Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófaövezetté nyilvánították a tájfun sújtott országrészeket a Fülöp-szigeteken

2021. december 22., szerda 10:23

Katasztrófaövezetté nyilvánította a Fülöp-szigeteki elnök azokat az országrészeket, ahol a Rai tájfun pusztított – jelentette be szerdán az elnöki hivatal.

Televíziós beszédében Rodrigo Duterte azt mondta, a döntés megkönnyíti a helyi és külföldi adományok kezelését, segítségével fel tudják gyorsítani a mentési munkálatokat, illetve szabályozhatják a használati és fogyasztási cikkek árát a térségben.

Kína szerdán bejelentette, hogy egymillió dollárt adományoz a mentési munkálatokra, az Európai Unió pedig első lépésben 1,7 millió euró gyorssegélyt küld humanitárius célokra. Segítséget ígért az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Ausztrália, Japán, Nagy-Britannia és több más ország is.

A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként. Noha a vihar már pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger felé, a katasztrófa több mint kétmillió embert érint az ország középső és déli részein. A tájfun okozta földcsuszamlásokban és árvizekben legkevesebb 375-en haltak meg, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint pedig 684 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az úgynevezett szupertájfun okozta katasztrófa áldozatainak megsegítésére több külföldi ország – köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália és Kína – és az Európai Unió is küldött humanitárius támogatást.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Rovatok