Index Vakbarát Hírportál

Blinken találkozik Lavrovval, miközben az ukrán határon már 127 ezer orosz katona állomásozik

2022. január 19., szerda 10:51

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Európába látogat, miközben egyre erősödik az ukrán határnál a feszültség. Az ukrán védelmi minisztérium szerint Oroszország már majdnem teljesen felépítette a katonai erejét, és több mint 127 ezer katonát telepített a térségbe.

Anthony Blinken szerdán Európába utazik, hogy Kijevben megbeszélést tartson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, azután Berlinben találkozik brit, francia és német kollégájával.

Az amerikai külügyminiszter pénteken Svájcban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy az ukrán határnál kitört konfliktust megvitassák.

Bár Oroszország többször is tagadta, hogy támadást kezdeményezne Ukrajna ellen, kedden magas rangú amerikai tisztviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy Moszkva bármelyik pillanatban támadást indíthat. A Fehér Ház sajtótitkára szerint Oroszország rendkívül veszélyes helyzetet teremtett.

A külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Anthony Blinken megpróbálja felajánlani az orosz külügyminiszternek a diplomáciai kiutat a válságból pénteken. Annak érdekében, hogy hatást gyakoroljon Oroszországra, az amerikai miniszter nyugati szövetségesek támogatására is törekszik. 

Vlagyimir Putyin többek között azt követeli a nyugati kormányoktól, hogy állítsák le a NATO terjeszkedését kelet felé, és korlátozzák tevékenységét más keleti államokban.

Az orosz vezetők egyébként korábban arra kérték az amerikai kormányt, hogy ne terjessze az orosz agresszióról szóló spekulációit. 

Az ukrán hatóságok szerint egyébként egyre nő az orosz katonák száma a határnál, és szinte teljesen felépültek a keleti katonai erők: az ukrán védelmi minisztérium szerint Moszkva már több mint 127 ezer katonát vezényelt a határhoz. 

(BBC)

Rovatok