Index Vakbarát Hírportál

Németország a marihuána legalizálásával dominóhatást indíthat Európában

2022. július 2., szombat 06:27

Németország hamarosan a legálisan árusított kannabisz legnagyobb potenciális piacává válhat, mivel az ország baloldali-liberális kormánya folytatja a kábítószer felnőttek közötti ellenőrzött forgalmazásának engedélyeztetési eljárását.

A koalíciós kormány egészségügyi szakértőkkel, közgazdászokkal és termesztőkkel konzultál a két éven belüli jogi akadályok elhárításáért folytatott versenyben, hogy legalizálhassák a kannabisz forgalmazását. 

Olaf Scholz koalíciós kormánya az elmúlt hetekben megismételte a 2021-es koalíciós szerződésben tett fogadalmát, miszerint legalizálja a szabadidős célú felhasználást, amit a zöld és liberális párti miniszterek a német rapperek körében népszerű „bubatz”-ként emlegetnek.

A héten a Guardian szerint lezárult egy öt nyilvános meghallgatásból álló konzultációs folyamat egészségügyi szakértők, közgazdászok és kannabisztermesztők részvételével, és ezzel rajtolt a jogi és szabályozási akadályok egy-két éven belüli elhárítására irányuló versenye. A törvénytervezet várhatóan 2022 második felében készül el.

Európa országai követhetik a példát

Németország csatlakozik Kanadához és Kaliforniához a kannabisz szabadidős használatának legalizálásában, ami a növény termesztését korlátozó ENSZ-egyezmény megváltoztatásához vezethet, és nyomást gyakorol a szomszédos európai államokra is, hogy kövessék Németország példáját.

„Dominóhatás lesz, az biztos” – mondta Justus Haucap, a düsseldorfi Versenygazdasági Intézet igazgatója. Szerinte azok az európai országok, amelyeknek „sokkal nagyobb problémájuk van az illegális kannabiszhasználattal, mint például Franciaország, közelről figyelik, hogy Németország mit tesz”.

Az ország jelentős gazdasági előnyökkel is számolhatna: a becslések szerint évente 400 tonna kannabiszra irányuló belföldi kereslet mellett Németország évente mintegy 4,7 milliárd eurót nyerhet a többletadó-bevételekből, valamint az abból eredő költségmegtakarításból, hogy nem kell többé büntetőeljárást indítani azok ellen, akik kannabiszt szívnak.

A kormány célja a legalizálással

A kormány hivatalos indoklása szerint a legalizálás célja az illegális kannabiszkereskedelem felszámolása, ezáltal az eladásra kínált kannabisz minőségének ellenőrzése, a szennyezett anyagok forgalomba kerülésének megakadályozása és a kiskorúak védelme.

„A piac szabályozásáról beszélünk. Ha ezt jól csináljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a serdülők intenzív használatba kezdjenek. Nem akarjuk megismételni az alkohollal elkövetett hibákat” – mondta Burkhardt Bienert, a kábítószerügyi német biztos csütörtökön.

Németország 2017-ben legalizálta a kannabisz orvosi célú használatát.

Rovatok