Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az Európai Bizottságon múlik, lesz-e magállapodás az olajembargó kérdésében

2022. május 15., vasárnap 10:15

A közszolgálati rádió műsorának vendége volt vasárnap reggel Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az olajembargó hatásairól és az Európai Bizottság felelősségéről is beszélt az interjúban.

A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ne a magyar emberekkel fizettessék meg az ukrajnai háború árát – jelentette ki Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A külgazdasági és külügyminiszter a műsorban leszögezte, hogy a háború kitörése egyáltalán nem a magyar emberek hibája. Így amennyiben olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni az Európai Bizottság,

akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálni kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, és hazánk energiaellátásának biztonsága sem sérül vele.

Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben elfogadnának egy olajembargóról szóló javaslatot, akkor lehetetlen lenne beszerezni azt a kőolaj mennyiséget, ami Magyarország működéséhez szükséges.

„Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármifajta megállapodás” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a magyar kormány álláspontja világos.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Brüsszelből még nem érkezett olyan javaslat, amely képes lenne kompenzálni az olajembargó bevezetése esetén keletkező, várhatóan 55-60 százalékos magyarországi üzemanyagár-drágulást. 

Ennek kiküszöbölésére olyan mértékben kellene modernizálni a magyar energiarendszert, amely 15–18 milliárd euróba kerülne és szakértők szerint 5 év alatt lenne kivitelezhető.

A külügyminiszter közölte, egy olajembargó Magyarországra gyakorolt hatásai könnyen kiszámolhatók, a kormány pedig csak akkor hajlandó beleegyezni egy ilyen javaslatba, ha az Európai Bizottság megoldást ad az általuk okozott problémákra.

Az első ilyen, hogy a magyarországi kőolaj-finomítót technológiailag teljesen át kellene alakítani 500-550 millió euróból, másrészt további 200 millió eurós költséggel növelni kellene a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását.

Szijjártó Péter felidézte azt is, az Európai Unió tagjai pár hónapja Párizsban úgy állapodtak meg az egyoldalú oroszországi energiafüggés feloldásáról, hogy ezen folyamat közben figyelembe veszik minden tagország speciális helyzetét.

A tárcavezető emlékeztetett, a magyar kőolajellátás 65 százaléka származik Oroszországból, egy olajembargó ezért „egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását”.

A következő időszakban biztosan lesznek komoly kihívások a globális energiaellátásban, a magyar külpolitikának ezért az egyik legfontosabb feladata lesz a magyar energiaellátás biztonságának garantálása – fogalmazott a miniszter a Kossuth rádió műsorában.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. május 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok