Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tajvani védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint 60 milliméteres aknavetőgránátokat szállít Ukrajnának, jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A cáfolatra azt követően került sor, hogy több ukrán médium is közzétett egy fényképet, amelyen olyan aknagránátokat ábrázoltak, amelyekre a Tajvan által használt hagyományos kínai hieroglifákat nyomtattak.

    Tajvan legfelsőbb vezetése hamisnak minősítette a beszámolókat, és hangsúlyozta, hogy a fényképen látható aknavetőgránátok olyan sorozatszámrendszert használnak, amely eltér a szigetország fegyveres erői által használttól.

    Tajvan, amely hivatalosan Kína része, de 1949 óta saját közigazgatással rendelkezik, elítélte Oroszország ukrajnai tevékenységét, és csatlakozott a Moszkva elleni gazdasági szankciókhoz.

  • A részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energetikai konszern közölte, hogy hétfőn mintegy harmadával kevesebb gázt kap az orosz Gazpromtól az elmúlt napok átlagos szállítási mennyiségéhez képest.

    Az Oroszországból Németországba gázt szállító Északi Áramlat 1 gázvezeték tervezett karbantartási leállásba kezdett, ami aggodalomra ad okot az európai gázszállítások tekintetében, ha a leállás időszaka meghosszabbodik.

    A Gazprom hétfőn mintegy 21 millió köbmétert szállít, míg az elmúlt napokban az Eni napi 32 millió köbméter körüli mennyiséget kapott

    – írja az Al Jazeera az Eni honlapján közzétett jegyzetre hivatkozva. Erről bővebben itt írtunk.

  • Az Ukrajnában dúló harcok miatt hamarosan zöldséghiány fenyegeti az országot, a helyzet orvoslására a kárpátaljai gazdák kétszer annyi földet vetettek be – írja a TSZN hírügynökség.

    A kárpátaljai gazdák nem titkolják, hogy csalódottak a termés mennyiségét illetően. Elmondásuk szerint az időjárás jelentősen befolyásolta a mutatókat.

    A kereslet azonban nőtt: a nyugati régiók mellett a fővárosba és Harkiv régióba is szállítanak zöldségeket. Paprikából és paradicsomból a tavalyi mennyiség kétszeresét ültették – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    A gazdák elmondták, hogy két és fél hónap alatt egyszer esett az eső és szörnyű szárazság tombolt a térségben. A hőség ellenére azonban lesz paprika és paradicsom, de a zöldségek ára jelentősen megemelkedik.

    A nagykereskedők Kárpátaljáról kilogrammonként 30 hrivnyáért (410 forint) viszik el a káposztát, és 50 hrivnyáért (684 forint) adják tovább a piacon.

  • Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója bejelentette egy fiatal táncos halálát.

    A 20 éves Daria Kurdel az édesapjával edzett a szabadban, amikor Krivij Rih városát rakétacsapás érte. A helyi média beszámolója szerint repeszsérülésbe halt bele a fiatal táncos.

  • Az orosz védelmi minisztérium friss tájékoztatása szerint az elmúlt nap során az orosz erők több száz ukrán katonát öltek meg, és nagy mennyiségű, külföldről szállított fegyvert és lőszert semmisítettek meg, írja a Guardian.

    A jelentés azt is állítja, hogy Oroszország lelőtt egy Szu–25-ös vadászrepülőgépet, és az oroszok szerint az ellenség „minden irányban” jelentős veszteségeket szenved el. A minisztérium azt hangoztatja, hogy az Ukrán Fegyveres Erők szándékosan félrevezetik a katonák családjait, azt állítva, hogy az áldozatok nem halottak, hanem eltűntek vagy dezertáltak.

    Az állítások egyikét sem sikerült független forrásból hitelesíteni, emlékeztet a Guardian.

  • Ukrajna visszafoglalt egy falut a megszállt Herszonban. Egy ukrán gyalogsági dandár arról számolt be, hogy visszafoglalták Ivanivka települést, írja a Sky News.

    A Sky News nem tudta független forrásból ellenőrizni az állítást, és megjegyezte, hogy a térségben több ilyen nevű település is van.

    A Herszon régiót Oroszország az invázió elején elfoglalta, de Ukrajna azóta igyekszik visszaszerezni az ottani területeket.

  • A Kalinyingrádi terület kormányzója a három balti állam és Oroszország közötti áruforgalom teljes tilalmát javasolta, válaszul arra, hogy a litván hatóságok blokád alá helyezték az exkláve területét.

