Index Vakbarát Hírportál

42 fokos extrém hőség miatt kérik a lakosokat, maradjanak otthon

2022. július 18., hétfő 13:36

Az Egyesült Királyság lakosságának azt tanácsolják, hogy maradjanak otthon és a lehető legkevesebb aktivitással húzódjanak meg bent a hőség elől, amely hétfőn eléri a 42 fokot.

Hőhullám söpör végig Európán, több országban rekordmelegre figyelmeztettek, a brit lakosságot pedig arra kérik, hogy „tegyenek a lehető legkevesebbet”, és próbálják elkerülni a tömegközlekedés használatát, mivel a hőmérséklet napközben eléri a 42 fokot. Azt javasolják, hogy inkább maradjanak otthon, mivel a történelemben először életveszélyes nappali és éjszakai hőmérsékleti értékek sújtják az Egyesült Királyságot.

A nappal 42 fokos, éjszaka pedig 30 fokos hőmérséklet a brit nyári átlag duplájával egyezik meg, ami miatt a meteorológiai szolgálat minden idők első vörös figyelmeztetését adta ki az Egyesült Királyságban.

Zárva tartanak, otthonról dolgoznak

A kórházak lemondták a betegek időpontfoglalásait, és számos vállalkozás kétnapos zárvatartást jelentett be, köztük éttermek, bárok, állatkertek és vadon élő állatokkal foglalkozó központok, miközben milliók dolgoznak otthonról.

A mentőszolgálat egyik vezetője a Mirror szerint arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban az Egyesült Királyságban várható „kegyetlen hőség” miatt emberek halhatnak meg, mivel a veszélyeztetett csoportok, kisgyerekek, idősek, demenciával élők valóban szenvedhetnek.

Ez komoly hőség, amely emberek halálával végződhet. Egyszerűen nem vagyunk felkészülve az ilyen hőségre ebben az országban. Ez nem olyan, mint egy szép forró nap, amikor felkenhetünk egy kis naptejet, kimehetünk, és élvezhetjük a szabadban az úszást és az étkezést

– mondta a mentős. A legfrissebb adatokból kiderült, hogy

minden tizedik ember 10 órát várt a mentőre, a szívrohammal kapcsolatos átlagos várakozási idő pedig több mint 50 perc volt.

A miniszterek várhatóan holnap tartják a negyedik Cobra-ülést, amely a 4-es szintű országos hőségriadó megtárgyalására alakult, miután nemzeti vészhelyzetet hirdettek. Boris Johnson leköszönő miniszterelnök nem vett részt a szombati utolsó ülésen, helyette Chequersbe utazott.

(Borítókép: Justin Tallis / AFP)

Rovatok