Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos akart lenni a Vlagyimir Putyin nukleáris indítójáért felelős tiszt

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2022.06.23. 14:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium legutóbbi napi tájékoztatójában azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában legalább 650 ukrán katonát öltek meg.

    Szerintük „az ellenség továbbra is jelentős veszteségeket szenved”, és a luhanszki Mirnaja Dolina település közelében „a fiatalabb parancsnoki állomány elhagyta beosztottjait, és dezertált a harctérről”.

    A közlemény azt is állítja, hogy „az ukrajnai Klinovoje közelében az ukrán 30. gépesített dandár egységeinek kevesebb mint ötven százaléka maradt meg”, és hogy „további több mint 170 katonát és tisztet evakuáltak a harctérről súlyos sebesülésekkel”.

    Az orosz hadsereg egyebek mellett azt állítja, hogy az orosz légierő a mikolajivi területen megsemmisített 49, az ukrán fegyveres erők haditechnikai eszközeinek üzemanyagát tartalmazó tankot, valamint ötven, a hangárokban tárolt rakétaindító rendszert, és a nagy pontosságú fegyverek a mikolajivi területen páncélozott járművek javítására szolgáló három bázist, négy parancsnoki állást.

  • Liz Truss brit külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai gabonaválságot egy hónapon belül meg kell oldaniuk a vezetőknek, különben a világunkra nézve pusztító következményekre lehet számítani – tájékoztat a Guardian.

    Truss ankarai látogatása során beszélt Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel a két ország közötti együttműködésről annak érdekében, hogy a gabona elhagyhassa Ukrajnát.

    Ez a gabonaválság sürgős, a következő hónap során meg kell oldani, különben pusztító következményekkel járhat

    – jelentette ki Truss.

    „Az Egyesült Királyság segítségét ajánlja fel Ukrajnának az orosz blokád megkerülésének lehetséges módjaihoz, de ehhez nemzetközi erőfeszítésre lesz szükség” – figyelmeztetett a brit külügyminiszter.

    Çavuşoğlu elmondta, hogy vizsgálják az ügyet, miszerint Oroszország ellopta az ukrán gabonát, és igyekeznek megakadályozni, hogy az Oroszország – vagy bármely más ország – által ellopott gabonát török területekre vigyék.

  • Három cirkálórakéta csapódott be ma Ukrajna déli kikötővárosába, Mikolajivba, míg a légvédelem további két rakétát lőtt le a déli Odessza város közelében – közölték az ukrán fegyveres erők közleményben. A Reuters jelentése szerint egy civil megsebesült a Mikolajivot ért csapásokban.

  • Speciális ellátásra szorulókat mentenek ki a Donbász régióból a Vosztok SOS civil szervezet önkéntesei. Az orosz hadsereg folyamatosan bombázza a területet, ezért a fogyatékkal élők és idősek segítségre szorulnak, hogy biztonságba jussanak – számolt be róla az Euronews.

    A bombázások miatt megyünk el. A tető megsemmisült, az ablakok betörtek. Csak ketten maradtunk. Az ajtót be sem lehet zárni

    – nyilatkozta az egyik túlélő.

    A kimenekített embereket vonattal szállítják biztonságosabb helyre, távol a háború borzalmaitól. Az orosz katonák a Donyec-medence keleti részéért folytatott harcban kezdenek felülkerekedni az ukrán csapatokon, mert nagyrészt tüzérségi támadásokat hajtanak végre.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cáfolta Ukrajna azon állításait, hogy Oroszország ellopta volna az ukrán gabonát.

    Korábban Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter közölte, hogy Ankara vizsgálatot folytatott Kijev azon vádjainak kivizsgálására, miszerint Moszkva lopott gabonát adott el Törökországnak. A török miniszter rámutatott, hogy a vádakat nem erősítették meg.

    Oroszország nem lopott gabonát

    hangsúlyozta Peszkov.

  • Aljakszandr Lukasenko belarusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz látogatott Zavidovóba. Nem hivatalos találkozójuk két napig tart majd – jelentette be az orosz elnök sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov.

    A szóvivő hozzátette, hogy ezúttal nem terveznek semmilyen hivatalos eseményen részt venni, és sajtótájékoztatót sem tartanak.