    Kölcsönös intézkedésként azt javasoljuk, hogy teljes mértékben tiltsuk meg az áruk mozgását, beleértve a harmadik országokból érkező tranzitárukat is a három balti állam és Oroszország között. A tilalom alól a kalinyingrádi régió kivételt képezne 

    – mondta Anton Aljhanov kormányzó az Independent tudósítása szerint.

    A döntés nem sokkal azután született, hogy Litvánia a Moszkva elleni európai uniós szankciók fokozatos életbe lépése miatt kiterjesztette a területén keresztül történő kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat az exklávéra.

    Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az EU-t, hogy „kemény intézkedéseket” hozhat ellenük, ha az elkövetkező napokban nem indul újra egyes áruk Kalinyingrádba irányuló és onnan kiinduló tranzitforgalma.

  • Mint megírtuk, egy orosz rakéta hétfő hajnalban eltalált egy hatemeletes lakóépületet az ostromlott ország északkeleti részén lévő Harkivban, amely Ukrajna második legnépesebb városa. Az esetről videó is készült.

    Most közölte a regionális kormányzó, hogy hárman meghaltak és huszonnyolcan megsérültek rakétatámadás következtében. A sérültek között van egy 16 éves gyerek is – írja a Guardian.

    A tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak.

  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben küld negyven tonna segélyszállítmányt Ukrajnába a Jezsuita Menekültszolgálat. Az összesen 66 raklap élelmiszer- és egyéb adományt a kárpátaljai Munkácsra juttatják el a szervezetek.

    A támogatást a kormányzati Hungary Helps program civil és egyházi szervezetek számára rendelkezésre álló nagyobb keretösszege teszi lehetővé.

    A két kamion a Máltai Szeretetszolgálat Országos Logisztikai Központjából (Határ út 50/A) július 12-én reggel 8.30-kor indul útjára, és várhatóan még aznap délután eljut a munkácsi római katolikus egyházmegye karitászraktárába.

  • Vitalij Kim, Mikolajiv város katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy Oroszország hat rakétát lőtt ki a térségre, melynek következtében termőföldek és erdők gyulladtak ki – számolt be a Sky News.

    A lövések egy éttermet, valamint iskolákat és lakóházakat is leromboltak, de halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

    Ukrajna területének nagyjából kétharmada mezőgazdasági terület, és a konfliktus az egekbe lőtte az élelmiszerárakat világszerte, mivel a termés elpusztult, és a szállítmányok nem tudtak kijutni az országból. 

  • Egy Kremlhez közel álló politikai párt azt javasolta, hogy Vlagyimir Putyint ne „elnökként”, hanem Oroszország „uralkodójaként” nevezzék meg, írja a Sky News.

    A jobboldali Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) szerint az uralkodó kifejezés jobban érzékeltetné Putyin hatalmi státuszát, ezért ez lenne a helyes kifejezés.

    Oroszország jelenleg a nyugati termékek, márkák és szavak eltávolítását szorgalmazza, miután szankciók egész sorával sújtották.

    Az LDPR-t, amely 22 mandátummal rendelkezik a 450 fős orosz dumában (parlamentben), a Kreml gyakran használja arra, hogy szélsőségesebb elképzeléseit terjessze, mielőtt azok elfogadásáról döntene, emlékeztet a Sky News.

  • Több mint 12 ezer ember elhelyezését segítette a katasztrófavédelem; a háború kitörése óta folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezésén. A szervezet előkészíti a menekülők fogadására szolgáló befogadóhelyeket, illetve koordinálja az utazásukat és az elszállásolásukat – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-nek eljuttatott közleményében.

    Mint írják, a katasztrófavédelem munkatársai jelen vannak a határon, illetve a gyűjtőhelyeken, a rendőrség, az idegenrendészet, a kormányhivatalok, valamint az önkormányzatok és karitatív szervezetek munkatársaival szoros együttműködésben gondoskodnak a hazájukat a háború miatt elhagyni kényszerült emberekről.

    A katasztrófavédelem az elmúlt héten 100 ember, köztük 45 gyermek és 31 nő elszállásolásában és utaztatásában működött közre.

    A háború kitörése óta összesen 12 045 ember elhelyezésében vett részt a szervezet.

  • Az orosz parlament szervezőtanácsa hétfőn ülésezett volna, hogy döntsön a parlament július 15-i rendkívüli ülésének összehívásáról, de nem volt azonnal világos, hogy miről tárgyalnak.

