Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán határőrök lefoglaltak egy lőszerekkel és fegyverekkel megrakodott orosz teherautót Mikolajiv régióban – közölte közösségi oldalán a határőrszolgálat.

    Hozzátették, hogy a lefoglalt lőszereket és fegyvereket átadták az ukrán fegyveres erőknek.

    A fegyveres erők azt ígérik, hogy a golyókat visszaadják a megszállóknak, de úgy, hogy az nem fog tetszeni

    – fogalmaztak.

  • Tegnap, március 16-án tíz illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a munkácsi különítmény határőrei Kárpátalján – számolt be a pmg.ua internetes hírportál.

    Összesen 15 hadköteles ukrán állampolgárt vettek őrizetbe a határőrök. Közülük hárman érvénytelen útlevéllel próbáltak kijutni az országból a kaszonyi, az újlaki és aknaszlatinai ellenőrző pontokon. Técső, Aknaszlatina és Nagybocskó települések közelében pedig nyolc férfit illegális határátlépés kísérlete miatt tartóztattak le.

    Egy 1982-es és egy 1991-es születésű férfit az Állami Határőrség Belügyi Osztályának előzetes tájékoztatás alapján vettek őrizetbe. Két további határsértőt az aknaszlatinai és nagypaládi határőrség akadályozott meg a határátlépésben.

    A határsértőket a határőrség minden esetben jelenti a rendőrségen.

  • Lefoglalt három luxusjachtot a fiumei és a közép-horvátországi betinai és skradini kikötőben a horvát kormány – írja a Jutarnji List című horvát napilap.

    A fiumei kikötőben tartózkodó Royal Romance nevű luxusjacht értéke 180 millió dollár, és a lap szerint Viktor Medvedcsuk ismert ukrán üzletemberé, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként tartanak számon. A másik két hajó tulajdonosáról nincsenek információk – számolt be az MTI.

    Egy szlavón bródi (Slavonki Brod) cég számláját is zárolták a hatóságok. A Djuru Djakovic termoenergetikai létesítmény tulajdonosa, Alekszej Mordasov az egyik leggazdagabb orosz.

    Kiemelték: megbízható források szerint Zágráb még három hajót tervez lefoglalni, valamint további hat orosz érdekeltségű vállalat számláját zárolni.

  • Tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszer, köztük egy Sz–300-as üteg megsemmisítéséről számolt be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az előző nap eseményeiről ismertetett hadijelentésében – adta hírül az MTI.

    Konasenkov szerint az orosz hadsereg az elmúlt napon összesen 46 ukrán katonai létesítményt tett harcképtelenné. Szerda este a Rivne megyei Szárniban nagy pontosságú rakétákkal végrehajtott légicsapás számolt fel egy hadianyagraktárat, amelyben egyebek között Tocska–U típusú harcászati rakétákat is tároltak. A tábornok szerint az elmúlt nap alatt egy ukrán Mi–24-es és egy Mi–8-as helikopter, valamint 12 drón, köztük három Bayraktar TB–2-es semmisült meg.

    Konasenkov azt mondta, hogy a Moszkva által „különleges hadműveletként” emlegetett ukrajnai háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők

    • 181 repülőgépet és helikoptert,
    • 172 pilóta nélküli légi járművet,
    • 170 légvédelmi rakétarendszert,
    • 1379 harckocsit és páncélozott harcjárművet,
    • 133 rakéta-sorozatvetőt,
    • 514 tüzérségi ágyút és aknavetőt és
    • 1168 különleges katonai járművet vesztettek el.

    Konasenkov azt ígérte, hogy az orosz védelmi tárca hamarosan újabb dokumentumokat tesz közzé, amelyek ukrajnai biolaboratóriumok munkatársaitól származnak. Ezek egyebek között arról szólnak, hogy Ukrajna területéről az Egyesült Királyságba és más európai országokba nagy mennyiségű emberi bioanyagot szállítottak. Emellett a szóvivő állítása szerint az Egyesült Államok egy harkivi laboratóriumban titokban tanulmányozta, hogyan lehet denevérek segítségével betegségeket emberre átvinni.

  • A világ vezető aukciósházai, a Christie’s, a Sotheby’s és a Bonhams törölte júniusra meghirdetett orosz művészeti árveréseit Londonban a nyugati szankciókkal összhangban, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt vezettek be – számolt be az MTI. Az aukciósházak általában júniusban és novemberben rendezik Orosz művészeti hetek elnevezésű aukcióikat, amelyek iránt nagy az orosz érdeklődés.

