Index Vakbarát Hírportál

Az ország, ahol bitcoinnal feltöltött okostelefon helyettesíti a bankot

2021. szeptember 17., péntek 06:10

El Salvadorba tavaly csaknem 6 milliárd dollár érkezett külföldön dolgozó vendégmunkásaitól átutalások formájában, azaz a GDP közel egynegyede. Ebből azonban nem keveset csippentettek le az utalásokat lebonyolító pénzügyi szolgáltatók, ami érzékenyen érinti a közép-amerikai ország lakosságának 70 százalékát, amely külföldről kap pénzt. A jutalék lenullázása nem kis szerepet játszott abban, hogy a pénzügyi tekintetben elmaradottnak számító El Salvador elsőként törvényesítse a bitcoint hivatalos fizetőeszközként.

A radikális monetáris kísérlet azonban kockázatos a törékeny gazdaságra nézve.

Nayib Bukele elnök a napokban jelentette be, hogy kormánya 200 bitcoint vásárolt, aztán másnap még 150-et. Az állomány a korábbi vásárlással 550 bitcoinra duzzadt. A kriptovaluta ezzel egyidejűleg El Salvadorban törvényes fizetőeszközzé vált az amerikai dollárral együtt. Saját valutájától, a colóntól éppen két évtizede, még 2001-ben megvált.

Az új fizetőeszköz bevezetésével El Salvador a pénzügyi középkorból az űrkorba lőtte magát.

A kockázat azonban nyomban beigazolódott: a bitcoin bevezetésének a napján árfolyama meredeken zuhant, több mint 11 százalékot veszített az értékéből.

Megvásárlásakor 52-53 ezer dollárt ért, a mai árfolyama 46 ezer dollár körül alakul. A számítások szerint ezzel 3 millió dollárt bukott a gazdagnak nem mondható El Salvador államkincstára, amely épp az árfolyamesést megelőzően, tehát drágábban vásárolt kriptovalutát.

A 2019-ben hatalomra került jobboldali populista Bukele júniusban jelentette be a bitcoin alkalmazásának tervét. A törvényes fizetőeszközzé nyilvánító törvény kimondja, hogy minden gazdasági szereplőnek el kell fogadnia a kriptopénzt fizetési eszközként, sőt akár adót is lehet vele fizetni.

A bevezetését azonban sokan ellenezték, és még többen mind a mai napig tiltakoznak ellene, elvégre a biztos kápéhoz szoktak.

Harmincdollárnyi bitcoinnal népszerűsítik a Chivót

A salvadoriak több mint kétharmadának nincs hozzáférése a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz – magyarán: nincs bankszámlájuk, -kártyájuk. Van viszont okostelefonjuk. Erre tölthetik le a kormány által létrehozott Chivo alkalmazást, amely révén minden salvadori 30 dollár értékű bitcoint kap. Így népszerűsítik az alkalmazást, amelynek a neve, a chivo, a helyi szlengben „menőt” jelent.

A kriptovaluta tehát digitális pénztárcában őrizhető, nem pedig hagyományos bankszámlán. Ezzel a bankokhoz kevésbé hozzáférő szegényebb közösségekben élő emberek a bitcoint használhatják pénzügyi tranzakcióikhoz.

Bukele elnök tisztában van azzal, hogy a váltás nem fog bekövetkezni egyik napról a másikra. Paradigmaváltás szükséges – tweetelte.

A bitcoinnal nem nehéz kereskedni – idézi a CNN José Abraham Cerón péket. Egy közeli tortillaüzlet tulajdonosa azonban inkább a készpénzt részesíti előnyben.

A bitcoin új, és túl keveset tudunk róla

– mondta Blanca Estela Ponce.

A helyi McDonald's és Starbucks az elsők között fogadta el az új valutát.

Filléres jutalék

Jaime García már hosszú ideje rühelli, hogy a Western Union révén kellett pénzt küldenie szeretteinek haza, El Salvadorba. El kellett mennie egy Western Union-fiókba, készpénzt kellett átadnia, amit még meg kellett fejelnie a 25 dolláros jutalékkal, szintén készpénzben.