    A parlament alsóháza közölte, hogy a tanács hétfőn „sürgős megoldásokat igénylő kérdések” és a „kormányzati kezdeményezések” megfontolásának szükségessége miatt ül össze.

    További részleteket nem közöltek. A tanácsülés tervezett kezdetekor nem volt nyilvános élő fordítás az ülésről, és nem tették közzé a napirendet sem – közölték a Reuters tudósítói.

  • Litvánia kiterjesztette a területén keresztül Oroszország kalinyingrádi exklávéjával folytatott kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel a korábban bejelentett európai uniós szankciók fokozatos bevezetése megkezdődött – közölte a litván vámhatóság szóvivője.

    A hétfő reggeltől szankcionált áruk közé tartozik a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok

    – mondta a szóvivő az Al Jazeera híradása szerint.

  • Az intenzív harcok utáni tervezett szünetek hiánya negatív hatást gyakorol az oroszok harci moráljára, közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium.

    A tárca értesülése szerint a katonafeleségek egy politikushoz fordultak, mert azt szeretnék, ha a férjek hazatérnének az ukrajnai szolgálatból.

    Az egyik nő azt állította, hogy az orosz katonák mentálisan és fizikailag is kimerültek, mivel az invázió február 24-i kezdete óta aktív harci szolgálatban vannak.

  • Július 11-én reggel az oroszok rakétákkal többször is tűz alá vették a Dnyipropetrovszki területen található Krivorozsszkij kerületet. Erről Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője beszélt.

    Reznyicsenko hozzátette,  hogy több lakásban is sérülések keletkeztek, de áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, írja az Unian hírügynökség.

    Az oroszok Harkivot is lőtték, a támadók egyik rakétája a város központi részén egy lakóépületet talált el.

  • Ferenc pápa a Twitteren támogatásáról biztosította Ukrajnát. Azt írta, hogy ki akarja fejezni „közelségét” az ország népéhez. 

    Hozzátette, hogy az ukránok nap mint nap szenvednek a „brutális támadásoktól”, és szeretné, ha ez az „őrült háború” végre befejeződne.

    Üzenetét azonban oroszul tette közzé – a Sky News szerint ez nem a legjobb ötlet.

  • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy míg Ukrajna 2021-ben mintegy 156 milliárd hrivnyát költött a fegyveres erők fenntartására, addig a háború kezdete óta ez az összeg havi 130 milliárd hrivnyára módosult – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A korábbi évek hadseregre fordított kiadásai egy háborús hónap ráfordításának felelnek meg. Természetesen jelentősen megemeltük a szociális kifizetéseket, az aknamentesítési és a sürgős helyreállítási költségeket, a belső menekültekre szánt kiadásokat

    – fejtette ki a miniszterelnök.

    Ukrajna teljes költségvetése háborús körülmények között megközelítőleg 250 milliárd hrivnya, amelyből 70-100 milliárd adók és vámbevételek formájában folyik be.

    Smihal azt is elmondta, hogy júliusig Ukrajna csaknem 29 milliárd dolláros támogatásról állapodott meg nyugati partnereivel.

  • A legfrissebb brit hírszerzési adatok szerint az orosz hadsereg kezd kimerülni. A brit védelmi minisztérium szerint „az intenzív harci körülmények közötti tervezett szünetek hiánya nagy valószínűséggel az egyik legnagyobb probléma”, amellyel az orosz hadsereg jelenleg szembesül – írja a Sky News.

    Kiderült az is, hogy egy orosz nyelvű médiaügynökség június végén feltöltött egy videót, amelyen

    orosz katonák feleségei könyörögnek férjeik hazatéréséért. 

    Az orosz keleti katonai körzet 36. egyesített hadseregének katonái állítólag „mentálisan és fizikailag kimerültek”. 

    Eközben a védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy az orosz tüzérségi bombázások folytatódtak az ukrajnai Donbász régió északi részén, de „valószínűleg nagyobb területi előrenyomulás nélkül”.

    Az ukrán erők továbbra is nyomást gyakorolnak az orosz csapatokra a megszállt Herszon régióban. Ukrajna remélte, hogy ellentámadást indíthat a térségben, de lehetséges, hogy nem áll rendelkezésére elegendő fegyverzet. 