    A Sotheby’s közleményében hangsúlyozta, hogy szigorúan betartja a jelenlegi szankciókat, és szorosan figyelemmel kísérik a listák frissítéseit. A Christie’s az orosz műkincsárveréseit lemondva többek között a háború bizonytalanságára és a szankciókkal kapcsolatos bonyolult logisztikai és jogi követelményekre hivatkozott. A Bonhams nem indokolta döntését.

  • Az ukrán rendőrség őrizetbe vett egy 22 éves bustyaházai férfit, aki háromezer dollárért és egy Toyota Corolla márkájú autó fejében két hadköteles férfit próbált meg átcsempészni a határon.

    A bíróság döntése alapján a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték, és szabadlábra helyezésének összegét 501 ezer hrivnyában (csaknem 5,7 millió forint) állapították meg – írja a Munkachevo hírportál az ügyészség közleménye alapján.

    A férfit 9 évig terjedő szabadságvesztésre és 3 év közügyektől való eltiltásra, valamint vagyonelkobzásra ítélhetik.

  • Az irpinyi lakosok evakuálását március 17-én, azaz ma folytatják – jelentette be Telegram-csatornáján Alexander Markusin, a város polgármestere.

    Holnap 7 órakor véget ér a kijárási tilalom, és 10 órától folytatjuk az irpinyi lakosok evakuálását Romanivkából

    – írta a városvezető.

    A város polgármestere több olyan telefonszámot is megosztott, amelyet segítségkérésre használhatnak, akik elhagyják a várost – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

  • A rendőrségre március 10-én érkezett bejelentés arról, hogy az egyik vásárosnaményi adománygyűjtő pontba betörtek, ahol az Ukrajnából a háború elől menekülők részére gyűjtött adományokat tartották. A helyi rendőrök azonnal a helyszínre érkeztek, és a közelben elfogták a bokrok között bujkáló gyanúsítottat.

    A rendőrség beszámolója szerint a 38 éves férfi két táskát pakolt meg az adományokból, majd a közelben elrejtette őket. Azt tervezte, hogy visszamegy az épületbe, hogy még három, tartós élelmiszerekkel, ruhaneműkkel és egy elektromos fűtőkészülékkel teli pakkot is elhozzon.

    A nyomozók P. Lászlót a Vásárosnaményi Rendőrkapitányságra elállították, és lopás elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatták. A férfi a kihallgatáson beismerte tettét.

    A vásárosnaményi rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat bíróság elé állítási javaslattal küldték el az ügyészségnek.

  • Éjszaka is sokan jöttek át Ukrajnából Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán egy videót osztott meg, amelyben ő maga adja át az ideiglenes tartózkodási engedélyt egy Ukrajnából érkező menekült kétgyermekes családnak.

    Éjszaka is rengetegen menekültek át a határon. Mindenkinek segítünk

    – írta videójához a miniszterelnök, és sok sikert kívánt a családnak.

  • Az ukrán rendőrség közleménye szerint egy mentőautó sofőrje tett bejelentést arról, hogy ellopták a mentőszolgálat járművében lévő két szolgálati mobiltelefont. A rendőrök rövid időn belül azonosították a feltételezett elkövetőt, és elfogtak egy, a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 26 éves, büntetett előéletű férfit – írja a Munkachevo hírportál.

    A nyomozás kiderítette, hogy a gyanúsított Zaporizzsja megyéből menekült Kárpátaljára a háború elől, és a bűncselekmény napján érkezett Munkácsra a testvéréhez. A telefonokat az esti sétája alatt tulajdonította el a mentőautóból.

    Az elkövető a fogdában várja, hogy a bíróság döntsön előzetes letartóztatásáról.

  • Kilenc újabb humanitárius folyosó nyílhat meg a mai napon Ukrajnában. Ezek közül egy az orosz támadások által régóta sújtott Mariupolból vezetne ki.

    Az elmúlt napokban ezeken a folyosókon keresztül több ezer embert menekítettek ki az ostrom alatt lévő városokból. De sok városban orosz támadások nehezítik az evakuálást – írja a Sky News.

    Jelenlegi információk szerint Mariupolban már több mint 2300 áldozata van az orosz légicsapásoknak. A várost már a háború második napjától lövik az oroszok haderők. Lakosságának nagy része fűtés, áram és folyóvíz nélkül maradt.