A pénz három napig utazott Kanadából, ahová García 11 éves korában menekült el, miután a lázadók lebombázták a házát. A legnagyobb gondja mégis az volt, hogy a címzetteknek szintén el kellett buszozniuk egy másik, helyi fiókba, hogy átvegyék az utalvány ellenértékét.

„Ezekben az irodákban banditák garázdálkodnak. Tudják, hogy az emberek miért mennek oda, és gyakorlatilag kirabolják őket” – idézte a CNBC Garcíát, aki egy kanadai biztosító kutatócsoportját vezeti.

A gazdasági hírtévé újságírója szemléletes példával illusztrálta, hogy a Western Union révén egy 10 dolláros utalás jutaléka 3,24 dollár, miközben a Chivóból Chivóba indított tranzakció ingyenes.

If you want to send $10 from Canada -> El Salvador via Western Union's app = $3.24 fee

Muun->Chivo wallet = $0.10

Chivo->Chivo = free@nayibbukele's new #bitcoin wallet could cost co's like WU $400m/yhttps://t.co/eWy4dwt90P @JaimeWGarcia @gladstein @Matt_Hougan @marioglozada

— MacKenzie Sigalos (@KenzieSigalos) September 9, 2021

Ráadásul amint a salvadori címzett értesítést kap a Chivón a tranzakció érkezéséről, elmehet a kormány által nyitott 200 új Chivo ATM egyikéhez, és amerikai dollárt vehet fel virtuális tárcájából.

Nayib Bukele elnök becslése szerint a Western Union vagy a MoneyGram évi 400 millió dollárral fog megrövidülni az átutalások jutalékából, ha a lakosság széles körben alkalmazza a bitcoint. Ez a veszteség közelebb lesz az 1 milliárd dollárhoz – véli Mario Gomez Lozada, aki El Salvadorban született és nőtt fel, bankárként dolgozott a Merrill Lynchnél és a Credit Suisse-nél, most pedig egy kriptoeszközökkel foglalkozó tőzsdét vezet.

Óvatosságra intenek

A minap egyhangú szavazással fogadta el a kriptodevizát legalizáló és szabályozó törvényt az ukrán parlament, de Kijev nem úgy jár el, mint a bitcoint már korábban legalizáló El Salvador. Egyelőre nem teszi törvényes fizetőeszközzé, mivel az ukrán jogrendszer továbbra sem tesz egyenlőségjelet a legnagyobb kriptoeszköz és a nemzeti valuta, a hrivnya közé.

Eközben a nemzetközi szervezetek kritikusan tekintenek a salvadori kísérletre. Az ottani kormányt a törvény visszavonására kérik, mert tartanak a kriptovaluta rendkívüli sérülékenységétől, szakzsargonban: volatilitásától.

A bitcoin az év eleji drámai összeomlást követően némileg visszanyerte értékét, de még mindig mélyen az áprilisban elért, közel 65 ezer dolláros, rekordmagas árfolyam alatt van.

A Nemzetközi Valutaalap, amely tavaly sürgősségi kölcsönt nyújtott El Salvadornak, és most egy újabb hitelezési körről tárgyal, rossz szemmel nézi a bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatát, ami szerinte számos gazdasági, pénzügyi és jogi kérdést vet fel.

„Honnan tudjuk, hogy mennyit szedünk be adóként, amikor a bitcoin értéke hol emelkedik, hol csökken? Hogyan tervezzük meg a kiadásokat? Ez egy olyan probléma, amellyel a pénzügyminisztériumnak meg kell küzdenie. És ez nem könnyű” – figyelmeztetett Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója.

Július végén a Moody's a csődkategóriába süllyesztette El Salvador adósbesorolását „a politikai döntéshozatal minőségének romlására”, köztük arra a kormánydöntésre hivatkozva, amely törvényes fizetőeszközként ismerte el a bitcoint.

A hitelminősítő szerint az ország továbbra is érzékeny a finanszírozási sokkokra, amelyek 2023 januárjától veszélyeztethetik hiteltörlesztési képességét.

El Salvador kormánya azonban biztos abban, hogy a bitcoin fizetőeszközként történő alkalmazása vonzza majd az új befektetőket.

(Borítókép:  Egy Starbucks kávézó, amely elfogadja a bitcoint fizetési módként, El Salvadorban 2021. szeptember 9-én.  Fotó: Camilo Freedman / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok