Index Vakbarát Hírportál

Vérrel borította be és halottnak tettette magát egy diák a texasi lövöldözésben

2022. június 9., csütörtök 14:41

A múlt havi uvaldei iskolai lövöldözés egyik negyedikes túlélője elmondta az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának meghallgatásán, hogyan kente be magát vérrel, és hogyan tettette magát halottnak, miután a fegyveres meggyilkolta tanárát és barátait.

Miah Cerrillo és a közelmúltbeli tömeges lövöldözésekben megölt és megsebesített több amerikai fiatal szülei tanúvallomást tettek az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának meghallgatásán, miközben a törvényhozók azon dolgoznak, hogy kompromisszumos fegyverbiztonsági törvényt hozzanak.

Jó éjt kívánt a tanáromnak, és fejbe lőtte. Aztán rálőtt néhány osztálytársamra és a táblára. Lelőtte a barátomat, aki mellettem volt, és azt hittem, hogy vissza fog jönni a terembe. Belenyúltam a vérbe, és magamra kentem az egészet

– mondta Miah Cerrillo, a 11 éves általános iskolás diák, aki vérrel borította be és halottnak tettette magát, hogy túlélje az iskolát elhagyó Salvador Ramos támadását.

A meghallgatáson a május 24-i lövöldözésben megölt egyik fiatal áldozat szülei is tanúvallomást tettek. Összesen 19 gyermeket és két tanárt ölt meg a 18 éves fegyveres, aki egy járművel karambolozott, mielőtt bejutott az iskolába, és tüzet nyitott az Amerika történelmének egyik legtöbb áldozatát követelő iskolai lövöldözésében. A fiatal diák azt mondta, attól tart, hogy ilyen erőszak ismét megtörténhet az iskolában.

Fellépés a fegyveres mészárlások ellen

uvaldei mészárlás egyike volt az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban elkövetett tömeges lövöldözések sorozatának, amely több tucat halálos áldozatot követelt, és az amerikai szenátusban kétpárti tárgyalások új fordulóját indította el. Mivel a demokraták és a republikánusok mélyen megosztottak a fegyverek kérdésében, a tárgyalások olyan szerény célokra összpontosítottak, mint például az államok ösztönzése arra, hogy fogadjanak el vörös zászlós törvényeket, amelyek megtagadják a lőfegyverek kiadását azoktól az emberektől, akiket önmagukra vagy a lakosságra nézve veszélyesnek ítélnek.

Szerda este a demokrata többségű képviselőház elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megemeli a félautomata puskák vásárlásának korhatárát, és megtiltja a 15 tölténynél nagyobb kapacitású lőszertartályok értékesítését.

A tervezet azonban szinte biztos, hogy elbukik a szenátusban, ahol jelenleg is folynak a tárgyalások egy kevésbé szigorú kompromisszum megtalálásáról,

amely minden pártot kielégítene, és elkerülné, hogy a republikánusok kibeszéljék a törvénytervezetet. A republikánusok határozottan támogatják a fegyvertartáshoz és fegyverviseléshez való jogot, amelyet az Egyesült Államok második módosítása véd az alkotmányban foglaltak szerint, és ellenzik az olyan javaslatokat, mint például a uvaldei mészárlásban és a New York állambeli Buffalo egyik élelmiszerboltjában történt tömeges lövöldözésben használt támadó típusú puskák korlátozott értékesítése.

Idén több mint kétszáz tömeggyilkosság

A május 14-i mészárlásban tíz ember halt meg, három másik megsebesült. A rendőrség közölte, hogy a feltételezett fegyverest, Payton Gendront őrizetbe vették a támadás után – amelyet faji indíttatású gyűlölet-bűncselekményként vizsgálnak.

A meghallgatásra azt követően került sor, hogy a uvaldei születésű hollywoodi színész, Matthew McConaughey beszédet mondott a Fehér Házban a felelős fegyvertörvények szükségességéről. Később a teljes képviselőház megvitatja azt a törvényjavaslatot, amely 18-ról 21 évre emelné a minimális életkort bizonyos lőfegyverek vásárlásához, és szigorítaná a nyomon követhetetlen fegyverek tilalmát. Mivel a törvényjavaslathoz tíz republikánus szavazatára lenne szükség, nagy valószínűséggel nem megy át a szenátuson.

A demokraták már megpróbáltak széles körű fegyvertartási törvényeket elfogadni, hogy megfékezzék a tömeggyilkosságok és a fegyverekkel kapcsolatos egyéb erőszakos cselekmények áradatát, amelyek száma csak idén már meghaladta a kétszázat az Egyesült Államokban. Ezúttal azonban azt sugallták, hogy a republikánusok támogatásának megszerzése érdekében hajlandók lennének kisebb léptékű jogszabályokat elfogadni.

Joe Biden elnök keményebb fellépést sürgetett, például a támadófegyverek betiltását – írja a Sky News.

Rovatok