  • Az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz delegáció „súlyos bojkottjának” minősítette Liz Truss brit külügyminiszter korai távozását Baliról, a múlt heti G20-as találkozó előtt – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

    Tudják, ez az orosz küldöttség egyfajta erős bojkottálása, hogy egy nappal korábban távozik a brit külügyminiszter

    – mondta Marija Zaharova egy vasárnap esti televíziós interjúban a TASZSZ szerint.

    Liz Truss azért szakította meg részvételét a G20-ak indonéziai külügyminiszteri találkozóján, hogy visszarepüljön Londonba, és támogatásokat gyűjtsön magának a Boris Johnson megüresedett posztjáért való versengésben.

  • A nyugati fegyverekkel felszerelt ukrán haderő arra készül, hogy visszaszerezze déli területeit Oroszországtól. Ezt az ukrán védelmi miniszter nyilatkozta a The Times című napilapnak, írja az al-Dzsazíra.

    Olekszij Reznyikov elmondta, hogy Zelenszkij elnök arra utasította az ukrán hadsereget, hogy foglalja vissza a megszállt tengerparti területeket, amelyek létfontosságúak az ország gazdasága számára.

    Reznyikova The Timesnak elmondta, hogy a háború kezdetekor elavult rakétákkal rendelkeztek, de ezen az elmúlt hónapokban sikerült változtatni, hiszen a nyugati szövetségesek modern fegyverekkel látták el Kijevet.
  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint az Orosz Föderáció az elkövetkező években össze fog omlani és számos régió szuverenitását fogja kinyilvánítani – írja az Independent.

    Az Orosz Föderáció mint olyan, meg fog szűnni. Helyette több állam fog létrejönni: Tatárföld, Baskíria és így tovább

    – jósolta az ukrán védelmi miniszter a Timesnak adott interjújában.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6085 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a románmagyar határon belépők közül pedig 5164-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek  közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 354 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért  írták.

    Vonattal 137 ember – köztük 59 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

  • Ukrajna egymillió fős, nyugati fegyverekkel felszerelt harci erőt vonultat fel, hogy visszaszerezze déli területeit Oroszországtól – mondta az ország védelmi minisztere a The Times című napilapnak.

    Az invázió kezdete óta először nyilatkozva egy brit lapnak Olekszij Reznyikov elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök utasította az ukrán hadsereget, hogy foglalja vissza a megszállt tengerparti területeket, amelyek létfontosságúak az ország gazdasága számára.

    Érthető, hogy ez politikailag nagyon is szükséges az országunk számára. Ezért az elnök utasítást adott a legfőbb katonai vezetőnek, hogy készítsen terveket. Ezt követően a vezérkar elvégzi a házi feladatát, és azt mondja, hogy a cél eléréséhez XYZ-re van szükségünk

    – mondta Reznyikov, és hozzátette: „Ez az én feladatom. Leveleket írok a partnerországokban lévő kollégáimnak, a tábornokok megvitatják, hogy miért van szükségünk ilyen fegyverekre, és aztán megszületnek a politikai döntések."

    Reznyikov szót ejtett még arról is, hogy a háború intenzitása miatt a szovjet korabeli készletek gyorsan kimerültek:

    Ez egy hosszú folyamat volt, másfél hónap, de eredményes volt. Ukrajnának Szovjetunió korabeli fegyveres erői voltak, harmincéves fegyverekkel. Ezt három hónap alatt megváltoztattuk.

  • Az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kezdete óta az egészségügyi dolgozók legfeljebb 1 százaléka hagyta el az országot – közölte az ukrán egészségügyi miniszter.

    Még ha nem is mindegyik munkatárs került be a hivatalos statisztikákba, úgy gondoljuk, hogy az egészségügyi dolgozók legfeljebb 1 százaléka utazott külföldre. Nincs hiány orvosokból, jelenleg teljes harckészültségben vagyunk

    – fogalmazott Viktor Ljasko.

    A tárcavezető azt is megjegyezte, hogy  a minisztérium nyilvántartja a belső menekült egészségügyi dolgozókat is, akiknek a száma meghaladja a 3500-at. A más intézményekben dolgozó szakmabeliek közül 1758 orvos – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Akadnak mozgósított egészségügyi munkatársak is, akik az Ukrán Fegyveres Erők mellett a fronton dolgoznak, egészségügyi segítséget nyújtanak mind a katonáknak, mind a civileknek

    – tette hozzá a miniszter.

  • Az ukrajnai háború elől július 10-én 137 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írja a police.hu.

