Index Vakbarát Hírportál

Védelmébe vette Lengyelországot a határvédelemmel kapcsolatban az ügyvezető német alkancellár

2021. november 16., kedd 09:06

Védelmébe vette a bírálatokkal szemben Olaf Scholz ügyvezető német alkancellár Lengyelországot, amely a határvédelmet igyekszik megerősíteni a Belarusszal közös határán – adta hírül az MTI.

Scholz, akit a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) tervei szerint december elején választanak meg kancellárnak a parlamentben, a Süddeutsche Zeitung német lap egyik rendezvényén jelentette ki, hogy Lengyelországnak szolidaritásra van szüksége a mostani helyzetben.

Az unió külső határán épített kerítést firtató kérdésre válaszolva Olaf Scholz elmondta: ez a döntés a lengyel kormány dolga. Azt is hozzátette: a távolból elítélni valamit túl egyszerű.

Úgy vélem, az, amin ott fáradoznak, minden bizonnyal hozzá fog járulni ahhoz, hogy ezt a szégyenletes játékot ne lehessen egyszerűen tovább folytatni

– fogalmazott a leendő német kancellár az embercsempészekre, valamit Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kormányára utalva.

A német alkancellár „világos és kemény” szankciókat követelt Lukasenkával szemben, akit egy „minden legitimitását elvesztett szörnyű diktátornak” nevezett.

Égtek a vonalak

Hétfőn Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon folytatott tárgyalást a lengyel–belarusz határon kialakult helyzet rendezéséről.

Annak ellenére, hogy a felek különbözőképpen ítélik meg a jelenlegi válság eredetét, az orosz elnök közölte Emmanuel Macronnal, hogy megérti annak szükségességét: véget kell vetni a válságnak, mindenekelőtt figyelembe véve az eszközként felhasznált bevándorlók iránti humánus tiszteletet

– fogalmazott hivatalos közleményében az Élysée-palota. Párizs reményét fejezte ki, hogy kedvező hatása lesz a beszélgetésnek a lengyel határon kialakult helyzetre. Vlagyimir Putyin közölte, hogy az ügyben tárgyalni fog fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával.

A telefonbeszélgetés célja a francia fél szerint a válság lezárása volt, amelyben Franciaország teljes egészében szolidáris Lengyelországgal. Putyin azt is közölte: közvetlenül a belarusz elnökkel kellene tárgyalniuk az európai uniós tagállamoknak.

Szintén hétfőn, ugyancsak telefonon tárgyalt egymással Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Angela Merkel leköszönő német kancellár a lengyel határnál kialakult migrációs válságról. A telefonbeszélgetés az első volt Lukasenka és egy európai vezető között a tavaly augusztusi, vitatott kimenetelű elnökválasztás óta.

A belarusz állami média szerint a két politikus megvitatta, miként lehetne megoldani a migrációs helyzetet. Emellett Angela Merkel felvetette, hogyan lehetne a határon rekedtek számára humanitárius segítséget juttatni.

A telefonbeszélgetésre azután került sor, hogy az Európai Unió bejelentette: újabb szankciókat rendel el Lukasenka kormánya ellen a következő napokban.

Szigorítanak a lengyelek

Időközben a lengyel kormány jóváhagyta a határvédelemről szóló törvény módosításának tervezetét. Mindez lehetővé tenné a belépési tilalom elrendelését a lengyel–belarusz határ menti, jelenleg rendkívüli állapot alá eső térségben, valamint az onnan eddig kitiltott újságírók munkáját is szabályozná.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a lengyel–belarusz határon több sorozatlövést lehetett hallani, ugyanakkor valószínűleg vaktöltényes provokáció történt.

Rovatok