  • A humanitárius folyosók hiányát kihasználva a megszállók „fegyveres felvonulásokat” szerveztek Szumi régióban – mondta a szumi regionális katonai közigazgatás vezetője, Dmitro Zsivickij.

    A háború huszonegyedik napja nehéz volt. A humanitárius folyosók hiányát kihasználva a rasszisták úgy döntöttek, hogy „fegyveres felvonulásokat” szerveznek Szumi régióban

    – idézi Zsivickijt az Unian ukrán hírügynökség. Zsivickij szerint azok a falvak szenvednek leginkább a megszállóktól, ahová az ellenség elmegy éjszaka: betörnek az emberek otthonába, kikergetik az embereket az utcára, és elviszik az élelmiszert, marhákat és baromfit vágnak le.

    Amit ők csinálnak, az még csak nem is fasizmus vagy terrorizmus, hanem még rosszabb. Az ilyen embertelen visszaélésekhez új szóra van szükség

    – fogalmazott.

  • Március 16-án, szerdán 53-an haltak meg Csernyihivben az orosz támadásokban – számolt be a Guardian a helyi kormányzó jelentése alapján.

    Korábban már írtunk róla, hogy három gyerek holttestét találták meg egy lebombázott épületben a városban, tíz embert pedig akkor lőttek agyon az orosz katonák, amikor kenyérért álltak sorban.

    Az Ukrajna északi részén található Csernyihivet február 25. óta ostromolják az orosz haderők.

  • Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége szerint tíz embert lelőttek az orosz erők Csernyihivben, akik kenyérért álltak sorba.

    Csernyihiv vezetője elmondta, hogy tegnap 53 ember halt meg a városban. H árom gyerek holttestét találták meg a város egyik épületében.

    A város február 25. óta ostrom alatt áll.

  • Egyszerre négy fokozattal rontotta le a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú kibocsátói besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet – adta hírül az MTI. A korábbi A3-as szintről Ba1-re módosították az NBB besorolását, az új besorolást pedig további rontás lehetőségével helyezték felülvizsgálat alá.

    A leminősítés hátterében az áll, hogy március 2-án az Európai Unió öt NBB-részvényes tagországa, Csehország, Románia, Szlovákia, Lengyelország és Bulgária pénzügyminisztériuma is bejelentette kilépési szándékát a bankból az ukrajnai orosz invázió miatt.

    A Moody’s ezek után már nem feltételezi, hogy a pénzügyi válság idején ezek a részvényesek további támogatást nyújtanak a banknak – derül ki a hitelminősítő közleményéből.

  • A donyecki népi milícia már 95 települést „szabadított fel” a de facto Donyecki Népköztársaság területén – jelentette be Eduard Baszurin, a népköztársaság katonai osztályának képviselője.

    A területek felszabadítása folytatódik

    – tette hozzá.

    A népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin szerdán rendeletével számos olyan „felszabadult” települést a donbaszi régió fennhatósága alá vont, amelyek korábban „ideiglenesen Ukrajna ellenőrzése alatt álltak” – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Jelenleg stabil állapotban van a Fox News tudósítója, Benjamin Hall, aki a héten sérült meg, miközben az Ukrajna ellen folyó orosz invázióról tudósított – jelentette be szerdán a Fox News.

    Hall ugyanabban a Kijev előtti támadásban sebesült meg, amelyben a Fox News operatőre, Pierre Zakrzewski életét vesztette.

    Ben Hall most már biztonságban van, és elhagyta Ukrajnát

    – közölte a csatorna.

  • Több mint ezren voltak a mariupoli színházépületben, amikor bombatámadás érte – közölte Vadim Bojcsenko polgármester éjszaka.

    Ukrán oldalról az orosz erőket vádolták a bombázással, az orosz védelmi minisztérium szerint azonban a színházat az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel – számolt be az MTI.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a „Gyermekek” feliratot festették fel.

    A városvezetés korábbi közlése szerint a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el.

  • Miután Oroszország február 24-én inváziót indított Ukrajna ellen, az Európai Unió szankciókat vezetett be számos, Vlagyimir Putyinhoz közel álló orosz oligarchával és a politikáját támogatókkal szemben.

