Index Vakbarát Hírportál

Pánikvásárlás Pekingben, tömeges tesztelésbe kezdtek a kínai fővárosban

2022. április 25., hétfő 10:58

A pekingiek hétfőn elárasztották a boltokat, hogy élelmiszert vásároljanak, remélve, hogy elkerülhetik a sanghaji típusú ellátáshiányt abban az esetben, ha az egész várost lezárják, mivel a fővárosban egyre több a koronavírus-fertőzött.

A pekingi hatóságok elrendelték 3 és fél millió lakos és dolgozó tesztelését a legnagyobb kerületben, Csaojangban ezen a héten három alkalommal is, miután a területen péntek óta 47 pekingi, tüneteket mutató megbetegedésből csak 26 volt regisztrált.

Hétfőn Kína 3266 tünetes és 20 454 tünetmentes esetet jelentett, a legtöbbet Sanghajban, ahol 19 455 esetet jelentettek.

Peking hétfőn 19 esetet jelentett, köztük 14 tüneti megbetegedést.

A jelenlegi pekingi járvány eddig ismeretlen forrásokból lopakodva fertőz, és gyorsan terjed

– mondta egy önkormányzati tisztviselő.

Több mint egy tucat lakóépületet zártak le Csaojangban, a gazdag belvárosi negyedben, ahol nagykövetségek és nemzetközi vállalkozások működnek. „A Csaojang kerület most a pandémiamegelőzés legfőbb fókuszpontja” – mondta a város kommunista pártjának vezetője, Cai Qi.

Sanghajban teljes lezárás van érvényben

Pekingben az utcák csendesebbek voltak a szokásosnál, az éttermek kevésbé forgalmasak. A hétfői ebédidőben több százan álltak sorba a Csaojang-szerte található vizsgálati helyszíneken, de a várakozási idő általában kevesebb mint egy óra volt.

A kínai egészségügyi hatóságok félnek a sanghaji események megismétlődésétől, ami eleinte ellenállt a lezárásnak, majd részleges, végül pedig teljes lezárást rendelt el.

Az immár negyedik hete tartó sanghaji lezárás jelentős élelmiszerhiányt és szállítási késedelmeket eredményezett, ez nagyrészt az útlezárásoknak és a túl kevés kézbesítő sofőrnek tudható be, ami szűk szállítási keresztmetszetekhez és széles körű közösségi elégedetlenséghez vezetett.

Egyre nagyobb a szigor Pekingben

Pekingben a lakosok a szupermarketekbe özönlöttek, hogy feltöltsék élelmiszerkészleteiket. A főváros számos fitneszstúdiója és edzőterme törölte az órákat, vagy bezárt. A város szigorú beutazási ellenőrzéseket is bevezetett, az utazóknak 48 órán belül negatív Covid-teszttel kellett rendelkezniük.

A szupermarketláncok, köztük a Carrefour és a Wumart közölték, hogy vasárnap több mint kétszeresére növelték a készleteket és meghosszabbították a nyitvatartási időt, míg a Meituan élelmiszerekre összpontosító e-kereskedelmi platform növelte a készleteket, valamint a válogatást és kiszállítást végző alkalmazottak számát.

A Twitteren a kínai állami média munkatársa, Liu Hszin azt mondta, hogy „két éve először” fordult vele elő, hogy elraktározott készleteket, miután néhány esetet észleltek a körzetében.

Pekingen a sor, de mi készen állunk

– írta az üres szupermarketek polcairól és hűtőszekrényeiről készült fotók mellé.

A Pekingben mért számok világviszonylatban alacsonyak, de Kína továbbra is elkötelezett a zéró Covid politikája mellett. A zárlatok, a tömeges tesztelés és a karantén a múltban sikeresen fékezte meg a járványkitöréseket, de a rendkívül fertőző omikron-variáns kihívást jelent.

A sanghaji hatóságok elkezdték jelenteni a járvány halálos áldozatait, köztük 51-et vasárnap. A Covid–19-fertőzést követően elhunytak valódi száma azonban vélhetően jóval magasabb, mivel a kórházakban és az idősotthonokban számtalan halálesetről szóló jelentés széles körben elterjedt Guardian szerint.

(Borítókép: Helyi lakosok sorban állnak egy élelmiszerbolt előtt Pekingben, Kína Chaoyang kerületében 2022. április 25-én. Fotó: REUTERS/Xiaoyu Yin)

Rovatok