Index Vakbarát Hírportál

A kazah elnök bejelentette az orosz csapatok műveleteinek végét Kazahsztánban

2022. január 12., szerda 20:41

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán Sztanyiszlav Zasszal, az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) főtitkárával Nur-Szultanban folytatott megbeszélésén bejelentette a szervezet „békefenntartó” műveletének végét Kazahsztánban. Erről Vlagyimir Zajnetgyinov, a KBSZSZ sajtótitkára adott ki tájékoztatást.

A Kazah Köztársaság elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev január 12-én fogadta Sztanyiszlav Zasz KBSZSZ-főtitkárt. A kazah államfő megköszönte szövetségeinek a békefenntartó művelet lefolytatását és a segítségnyújtást egy terrorista támadás közepette. A kazah elnök egyben bejelentette a KBSZSZ békefenntartó műveletének lezárulását

 – ismertette Vlagyimir Zajnetgyinov. A sajtótitkár szerint a csapatok kivonása csütörtökön kezdődik meg, és mintegy tíz napot vesz igénybe.

Sztanyiszlav Zasz Muhtar Tileuberdi kazah külügyminiszterrel is folytatott megbeszélést szerdán, és megvitatták a kazahsztáni helyzet alakulását, illetve a szervezet tanácsának január 10-én tartott rendkívüli ülésének eredményét. Mindemellett készségüket fejezték ki Kazahsztán és a KBSZSZ további együttműködését illetően. Sztanyiszlav Zasz a többi között a „békefenntartóknak” a helyzet rendezésében játszott szerepéről tájékoztatta a kazah tárcavezetőt, és reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerül „a terrorista, szélsőséges és bűnözői elemek törvénytelen cselekedeteinek következményeit felszámolni”. Muhtar Tileuberdi azt mondta, hogy sikerült a helyzetet normalizálni és visszaállítani a törvényes kereteket. A kazah államfői hivatal szerdán azt is közölte, hogy helyi idő szerint csütörtök reggel hét órától feloldják a zavargások nyomán bevezetett szükségállapotot az ország három megyéjében.

A kazah sajtó arról számolt be, hogy Almatiban, ahol a legsúlyosabb erőszakos cselekmények történtek, ismét csaknem 1700 embert állítottak elő fosztogatás, illetve egyéb bűncselekmények elkövetése címén. Országosan mintegy tízezer embert vettek őrizetbe. Az APA osztrák hírügynökség szemtanúk beszámolóira hivatkozva arról írt, hogy Almatiban páncélozott járművek járőröznek, a tetőkön pedig mesterlövészek felügyelnek. Tokajev Almatiban meglátogatta a zavargások alkalmával megölt biztonságiak hozzátartóit és egy helyi kórházat.

Január 2-án, hosszú ideje tartó politikai és társadalmi problémák nyomán, az üzemanyagárak drasztikus megemelését követően több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek. Ezek napokon belül zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, mire a hatóságok szükségállapotot hirdettek. Az összetűzések halálos áldozatok tömegével jártak. Kaszim-Zsomart Tokajev a volt szovjet tagköztársaságokból álló, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez fordult, amely csapatokat küldött az országba. A kazah elnök egyebek között arra adott parancsot, hogy a hatóságok figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet a tüntetőkre, ami kiváltotta a legtöbb európai uniós vezető politikus ellenszenvét, egyedül a magyar kormány állt nyíltan a Tokajev-rezsim mellé, magáévá téve az orosz és a kazah vezetés narratíváját, amely a demonstrálókat konzekvensen terroristának és szélsőségesnek bélyegezte, valamint államcsínyt emlegetett.

(via MTI)

Rovatok