Index Vakbarát Hírportál

Sokmilliárdos veszteségeket szenvednek az oroszok

2022. április 15., péntek 09:32

A Forbes ukrán oldala újabb kimutatást tett közzé arról, hogy milyen értékben vesztettek eddig harcjárműveket, haditechnikai eszközöket az oroszok.

A Forbes már egy hónappal ezelőtt is közreadott egy hasonló statisztikát, akkor ötmilliárd dollárra becsülték az orosz veszteségeket.

A portál akkor és most az ukrán hadsereg által jelentett veszteségekkel számolt, amelyekről elképzelhető, hogy valamelyest túloznak. Mostani cikkükben azt írják, hogy átszámítva 10,8 milliárd dollárra tehető az orosz veszteségek értéke.

Ebből több mint 750 millió dollárnyi értéket egy nap alatt, csütörtökön vesztettek el az oroszok. Ennyit ért ugyanis a Fekete-tengeren elsüllyedt Moszkva nevű zászlóshajójuk. A Forbes ezzel összefüggésben azt is közölte, hogy az ukránok átszámítva 26 millió dollár értékben vettek 2021-ben Neptun-rakétákat, amelyek közül kettővel a Moszkvát kilőtték.

A portál szerint a háború kezdete óta összesen 5260 különböző járművet és haditechnikai eszközt (például rakétarendszereket, lövegeket) vesztettek az oroszok. A kimutatásban a kézifegyverek nem szerepelnek, valamint azt sem kalkulálták bele, hogy a kilőtt lőszerek, rakéták mennyibe kerültek.

A Moszkva elsüllyesztése előtt ezek közül a legdrágább veszteség egy IL–76-os teherszállító repülőgép, amelynek költségét 86 millió dollárra becsülték. A második helyen a Szaratov nevű hadihajó állt, amelyet március 24-én süllyesztettek el az ukránok Bergyanszk kikötőjében. A top 10-es veszteségi listán ezeken kívül többnyire repülőgépek, helikopterek szerepelnek, értéküket tekintve jellemzően ezek az oroszok legérzékenyebb veszteségei a háborúban.

Mennyiségben viszont harckocsikból, harci szállítójárművekből sokkal többet vesztenek az oroszok. Néhány napja azt is leírtuk, hogy miért van ez így.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Megsemmisült orosz harcjármű tetején állnak emberek Kijevben 2022. április 11-én.  Fotó: MTI / AP / Jevhen Maloletka)

Rovatok