Index Vakbarát Hírportál

Apad Mark Rutte népszerűsége

2022. január 26., szerda 06:52

Csökkent Mark Rutte holland miniszterelnök népszerűsége, akinek új, negyedik kormánya nemrég lépett hivatalba – közölte az NlTimes holland hírportál az Ipsos közvélemény-kutató cég felmérése alapján.

Szeptember végén Mark Rutte pártja, a VVD szavazóinak körében 92 százalékos volt a kormányfő támogatottsága, mostanra viszont ez az arány 81 százalékra csökkent. Mindeközben a pártot választó szavazók csak mintegy 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon nagy” bizalommal van a miniszterelnök iránt, holott a szeptemberi felmérésben ez az arány még 56 százalékos volt.

A negyedik Rutte-kormány január 10-én lépett hivatalba, miután a holland pártok 271 napig tárgyaltak a kormánykoalícióról a 2021 elején tartott szavazás óta. Az időközi voksolást amiatt kellett megtartani, mert Mark Rutte harmadik kormánya tavaly januárban benyújtotta lemondását egy botrány miatt

Rutte népszerűségének csökkenése vélhetően annak tudható be, hogy Hollandiában soha nem látott méreteket öltött a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban. Rutte előző, harmadik kormánya erre szigorú intézkedésekkel reagált ugyan, de decemberben a miniszterelnök beismerte, hogy hibázott, mivel túl későn kezdték el beadni a harmadik oltásokat, illetve hogy ő maga nem megfelelően kommunikált a járványügyi kérdésekről.

Január közepén már az újabb Rutte-kormány jelentette be, hogy enyhítenek a korlátozásokon, annak ellenére is, hogy azon a napon több mint 35 ezer új fertőzöttet regisztráltak, megdöntve ezzel a korábbi negatív rekordot – ismertette az MTI.

Rovatok