Index Vakbarát Hírportál

Irán feltételeket szabott az atomalkuhoz

2022. február 20., vasárnap 21:21

Vasárnap hozták nyilvánosságra azt a dokumentumot, melyet az iráni parlament Ebrahim Raiszi elnöknek küldött azzal kapcsolatban, hogy a 2015-ös iráni nukleáris megállapodáshoz való visszatérésben milyen feltételek betartását várják el az Egyesült Államoktól, valamint az alkuban részt vevő többi európai országtól.

Két fontos feltételt hozott Teherán a 2015-ös atomalku megújításához. Az egyik az, hogy az alkuban részt vevő országok mind vállaljanak a szerződésben garanciát arra, hogy nem lépnek ki az új megállapodásból. A másik elvárása Iránnak pedig, hogy ha szerződésszegés történik Irán részéről, az esetleges büntetőeljárást előzze meg egy figyelmeztetés, valamint tárgyalások. A levelet a 290 teheráni képviselőből 250 írta alá.

Teherán továbbra is elvárja, hogy oldják fel a még érvényben lévő szankciókat a nukleáris projektek kapcsán, mielőtt aláírnák az új megállapodást – írja az MTI. Az atomalku megújításáról szóló tárgyalások az utolsó fázisba léptek Bécsben.

Az Egyesült Államok kongresszusának írásos garanciát kell adnia Teheránnak arról, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz, és benne is marad. A Bécsben jelenleg tárgyaló iráni képviselőknek javaslom, hogy a megbeszéléseken részt vevő többi nyugati küldöttségtől is kérjenek hasonló garanciákat

– fejtette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia delegációi tárgyalnak Bécsben az iráni képviselőkkel. Már 2021 áprilisa óta tartanak a megbeszélések a 2015-ös iráni atomalkuhoz való visszatérésről. Az ENSZ öt tagállama és Németország várhatóan hamarosan végső megállapodásra jut Iránnal a feltételek tisztázásában.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és bevezette azokat az Irán elleni szankciókat, melyeknek Joe Biden jelenlegi amerikai elnök egy részét már feloldotta, de ezzel Irán nem teljesen elégedett meg, s Trump intézkedéseire válaszul nem tartotta be teljesen a rá eső kötelezettségeket a nukleáris megállapodással kapcsolatban.

Rovatok