Index Vakbarát Hírportál

Egyre forróbb hőhullámok érik Európát

2022. július 11., hétfő 19:02

London egy potenciálisan veszélyes hőhullám kellős közepén van, amely Nyugat-Európában is terjed, és az enyhülés egyelőre nincs kilátásban.

A brit fővárosban a hőmérséklet hétfőn elérte a 33 fokot. A jövő hét elején még ennél is melegebb lehet Dél-Angliában. Európában a meteorológiai adatok szerint az idei volt a harmadik legmelegebb június, ami a globális felmelegedés egyik következménye.

Jövő hét közepén a hőmérséklet a szokásosnál magasabb vagy jóval magasabb lesz az Egyesült Királyság déli részén, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is az időjárás-előrejelző szolgálat, a Met Office szerint. Nemcsak Nyugat-Európán söpör végig erős hőhullám, hanem Dél-Európában is olyan szárazság van már, hogy adagolják az ivóvizet.

Gyakori a hőség ott, ahol eddig ritkaságnak számított

„Ami a nyári hőséget illeti, az éghajlatváltozás teljesen megváltoztatta az angliai nyarat, mert máris nagyon gyakori az egykor kivételesnek tartott kánikula” – mondta Friederike Otto, az Imperial College London klímatudományi főelőadója. Szerinte minden egyes hőhullám, amelyet ma tapasztalunk, különösen az elmúlt évtizedekben elégetett fosszilis tüzelőanyagok miatt vált forróbbá.

A szélsőséges hőség várhatóan egyre gyakoribbá válik az Egyesült Királyságban, ezért a helyi önkormányzati tanácsok azon dolgoznak, hogy biztosítsák a közösségek biztonságát – mondta David Fothergill, a Helyi Önkormányzatok Szövetsége Közösségi Jóléti Tanácsának elnöke. A hőmérséklet az Egyesült Királyság egyes részein 40 fok fölé emelkedhet a hétvégén vagy a jövő héten – írja a Bloomberg.

Rovatok