesterséges akadályt” hárítanak el az alkotmányban biztosított fegyverviselési jog elől, ezáltal több texasi számára biztosítják, hogy „saját vagy családjuk védelmét” nyilvánosan gyakorolhassák.

Texas ezzel csatlakozott több más konzervatív államhoz. A többi között Iowa, Tennessee, Montana, Utah és Wyoming törvényhozása szintén idén lazított a fegyverviselési jogszabályokon.

„A fegyverekkel kapcsolatos szélsőséges nézetek erősödnek. A nyílt fegyvertartást követelő emberek felvonulásokon gyülekeznek, majd megjelennek a választott tisztségviselők otthonában, a szavazóhelyiségekben, végül január 6-án az amerikai Capitoliumban” – figyelmeztetett Shannon Watts, a Moms Demand Action alapítója, aki egy 2012-es, connecticuti iskolai lövöldözés óta küzd a fegyverek biztonságát célzó intézkedésekért. A Sandy Hook általános iskolában húsz vétlen gyermek és hat pedagógus vesztette életét.

A nyílt fegyverviselés veszélyezteti a bűnüldözők munkáját

A texasi rendőrök már az év elején ellenezték a szabályozás enyhítését.

„Veszélyesebbé teszi a munkánkat, a férfiak és nők munkáját” – jelentette ki egy sajtótájékoztatón a dallasi rendőrfőnök. „A fegyvertulajdonosoknak kötelessége, hogy lőfegyvereiket biztonságosan kezeljék, és kötelességük ismerni a vonatkozó törvényeket.”

Ha egy személyt lőfegyverrel látnak egy tüntetésen vagy egy üzletben, a bűnüldöző szervek nem sokat tehetnek, hacsak az illető nem cselekszik törvénytelenül – illusztrálta a helyzetet az Everytown munkatársa.

„A nyílt fegyverviselés ezért veszélyes, mert nehéz betartatni” – mondta Karwoski. „Ha rendőrök valakit katonai támadófegyverrel látnak sétálni az utcán, aligha képesek azonosítani a szándékát, így reagálni sem tudnak megfelelően.”

Fokozza az erőszakos viselkedést

Összesen harmincan haltak meg a 2019-es tömeges lövöldözésekben egy El Pasó-i Walmartban, továbbá a Midland és Odessa közötti ámokfutásban. A tragédiák rövid időre megtorpantották a lázas törvénymódosítást.

Az év eleji értékelőjében azonban Abbott kormányzó már leszögezte: „Meg kell akadályozni, hogy bármelyik kormánytisztviselő bárhol korlátozza a fegyverhasználati jogokat Texasban.”

Az eltelt négy évben folyamatosan nőtt a tömeges lövöldözések száma a déli tagállamban. Augusztus végéig 38 tömeges lövöldözést regisztráltak, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az idén – augusztus utolsó napjáig – 464 tömeges lövöldözést jegyeztek az Egyesült Államok területén. Tavaly 418, 2019-ben pedig 286 esetet regisztrált a GVA.

Az elmúlt évek több, nagy visszhangot kiváltó tömeges lövöldözése arra késztette a bűnüldözőket és a törvényhozókat, hogy a fegyvertartási törvények szigorítását követeljék, köztük a nyilvános fegyverviselés korlátozását. Dallasban 2016-ban öt rendőrt öltek meg az orvlövészek, hét másik pedig megsebesült, miután fehér társaik két fegyvertelen feketét lőttek le. A 2001. szeptember 11-i támadások óta ez volt az amerikai rendőrök legtragikusabb napja.

A Jobboldal egyesülése elnevezésű gyűlésen fehér nacionalisták 2017-ben megrohamozták a virginiai Charlottesville városát, miközben nyíltan hordták lőfegyvereiket. A demonstráció egy ember halálával és 19 sebesülttel végződött, miután egy fehér fajgyűlölő autójával belehajtott az ellentüntetők csoportjába.

Az Everytown és az Armed Conflict Location & Event Data (ACLED) minap közzétett jelentése 560 olyan, 2020 januárja és 2021 júniusa közötti eseményt vizsgált, amelyeken tüntetők, ellentüntetők vagy más egyének, illetve csoportok tagjai lőfegyverrel hadonásztak.

Szemben azokkal az állításokkal, miszerint a fegyverek jelenléte biztonságosabbá teszi a köztereket, a legalább egy fegyveres személy részvételével zajló tüntetések az esetek 16 százalékában erőszakosak vagy romboló hatásúak

– áll a két szervezet jelentésében.

A tanulmány megállapította, hogy a fegyveres tüntetések közel hatszor nagyobb valószínűséggel válnak erőszakossá vagy destruktívvá, mint a fegyvertelenek.

„Adatok igazolják, hogy a nyílt fegyverviselés agresszívabbá teszik az embereket. A fegyverviselés nyilvános helyen valószínűbbé teszi, hogy a nézeteltérések erőszakos konfliktusba torkollnak” – szűrte le a végkövetkeztetést Shannon Watts, a Moms Demand Action alapítója.

(Borítókép:  Kormányellenes, fegyverpárti tüntetők Austinban 2021. január 17-én.  Fotó: Sergio Flores / Getty Images)

Rovatok