    Az Unian ukrán hírügynökség listát állított össze azokról a jachtokról, amelyeket az EU „speciális gazdasági művelete” miatt veszítettek el az orosz oligarchák. Idetartozik

    • az Aliser Uszmanov orosz milliárdos tulajdonában lévő, mintegy 600 millió dollár értékű (a Bloomberg szerint 25. legdrágább) szuperjacht,
    • Alekszej Mordasov orosz milliárdos Lady M elnevezésű jachtja, ami jelenleg Olaszországban horgonyoz,
    • a Szerhij Halickij üzletember tulajdonát képező Quantum Blue jacht,
    • Szerhij Csemezov egykori KGB-tiszt Valerie nevű jachtja,
    • Igor Szecsin, az egyik legbefolyásosabb orosz hírében álló kabinetfőnök Crescent nevű jachtja, de tőle kobozták el a Amore Vero nevű jachtot is,
    • valamint az Andrej Melnyicsenko orosz oligarcha tulajdonában lévő 143 méteres, a világ legnagyobb motoros vitorlása is.
  • Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint azok az országok, amelyek zsoldosokat és fegyvereket küldenek Ukrajnába, problémákat okoznak saját maguknak.

    Ha ilyen döntés születik, az országok problémát okoznak maguknak. Akárcsak a zsoldosok toborzása, ami Ukrajna nagykövetségein keresztül történik szerte a világon

    – idézi Maria Zaharovát a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A szóvivő elárulta, hogy Moszkva nem folytat aktív tárgyalási folyamatot Washingtonnal. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz fél hat hónapon keresztül „aktívan részt vett az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalási folyamat felépítésében”.

  • A Moszkvai Bolsoj Balett egyik sztárja, Olga Szmirnova Oroszország ukrajnai inváziója miatt kilépett a társulatból, és helyette a Holland Nemzeti Balett színeiben táncol Amszterdamban – számolt be a CNN.

    Soha nem gondoltam volna, hogy szégyellni fogom Oroszországot

    – írta a nyilatkozatában, amelyet később a Holland Nemzeti Balett is közzétett.

    Fáj, hogy emberek halnak meg, hogy az emberek elveszítik a tetőt a fejük felől, vagy kénytelenek elhagyni otthonukat. És ki gondolta volna néhány héttel ezelőtt, hogy mindez megtörténik? Lehet, hogy nem mi vagyunk a katonai konfliktus epicentrumában, de nem maradhatunk közömbösek e globális katasztrófa iránt

    – idézik a balettcsillagot, akinek nagyapja ukrán származású.

  • Március 17-én hajnalban újabb rakétákat lőttek ki a Harkiv régióban található Merefa városára. A támadás következtében egy kétemeletes épület részlegesen elpusztult. A tűzoltókhoz helyi idő szerint hajnali 3 óra 39 perckor érkezett jelentés az esetről.

    A tűz területe mintegy négyszáz négyzetméter volt. Jelenleg a tűzoltás folyamatban van. Az előzetes adatok szerint nincsenek áldozatok – közölték az ukrán hatóságok.

    A helyi közösség vezetője elmondta, hogy a városban egy iskolát és egy művelődési házat pusztítottak el. A katonák között vannak áldozatok, civilek azonban nincsenek – jelentette az Interfax.

  • Az Ukrajnából érkező nagyszámú menekültáradat fellendülést jelenthet a lengyel ingatlanpiac számára. A hirdetések száma negyedével csökkent. Ez a helyzet pedig közvetlenül összefügg az Ukrajnából érkező menekültáradattal – jelentette a Gremi Personal analitikai központja.

    Rohamosan tűnnek el a kiadó lakások Varsóban, Wroclawban, Krakkóban, Gdanskban, mivel az ukránok elsősorban Lengyelország nagyobb városaiban keresnek lakást.

    A megnövekedett keresletre a piac már 20–25 százalékos bérletiár-emeléssel reagált. Egy kétszobás, 45 négyzetméteres varsói lakás háromezer zlotyba (csaknem 240 ezer forint) vagy még annál többe is kerülhet havonta. Februárban egy ilyen lakást 2500 zlotyért lehetett bérelni – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Az orosz–ukrán háború miatt március 16-ig másfél millió ukrán érkezett Lengyelországba.

  • Ukrajna „megfizeti az árát”, amiért a Nyugat nem értette meg a Vlagyimir Putyin orosz elnök által jelentett fenyegetést – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök a BBC-nek. Szerinte az orosz elnök inváziója „már kudarcot vallott”, mert alábecsülte az ellenállás erejét Ukrajnában.

    Ugyanakkor Johnson az európai országokat hibáztatta, amelyek a Krím 2014-es annektálása után „visszatértek ahhoz, hogy Putyint a közösség részeként kezeljék”.