  • Oroszország ukrajnai háborúja csak diplomáciai úton oldható meg – vélekedett az iráni külügyminiszter. Hoszein Amirabdollahian csütörtökön orosz kollégája, Szergej Lavrov mellett jelent meg Teheránban – számolt be az Independent. A külügyminiszter azt mondta, az Iszlám Köztársaság nem tartja megoldásnak a háborút, és reméli, hogy politikai tárgyalásokra kerül majd sor az eset kapcsán.

  • Tucatnyi EU-tagállamot érintett, hogy Oroszország leállította gázellátását – mondta az Európai Bizottság alelnöke. Frans Timmermans csütörtöki beszédében elmondta, hogy már 10 ország is korai figyelmeztetést adott ki a gázellátás potenciális válságáról – írja az Independent. Minden tagnak tervet kell készítenie az ellátási zavarok kezelésére.

  • Szergej Hajdaj, Ukrajna luhanszki kormányzója friss híreket osztott meg a Telegramon Liszicsanszk városáról, számolt be a Guardian.

    A város az orosz megszállók heves tűzharcában szenved. A rasiszták (az ukrán russzkij és fasisztyi szavakból létrehozott szó – a szerk.) több mint száz rakétakilövő rendszer egységét összpontosították ebbe az irányba. És annyi tüzérség és aknavető van itt, hogy az oroszok egyszerűen egész városrészeket semmisítenek meg. Számos civil életét vesztette. A totális tűz ellenére az ukránok a megszállókkal szemben teljes ellenállást tanúsítanak. Liszicsanszk megvédi magát!

    – nyilatkozta a kormányzó.

  • Liz Truss brit külügyminiszter ankarai látogatásán azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fegyverként használja az éhezést – számolt be az Independent.

    Az ukrán kikötők hónapok óta tartó orosz blokádja miatt több millió tonna gabonát nem lehet exportálni. Ez felhajtotta az élelmiszerárakat és növelte a globális élelmezési bizonytalanságot.

    Truss szerint az ukrajnai gabonaválságot a következő egy hónapon belül meg kell oldani.

  • Ukrajnában várhatóan csütörtökön tartanak előzetes meghallgatást egy orosz katona ügyében, akit azzal vádolnak, hogy megerőszakolt egy ukrán nőt az orosz invázió során. Ez lesz az első tárgyalás a több tucat hasonló eset közül.

    A gyanúsítottat, a 32 éves Mihail Romanovot azzal vádolják, hogy március 9-én meggyilkolt egy civilt a kijevi fővárosi régióban, majd megerőszakolta a férfi feleségét.

    Az orosz védelmi minisztérium nem reagált azonnal a Reuters írásbeli megkeresésére, és az ügynökség szerint a katonát sem tudták elérni. A védelmi minisztérium továbbá tagadta a háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat.

  • Az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Sean Pinner és Aiden Aslin, valamint a marokkói Saadoun Brahim ügyében fellebbezés várható halálos ítéletük ellen.

    „Kollégáim és én ügyfeleink érdekében összeállítjuk az ítélet elleni fellebbezés teljes szövegét” – mondta Julia Cerkovnyikova, Sean Pinner ügyvédje.

    A brit hatóságok koncepciós pernek minősítették az eljárást, az egyik képviselő szerint lényegében túszként tartják fogva őket. A három férfi korábban azzal védekezett, hogy Ukrajna fegyveres erőihez tartoztak, és a hadifoglyokról szóló genfi egyezmény ennek értelmében rájuk is vonatkozik.

    Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) zsoldos tevékenységgel, valamint a hatalom megragadására és a DPR alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló cselekmények elkövetésével vádolta a három férfit.

  • Valentyin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője azzal vádolta meg Oroszországot, hogy kazettás lőszereket vetett be a térségben – számolt be a Guardian.

    Éjszaka ismét ágyúzás volt. Az ellenség hatszor csapott le a Kryvyi Rih körzetre, alattomosan a lakónegyedeket célozva. Lakóépületeket pusztítottak el. A város nagyrészt világítás és víz nélkül maradt

    – írta korábban Reznyicsenko a Telegramra.

    A bombázások után kazettás lőszerek maradtak az utcákon és az udvarokon. A mentők szállították biztonságos helyre az embereket. Arra kérem a lakosokat, hogy legyenek óvatosak, és semmilyen körülmények között ne nyúljanak gyanús tárgyakhoz

    – zárta sorait a vezető.

