Index Vakbarát Hírportál

Teljesen kirúgták Boris Johnsont a kormányból

2022. július 26., kedd 10:43

Kizárták a brit miniszterelnöki posztért versengő jelöltek televíziós vitájukban, hogy a tisztségből távozó Boris Johnson szerepet kapjon a következő kormányban.

A brit kormányfőesélyesek kizárták Boris Johnson kormányban maradását. Liz Truss és Rishi Sunak hétfő este folytatott televíziós vitát egymással, hogy segítsen eldönteni pártjuk választóinak, melyiküket támogassák Johnson utódjaként a pártelnöki és kormányfői székben.

A jelenleg külügyminiszter Liz Truss úgy fogalmazott, Johnsonnak „jól megérdemelt pihenőre” kell vonulnia, miután távozik a kabinet éléről. Rishi Sunak, aki a pénzügyminiszteri tárca vezetését követően pályázik a miniszterelnöki székre, arra hivatkozva utasította el Johnson szerepvállalását, hogy a pártnak most előre kell tekintenie.

Két legyet egy csapásra

Truss és Sunak versengése valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van, az új tory vezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A két jelölt közül a párt 160 ezer tagja választja meg következő vezetőjét postai, illetve elektronikus úton.

A választást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig még ellátja e hivatal teendőit.

A jelenlegi felmérések szerint Truss számít esélyesebbnek, bár korábban sokáig Sunak állt az élen.

A televíziós vitában elsősorban gazdasági kérdéseket jártak körül. Truss azzal érvelt, hogy Sunak óvatos költségvetési kiegyensúlyozási tervei recesszióba taszítanák a gazdaságot, Sunak viszont Truss adócsökkentési elképzeléseit ostorozta, azt hangoztatva, hogy azokra nincsen fedezet, és a gazdaság összeomlását is okozhatják. Egy hétfő éjjeli gyorsfelmérés szerint a tévénézők nagyjából egyformán ítélték meg a két jelölt teljesítményét a vitában, a konzervatív szavazók közül azonban Trusst látták többen felülkerekedni.

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki – írja az MTI.

Rovatok