Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese felszólította az oroszok által megszállt déli Herszon régióban élő civileket, hogy mihamarabb hagyják el a térséget – írja az Independent.

    A miniszterelnök-helyettes az ukrán televízióban elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadásra készülnek a régióban. Azt nem fejtette ki, hogy erre mikor kerül sor.

    „Egyértelmű, hogy harcok lesznek és tüzérségi lövések… és ezért arra kérjük az embereket, hogy sürgősen hagyják el a térséget” – mondta Verescsuk.

    Ukrajna a február 24-i orosz inváziót követően már az első hetekben elvesztette az ellenőrzést a fekete-tengeri Herszon régió nagy része felett.

  • Ukrajna védelmi minisztere kijelentette, hogy a nyugati adományként kapott nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) óriási különbséget jelentenek a harctéren, miután egy magas rangú amerikai tisztviselő közölte, hogy a Biden-kormányzat további négy HIMARS-ot küld egy 400 millió dolláros fegyvercsomag részeként – írja az Al Jazeera.

    A HIMARS-ok máris hatalmas különbséget jelentenek a harctéren. Több ilyen, valamint lőszer és felszerelés növeli az erőnket és segít demilitarizálni a terrorista államot

    – írta Olekszij Reznyikov a Twitteren.

    A miniszter pénteken újságíróknak elmondta, hogy az új fegyvercsomag további négy HIMARS-ot és több lőszert tartalmaz majd, így az Ukrajnának küldött ilyen rendszerek száma összesen tizenkettőre emelkedik.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!

Rovatok