  • Az Ohtirszki járásban szerda este egy rendőrautó aknára hajtott – közölte a Szumi Területi Állami Adminisztráció vezetője, Dmitro Zsivickij.

    Egy rendőrautó járőrözés közben aknára hajtott, két rendőr megsebesült. Miközben a tűzszerészek és a nyomozók az eset helyszínén dolgoztak, újabb robbanás történt. További három ember megsérült

    – írta Zsivszkij a Telegram-csatornáján.

    A robbanás következtében egy ember a helyszínen életét vesztette – írja az Interfax.

  • A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai erejét – figyelmeztetett Észtország miniszterelnöke.

    Kaja Kallas szerdán az Associated Pressnek nyilatkozva azt mondta, Moszkva hosszú távon háborúzik.

    Hallottam olyan véleményeket, hogy a veszély már elmúlt, mert kimerítették magukat. Nem, nem…

    – mondta az orosz hadseregről.

    „Még mindig rengeteg csapatuk van, akiket mozgósítani tudnak – nem számolják a veszteségeket. Tehát nem hiszem, hogy a jövőben alá kellene becsülnünk őket, hogy ez továbbra is így maradjon” – tette hozzá.

    Amellett, hogy dicsérte az Oroszország elleni európai egységet, Kallas kijelentette, hogy meg kell büntetni a háborús bűnök elkövetőit.

  • A brit hírszerzés szerint az orosz erők egyre nagyobb nyomás alá helyezik a Liszicsanszk–Szeverodonyeck-zsebet.

    A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint június 19-e óta az orosz erők nagy valószínűséggel több mint 5 kilométeres előrehaladást produkáltak a donbászi régió déli részén, Liszicsanszknál.

    Néhány ukrán egység kivonult, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a bekerítést. Oroszország javuló teljesítménye ebben a szektorban valószínűleg a közelmúltbeli egységerősítésnek köszönhető – írja a brit védelmi minisztérium közleménye.

  • Az Egyesült Királyságban egy emberi holttestek felkutatására szakosodott kutyás kutatócsoport kutyákat képez ki az ukrajnai bevetésük előtt. A Springer spániel Bracken, a sprocker Bramble és Dougal, egy labrador-springer spániel keverék csütörtökön Olaszországba utazik, hogy csiszolják kutatási képességeiket és bármelyik pillanatban készen álljanak a bevetésre – írja a Guardian.

    A kutyavezetők, John Miskelly, a brit hadsereg veteránja és Emma Dryburgh, az NHS ápolónője felkérést kaptak, hogy segítsenek Ukrajnában, de még várják a megerősítést, hogy elég biztonságos-e az utazásuk.

    Azok az emberek fáradtak, kimerültek, a kutyáik megsérültek, elpusztultak

    – nyilatkozta az 54 éves Miskelly, utalva a jelenleg Ukrajnában tartózkodó kutatócsoportokra.

    Miskelly elmondta, hogy a csapat ötnapos kiképzésen vesz részt Olaszországban, hogy felkészítse őket az ukrajnai bevetésre.

  • A Moszkva-barát szakadárok közölték, hogy elfoglaltak egy újabb falut Szeverodonyeck mellett, ami egy újabb területi nyereséget jelent számukra Ukrajna keleti régiójában – jelentette a Taszsz orosz hírügynökség. Kijevi tisztviselők egyelőre nem erősítették meg ezt az állítást.

    Közben az orosz erők folytatják katonai támadásukat Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv ellen. „Az orosz megszállók nem hagyják abba a civilek bombázását” – közölte Harkiv kormányzója, Oleh Szinyehubov.

    „Ez a bizonyíték arra, hogy nem számíthatunk ugyanarra a forgatókönyvre, mint Csernyihivben vagy Kijevben, ahol az oroszok nyomás alatt visszavonultak” – tette hozzá a kormányzó.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 7038 ember lépett be szerdán Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül 5046-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 321 embernek állított ki ideiglenes tartózkodási igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 389 ember, köztük 124 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Volodimir Zelenszkij azzal vádolta Oroszországot, hogy lépésről lépésre el akarja pusztítani Ukrajna keleti régióját, és Mariupollá akarja változtatni az ostromlott városokat – írja az Independent.

