Index Vakbarát Hírportál

Varsó szerint nem létezik igazságügy Belaruszban, nem is adta ki az ellenzéki fórum alapítóját Minszknek

2022. január 26., szerda 18:22

Elutasította szerdán a varsói kerületi bíróság a NEXTA nevű belorusz Telegram-csatorna alapítója, Szcjapan Pucila kiadatására vonatkozó minszki kérelmet, mégpedig azzal az indokkal, hogy senkit sem lehet nem létező igazságügynek kiadni.

Belarusz 2020 novemberében nyújtotta be a kiadatási kérelmet. Szcjapan Pucilát a minszki hatóságok több bűnüggyel, köztük államellenes összeesküvés és tömeges zavargások szervezésével vádolták meg. A varsói bíróság azonban szerdán úgy döntött, hogy a belorusz beadvány egyértelműen elutasítandó.

Az ítéletet azzal indokolták, hogy nem lehet egy személyt kiadni „olyan igazságügyi rendszer szerveinek, amely nem is létezik”, ráadásul „olyan államnak, amely ténylegesen nem állam”. Aláhúzták, az Európai Unió tagállamai szempontjából Belarusznak jelenleg nincs törvényes kormányzata. Minszk csak azért kéri „egy teljesen ártatlan állampolgár kiadatását, mert az illető a pszichopata diktátortól eltérő nézeteket vall” – fogalmaztak az indoklásban.

A Pucila által alapított NEXTA csatornát a belorusz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőséges médiumnak nyilvánította. A lengyelországi menedékjoggal rendelkező Pucila mellett a belorusz állambiztonsági bizottság (KGB) a csatorna korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset is a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte.

Raman Prataszevics tavaly májusban kapott nemzetközi figyelmet, amikor a belorusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gép fedélzetén utazó Prataszevicset ezután letartóztatták. Az Index nemrég számolt be arról, hogy a Lukasenka-rezsim ezután a saját oldalára állította az ellenzéki újságírót, bár az események függvényében ennek őszintesége igencsak megkérdőjelezhető.

(via MTI)

Rovatok