Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Brüsszel erőszakkal akarja áthágni az uniós szabályokat

2021. október 19., kedd 16:30 | aznap frissítve

Brüsszel azért zsarolja Magyarországot és Lengyelországot, mert más alapokon nyugszik az értékrendjük és máshogy gondolkodnak a világról és Európáról − jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. A miniszter az uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek luxemburgi ülésén vesz részt.

Szerinte Brüsszel szemét szúrja, hogy Magyarország és Lengyelország megvédi és támogatja a családokat, hogy elutasítja a migrációt, és birodalom helyett az erős nemzetek erős Európáját építi.

Mi ennek a klubnak a tagjai vagyunk és maradunk is. Ennek a klubnak szabályai vannak, melyeket régóta lefektettek az uniós alapszerződésekben. Ezeket az alapelveket azonban nem mi, hanem Brüsszel akarja áthágni, mégpedig erőszakkal

− közölte Varga Judit, aki szerint „ha nem lenne elég a sok jogállamisági jelentés és kötelezettségszegési eljárás, még olyan források megvonásával is zsarolják országainkat, melyek száz százalékban járnak nekünk, hiszen azokért a magyar és lengyel emberek keményen megdolgoztak”.

A nyomásgyakorláshoz már hozzászoktunk, Budapest és Varsó kitart, vállt vállnak vetve

− jelentette ki a miniszter. Hangsúlyozta, hogy egyetért Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, aki EU-s vezetőknek írt hétfői levelében kifejtette, hogy az uniós jog elsőbbségének elve nem korlátlan, csak azokon a területeken érvényesül, amelyek uniós hatáskörbe tartoznak, és azok a hatáskörök, amelyeket a tagállamok nem ruháztak át az unióra, a tagállamoknál maradnak.

Mi nem fogunk meghátrálni, tiszta lelkiismerettel és egyenes gerinccel ülünk ma tárgyalóasztalhoz az Általános Ügyek Tanácsában

− tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Az ülés után Varga Judit a közmédiának kijelentette: nem szabad megengedni, hogy az Európai Bizottság civil szervezetek és más érintettek véleményének kritika nélküli átvételével alkossa meg jogállamisági jelentésének alapját. A brüsszeli testület jogállamisági jelentésének elkészítéséhez kormánykritikus civil szervezetek beszámolóját veszi át bármifajta ellenőrzés nélkül − mondta a miniszter.

Kiemelte továbbá, hogy az Európai Bizottságnak nincs jogalapja arra, hogy jogállamisági jelentéseket készítsen, ahogy arra sincs, hogy azokban ajánlásokat tegyen a tagállamok számára.

Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni

− fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ursula von der Leyen szerint a lengyel alkotmánybíróság döntése fenyegeti az Európai Unió alapjait. Az Európai Bizottság elnöke a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök részvételével tartott vitán aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt. Továbbra is hangsúlyozta, hogy elsősorban az emberek jogait védik, akárhol éljenek az unión belül.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő válaszában kiemelte: nem engedhető meg, hogy az uniós intézmények ráerőltessék döntéseiket másokra jogi alap nélkül, ahogy az sem, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország az unió része, és az is marad. Közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Mateusz Morawiecki azt írta, hogy elutasítja „a fenyegetés és zsarolás nyelvét”. Nyomatékosította, hogy Lengyelországban továbbra is az alkotmány élvez jogi elsőbbséget.

Ma az Európai Parlamentben állva, mint ennek a büszke országnak a miniszterelnöke, hangosan és tisztán kijelentettem, hogy erős és nagyszerű Európát akarok, amely az igazságszolgáltatásért, a szolidaritásért és az egyenlő esélyekért harcol. (...) Egy olyan Európát, amely amely tiszteletben tartja a kultúrát és hagyományokat, amelynek az alapjain nyugszik

− írta bejegyzésében a lengyel miniszterelnök.

Korábban a lengyel kormányfő már többször is álhírnek nevezte Lengyelország Európai Unióból való eseteges kilépéséről szóló fejtegetéseket. Utoljára kissé humorosan a jetihez és a Loch Ness-is szörnyhöz hasonlította a Polexitet.

Korábban azt is elmondta, hogy szerinte ezzel az álhírrel próbálja becsapni az ellenzék önmagát és másokat. Október elején több ezren tüntettek a Polexit miatt Lengyelországban. A megmozdulás kezdeményezője az ellenzéki Polgári Platform ügyvezető alelnöke, Donald Tusk volt.

Rovatok