    Donbászban tömeges légi- és tüzérségi csapások pusztítanak. A megszállók célja továbbra is változatlan – lépésről lépésre el akarják pusztítani az egész Donbászt – mondta Zelenszkij úr késő esti beszédében. Hozzátette, hogy az orosz erők hét rakétát lőttek ki a Fekete-tenger melletti Mikolajiv városára.

    Az ukrán elnök elmondta, hogy senki sem halt meg, de öt ember megsebesült.

    „Harkiv, Csernyihiv és Szumi térségében is voltak csapások, amik sérülésekkel jártak" – mondta Zelenszkij esti beszédében.

    Az ukrán elnök megismételte országa igényét a szövetségesektől érkező fegyverszállítmányokra.

    „A harctéren minél hamarabb egyenlőségre van szükség, hogy megállítsuk ezt az ördögi armadát, és Ukrajna határain túlra mozdítsuk” – mondta Zelenszkij.

  • Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy kulcsfontosságú európai döntésre van kilátás csütörtök este, Ukrajna európai uniós jelöltségének várható jóváhagyása előtt, ahogy éjszakai beszédében a polgárokhoz fordult.

    Hozzátette, tizenegy európai vezetővel beszélt annak érdekében, hogy pozitív döntés szülessen Ukrajna jelöltségéről. „Holnap folytatom a maratoni telefonbeszélgetések sorát” – mondta Zelenszkij, aki elmondta, hogy maximális támogatást vár el a tagállamoktól. 

    Zelenszkij köszönetet mondott továbbá Bulgária, Lettország, Görögország, Svédország, Észtország, Csehország, Belgium, Ausztria és Szlovénia vezetésének.

    Az Európai Bizottság múlt pénteki pozitív ajánlása nyomán az EU vezetői ma döntenek arról, hogy megadják-e Ukrajnának a tagjelölt státuszt. Ukrajna a 2004-es „narancsos forradalom” óta törekszik az EU-tagságra, a 2013–2014-es Majdan-tüntetések óta pedig még kitartóbban, amikor a Kreml-barát elnököt, Viktor Janukovicsot menesztették, miután megtagadta a társulási megállapodás aláírását, emlékeztet a Guardian.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán érkezett Iránba, hogy a nyugati szankciókra tekintettel bővítse a két nemzet közötti együttműködést.

    „Minden olyan országban, amely az Egyesült Államok és szatellitjei által követett önző irányvonal negatív hatását tapasztalja, felmerül az objektív igény a gazdasági kapcsolataik olyan szintű átalakítására, amiben nem hagyatkoznak nyugati partnereink szeszélyeire” – mondta Lavrov.

    A múlt hónapban Oroszország és Irán megbeszélést folytatott az olaj- és gázkészletek felcseréléséről, valamint egy logisztikai csomópont létrehozásáról.

    Az iráni külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Lavrov látogatásának célja az eurázsiai térséggel és a Kaukázussal való együttműködés bővítése.

  • Az már korábban ismert volt, hogy az Oroszország által támogatott donyecki terület szeparatistáinak vezetője kizártnak tartja, hogy kegyelmet adjon annak a két brit állampolgárnak, akiket az el nem ismert, önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban halálra ítéltek.

    Arra a kérdésre, hogy a helyi közigazgatás fontolóra veszi-e Aiden Aslin és Shaun Pinner kegyelemben részesítését, Gyenyisz Pusilin így válaszolt: „Nem látok erre semmi esélyt” – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

    A BBC-nek nyilatkozva Mr. Aslin családja azt mondta, hogy telefonon beszéltek a 28 éves fogvatartottal. Elmondta nekik, hogy fogvatartói figyelmeztették, hogy „fogy az idő”.

    Pamela Hall, a zsoldos nagymamája azt mondta: „Erre nincsenek szavak,  mindenkinek ez a legrosszabb rémálma, ha a családtagját ilyen módon megfenyegetik.”

    Családjaik tagadják, hogy az ukrán fegyveres erők által szerződtetett katonák zsoldosok lennének. Az Egyesült Királyság ragaszkodik ahhoz, hogy állampolgárai rendes katonák voltak, és a genfi egyezmények értelmében mentesíteni kell őket az ellenségeskedésben való részvétel miatti büntetőeljárás alól.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok