Index Vakbarát Hírportál

Amerikai hírszerzés: Putyin áprilisban rákellenes kezelést kapott

2022. június 2., csütörtök 19:57

Május végén készült el három amerikai hírszerzési ügynökség közös jelentése, amely egyértelműen az orosz elnök egészségi állapotára fókuszál.

A titkos jelentés szerint Putyin áprilisban eltűnt, majd újra feltűnt, és abban az időszakban különleges kezelést kaphatott, mert előrehaladott rákkal küzd. Ezt három magas rangú hírszerzési forrás erősítette meg a Newsweek magazinnak. Az értékelés azt is megerősíti, hogy márciusban merényletet kíséreltek meg az orosz államfő ellen.

A három különböző hírszerzési ügynökség magas rangú hírforrásai arról is beszéltek, hogy aggodalomra ad okot az a paranoia, amellyel Putyin ragaszkodik a hatalomhoz, és emiatt az Ukrajnával kapcsolatos lépéseit, döntéseit sem lehet előre megjósolni.

Putyin a markában tart mindenkit, de a hatalma véges. A Kremlben elkezdődött a helyezkedés, mert mindenki érzi, hogy közel a vég

– mondta az egyik magas rangú tiszt, aki olvasta az értékelést.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amint az orosz elnök elszigetelődött a háború megindulását követően a nyugati vezetőktől, hiszen Putyin senkit sem fogad, úgy válik a hírszerzés számára egyre nehezebbé valós információk begyűjtése az államfő állapotáról és egészségéről. Ezzel együtt az a tény, hogy Putyin szinte teljesen elszigetelődött, teret ad a spekulációra.

A kemény, férfias vezető képe

Éveken át közvetítette az orosz média a férfias, életerős vezető imázsát, aki cselgáncsozik, jéghokizik, és félmeztelenül lovagol Szibériában, ezzel ellenpontozva az éppen aktuális amerikai vezetőkről közvetített képet. Aztán februárban már egy olyan hosszú asztal mögé ült, hogy alig látta francia partnerét, Macron elnököt. Szakértők szerint ez a rettenetes asztal is a paranoiát és a félelmet jeleníti meg.

Azt a találkozót a francia hírszerzés is alaposan elemezte, és szerintük nagyon árulkodó jelnek tűnt az elmaradt kézfogás és a szívélyes üdvözlés. Majd ott volt április vége felé a találkozó, amikor egy kis asztal mögött ülve hallgatta Szergej Sojgu védelmi miniszter beszámolóját, hosszú perceken át görcsösen szorítva jobb kezével az asztalka sarkát. Mindenki Sojgura figyelt, aki váratlanul hetekre eltűnt, azonban éppen Putyin volt az, aki alig jelent meg nyilvánosan abban a hónapban, és a felvételen sem keltette egészséges ember benyomását.

Ezután voltak, akik Parkinson-kórra gyanakodtak, mások a KGB-nél kapott kiképzés utóéletének tartották, hogy a jobb keze mindig az oldala mellett lógott, valószínűleg azért, hogy amikor kellett, előkapja fegyverét a zakója alól. Ezeket a felvételeket sok szakértő elemezte, értékelte a Fehér Ház számára.

az volt a végső konklúzió, hogy Putyin nagyon, talán halálosan beteg.

Erre csak rátett egy lapáttal a győzelem napja május 9-én, amikor a díszszemléről készült beszámolók alapján az orosz vezető magába roskadva, lábait betakarva ült a tribünön, és nézte a felvonulást. Nem sokkal később jött az információ, hogy a Kreml biztonsági szolgálata meghiúsított egy orosz tervezésű merényletet Putyin ellen.

Ugyanakkor az írás figyelmeztet arra is, hogy a washingtoni vezetés hajlamos bizonyos kitüntetett és számukra problémát jelentő vezetők egészségi állapotával jóval többet foglalkozni, mint érdemben elemezni a kialakult helyzetet. Erre jó példa, ami történt az 1990-es években Oszama bin Láden, az al-Kaida szervezet vezetőjének feltételezett súlyos vesebetegsége elemezgetésével, vagy az iraki diktátor, Szaddam Husszein mentális problémáinak felnagyításával.

Az ukrajnai háború csütörtöki eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és  Emmanuel Macron 2022. február 7-én. Fotó:  SPUTNIK / AFP)

Rovatok