Index Vakbarát Hírportál

Minszk azt állítja, hogy már kétezer bevándorlót hazatoloncolt

2021. november 13., szombat 11:18

Minszk mintegy kétezer, papírokkal nem rendelkező bevándorlót toloncolt vissza a hazájába, hogy véget vessen az illegális bevándorlásnak – állítja a belarusz külügyminiszter.

Uladzimir Makej hozzátette: a belarusz hatóságok őrizetbe vettek körülbelül hétszáz határsértőt is, valamint Minszk nagyjából egy hónapja mintegy harminc utazási irodától megvonta az engedélyt, hogy külföldieket hozzon az országba.

Az nem derült ki, hogy az őrizetbe vettek, illetve a kitoloncoltak azon bevándorlók közül kerültek-e ki, akik az elmúlt hetekben érkeztek a volt szovjet tagköztársaságba – számolt be az MTI.

Az iraki külügyminisztérium közben bejelentette, hogy Bagdad igyekszik hazatelepíteni a lengyel–belarusz határ térségéből azokat az iraki bevándorlókat, akik hajlandók visszatérni.

A határ térségében bevándorlók ezrei rekedtek, akik illegálisan kívánnak belépni az Európai Unió területére.

Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a bevándorlókat, hibrid támadást indított az unió ellen. Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Belarusszal és a bevándorlókat odaszállító légitársaságokkal szemben.

Nemrég Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) hamarosan leköszönő elnöke és a lengyel Polgári Platform (PO) elnöke is kemény fellépést sürgetett Minszkkel szemben.

Putyin: Oroszországnak nincs köze a válsághoz

Oroszországnak nincsen semmi köze a Fehéroroszország és az Európai Unió határán zajló migrációs válsághoz – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök közölte:

Szeretném, ha mindenki tudatosítaná: nekünk ehhez semmi közünk.

A Moszkva. Kreml. Putyin című műsor moderátorának, Pavel Zarubinnak azt is elmondta:

Mindenki mindenféle indok nélkül és minden alkalmat megragadva felelőssé próbál tenni bennünket.

Ismételten leszögezte, hogy orosz légitársaságok nem szállítottak migránsokat Belaruszba. Szerinte a migrációs válságot a nyugati, ezen belül az európai országok hozták létre, és ennek szerinte politikai, gazdasági és katonai okai vannak.

Putyin reményét fejezte ki, hogy Belarusz nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket. Lukasenka mint a tranzitország elnöke természetesen utasítást adhat az orosz gáz európai szállításainak megállítására, de ez a tranzitmegállapodás megsértése lenne – tette hozzá.

Rovatok