    Szerinte a Nyugatnak gondoskodnia kell arról, hogy „soha többé ne legyen kiszolgáltatott Putyin zsarolásával szemben”, különösen, ha az orosz olajra és gázra kell hagyatkoznia.

  • Több mint 31 ezer civilt evakuáltak az ukrajnai Mariupolból – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    Humanitárius művelet folyik Mariupolban. Az elmúlt napon 31 367 civilt evakuáltak biztonságosan a feloldatlan városból humanitárius folyosókon keresztül – idézi Mihail Mizincevet, az orosz Nemzetvédelmi Irányító Központ vezetőjét az Interfax.

  • Egyértelmű katonai fenyegetés van ma Ukrajnában, kivétel nélkül az ország minden szegletében – mondta Denisz Monasztirskij ukrán belügyminiszter.

    Sajnos ma már nem maradt olyan hely Ukrajnában, ahol ne lenne egyértelmű katonai fenyegetés – olvasható az ukrán belügyminisztérium közleményében. Hozzátették, hogy a továbbiakban nem fogják megnevezni azokat a területeket, ahol nem voltak ágyúzások vagy ahol nem találtak szabotőröket.

    Lviv, Ivano-Frankivsk és Rivne régiókban is jelen vannak. Ez a probléma ma mindenütt jelen van

    – idézi a minisztert a közlemény.

  • Az amerikai hírszerzés becslései szerint az orosz hadsereg három hét alatt több mint hétezer katonát veszített, ez több, mint amennyi amerikai katona halt meg húsz év alatt Irakban és Afganisztánban – írja a New York Times.

    Az amerikai tisztviselők a lapnak nyilatkozva arra figyelmeztetnek, hogy az orosz katonák halálos áldozatainak száma nem pontos, a sajtó és az ukrán adatok elemzése alapján állították össze. Az orosz adatok ennél lényegesen alacsonyabbak, csupán 498 áldozatot ismernek el hivatalosan.

  • Az Egyesült Államok száz Switchblade kamikázedrónt küld Ukrajnába egy új, 800 millió dolláros fegyvercsomag részeként – írja a Politico a képviselőház külügyi bizottságának republikánus vezetőjére, Michael McCallra hivatkozva.

    A fegyver két változatban kapható. A Switchblade 300 modellt a katonaság elleni pontcsapásra tervezték, a 600-ast pedig tankok vagy egyéb ellenséges felszerelések megsemmisítésére

    – mondta McCall.

    A Switchblade egy robotizált okosbomba. Fel van szerelve kamerákkal, irányítórendszerekkel és robbanóanyagokkal. A cég szerint a 600-as modell 40 percig képes repülni, és akár 80 kilométeres távolságot is megtehet.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az Oroszországgal az ukrajnai háborúról folytatott tárgyalások alatt prioritásként szerepel

    • a konfrontáció befejezése,
    • a biztonság helyreállítása,
    • a szuverenitás garantálása és a területi integritás helyreállítása.

    Ukrajna vezetője videóbeszédében hangsúlyozta, hogy az ukrán állam valódi védelme a legnagyobb elsőbbséget élvezi.

  • Kína megpróbálta volna megakadályozni az Ukrajna elleni orosz támadást, ha tudott volna Moszkva terveiről – írta Kína amerikai nagykövete, Qin Gang a Washington Postban megjelent cikkében.

    Hadd mondjam el felelősségteljesen, hogy az az állítás, hogy Kína ismerte, beleegyezett vagy támogatta a háborút, pusztán félretájékoztatás. Mindezek a kijelentések azt a célt szolgálják, hogy Kínára hárítsák a felelősséget

    – írta a nagykövet. Megjegyezte, hogy Kína Oroszország és Ukrajna legnagyobb kereskedelmi partnere. A nagykövet azt is hozzátette, hogy az invázió idején több mint hatezer kínai állampolgár tartózkodott Ukrajnában.

    Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus nem Kínának kedvez. Ha Kína tudott volna a közelgő válságról, mindent megtettünk volna a megakadályozása érdekében

    – írta Qin Gang. A kínai diplomata azt is hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani minden ország, így Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

    Cikkében azt is sürgette, hogy ne kössék össze a tajvani és az ukrajnai helyzetet.

    Ukrajna szuverén állam, Tajvan pedig Kína területének szerves része. Tajvan kérdése Kína belügye

    – húzta alá a nagykövet. Megjegyezte, hogy Kína kiáll az ukrajnai békéért, és „készen áll minden tőlünk telhetőt megtenni”.

Rovatok