Index Vakbarát Hírportál

Lebontják a texasi iskolát, ahol huszonegy ember meghalt a lövöldözésben

2022. június 22., szerda 13:43

Lebontják azt a texasi általános iskolát Uvaldéban, ahol egy fegyveres 19 gyermeket és két tanárt ölt meg.

Don McLaughlin, Uvalde város polgármestere a keddi tanácsülésen elmondta, hogy tudomása szerint a májusi tragédia után a Robb általános iskolát lebontják, és új iskolát építenek a körülbelül hatszáz tanuló számára, hogy ne kelljen visszatérniük az intézménybe, ahol a traumát átélték.

Az iskolát lebontják. Soha többé nem lehet arra kérni egy gyereket vagy tanárt, hogy menjen vissza abba az iskolába

– mondta McLaughlin. Korábban a connecticuti Sandy Hook iskolát is lebontották, ahol 2012-ben 26 ember halt meg egy tömeges lövöldözésben, és új iskolát építettek a helyén.

Nő a közfelháborodás a rendőrök miatt

Egyre nő a közfelháborodás a május 25-i lövöldözésben tanúsított hiányos rendőri beavatkozás miatt, hogy a felfegyverzett rendőrök hetven percig vártak, mielőtt megrohamozták azt az osztálytermet, ahol a lövöldöző tartózkodott.

Steve McCraw, Texas közbiztonsági főnöke az esetet vizsgáló állami meghallgatáson a rendőrség válsághelyzetre adott reakcióját „szánalmas kudarcnak és ellentmondásosnak” nevezte. McCraw szerint a helyi rendőrfőnök, Pedro Arredondo megakadályozta, hogy a többi rendőr hamarabb megállítsa a betolakodót, és potenciálisan korlátozza a vérontást.

Arredondo úgy döntött, hogy a rendőrök életét a gyermekek élete elé helyezi. A rendőröknél fegyver volt, a gyerekeknél nem volt. A rendőröknek volt testpáncéljuk, a gyerekeknek nem volt. A tiszteknek volt kiképzésük, az áldozatoknak nem

– mondta McCraw a Guardian szerint.

Az uvaldei mészárlás miatti felháborodás, valamint a tíz nappal az előtt a New York állambeli Buffalóban tíz színes bőrű ember agyonlövése faji indíttatásból újabb nyomást helyezett valamilyen szövetségi fegyvertartás-ellenőrzési jogszabály meghozatalára.

Kedden amerikai szenátorok bejelentették, hogy megállapodás született egy olyan, a fegyveres erőszakra vonatkozó törvényjavaslatról, amely szigorítaná a legfiatalabb lőfegyvervásárlók ellenőrzését, több eladót kötelezne erre, és szigorítaná a fegyverkereskedők büntetését. Emellett pénzt folyósítana az államoknak és a közösségeknek az iskolai biztonság és a mentális egészségügyi kezdeményezések javítására.

Rovatok