  • Gerhard Schröder volt német kancellár azt mondta egy vasárnap megjelent nyilatkozatában, hogy fenn akarja tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

    Nem fogom feladni a lehetőségeimet arra, hogy tárgyaljak Putyin elnökkel

    – jelentette ki Schröder a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak.

    Schröder 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja az SPD és a Zöldek közötti koalíció vezetőjeként. Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

    Schröder májusban jelentette be, hogy megválik mandátumától a Rosznyefty igazgatótanácsában, miután a német szövetségi parlament megvonta több juttatását. A volt kancellárral szemben azt kifogásolták, hogy az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyintól, akivel kancellári hivatali ideje alatt barátkozott össze.

    A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva elmondta: nem hisz abban, hogy katonai megoldása lehet az ukrajnai háborúnak, azt szerinte csak diplomáciai tárgyalás útján lehet rendezni – írja az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajnát szüntelenül érik az orosz légitámadások. Zelenszkij a vasárnap esti videóbeszédében hozzátette, hogy a Csasziv Jar városában történt támadás halálos áldozatainak száma valószínűleg emelkedni fog.

    Két épület megsemmisült. Több tucat ember van a romok alatt. Hatot sikerült megmenteni. Az orosz légierő az elmúlt 24 órában 34 légicsapást hajtott végre, ennyit azokról a hírekről, miszerint az oroszok szünetet tartanak a háborúban

    jegyezte meg az ukrán elnök.

  • Egy orosz rakéta hétfő hajnalban eltalált egy hatemeletes lakóépületet az ostromlott ország északkeleti részén lévő Harkivban – közölték a harkivi állami katasztrófavédelmi szolgálat tisztviselői a Suspilne hírügynökségre hivatkozva.

    Egyelőre nem ismert, hogy hány ember vesztette életét – írta meg az Independent hétfő reggel.

    „Hajnali 4.30-kor egy idős nőt sikerült kimenteni, a törmelék elszállítása folytatódik. A Sürgősségi Szolgálat területi osztálya szerint 6.30-kor még nem volt információ halottakról vagy sérültekről” – idéz egy jelentést az Unian, ahol egy videót is közzétettek a lebombázott lakóházról. Mint írják, a felvételek jól mutatják a pusztítás mértékét; a ház fölötti füstöt a város több kerületének lakói látták.

  • Több mint 24 ember rekedt egy ötemeletes háztömb romjaiban Csasziv Jar városában – írja a Guardian.

    Mint megírtunk, legalább 15 ember meghalt és többtucatnyian megsérültek, miután az orosz rakéták egy ötemeletes lakóházba csapódtak a kelet-ukrajnai Csasziv Jar városában, miközben Moszkvát azzal vádolták, hogy „igazi poklot” teremtett Donbászban, megtámadta Szlovjanszk városát.

    Pavlo Kirilenko, a Donyecki régió kormányzója a Telegramon azt mondta, hogy több mint 24 ember rekedhetett a lakótömb romjai alatt, de még nem értek véget a mentési munkálatok.

    Andrij Jermak, Ukrajna elnökének kabinetfőnöke kijelentette, hogy a csapás „egy újabb terrortámadás volt”, ezért Oroszországot „a terrorizmus állami szponzoraként” kell kijelölni.

    Kijev szerint az épületet teherautó-rendszerekből kilőtt orosz Uragan rakéták találták el. Az ukrán sürgősségi szolgálat kezdetben tíz halálos áldozatot közölt, de később 15-re módosította a számot. Öt embert sikerült kiemelni a romok közül.

    Az alagsorba szaladtunk, három találat volt, az első valahol a konyhában

    – mondta egy 24 éves lakos, Ludmila a Reutersnek. „A második, nem is emlékszem, villámlott, a bejárat felé rohantunk, majd egyenesen a pincébe. Egész éjszaka ott ültünk” – tette hozzá.

    Június 28-án legalább 19 ember meghalt, miután egy orosz rakéta eltalált egy zsúfolt bevásárlóközpontot a közép-ukrajnai Kremencsuk városában, és további 21 ember, köztük két gyermek vesztette életét július 1-jén, amikor két orosz rakéta becsapódott egy többszintes háztömbbe.

    Oroszország többször is állította, hogy a háborúban csak katonai értékű célpontokat talál el. Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi tájékoztatóján nem nyilatkoztak Csasziv Jarról.

    A 12 000 lakosú Csasziv Jar körülbelül 12 mérföldre délkeletre fekszik Kramatorszktól, amely várhatóan a harcok következő központja lesz.

Rovatok