Index Vakbarát Hírportál

Több ezer szarvasmarhát temettek el és dobtak ki a kansasi szeméttelepen

2022. július 26., kedd 13:24

A Reuters által látott dokumentumok szerint az Egyesült Államok vezető szarvasmarha-takarmányozási vállalatai ezerkilós tetemeket küldtek egy kansasi szeméttelepre, ahol a rakodógépek szétlapították és szeméttel keverték őket, miután egy júniusi hőhullám több ezer tehénnel végzett.

szokatlan hőség és páratartalom miatt olyan sok tehén pusztult el, hogy a tetemeket rendszerint állateledellé és műtrágyává alakító létesítmények túlterheltek voltak, ami arra késztette az állami kormányt és a szarvasmarha-tenyésztő cégeket, hogy szükségintézkedéseket hozzanak.

Hőhullám végzett a marhákkal

A tömeges elhullás és az azt követő rothadó tetemek kezelési küzdelme nyomást gyakorolt a húsipar megváltoztatására Kansasban, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb szarvasmarhaállamában – írja a Reuters.

Az előrejelzések szerint Kansasban idén nyáron még több olyan magas hőmérséklet várható, amely megterhelheti és potenciálisan megöli a szarvasmarhákat, és ezzel tovább növeli az éghajlatváltozással összefüggő, egyre szélsőségesebbé váló időjárás okozta számtalan problémát.

Bár az állami tisztviselők engedélyezték a vállalatoknak, hogy a tetemeket a kansasi Liberalban található Seward megyei hulladéklerakóban helyezzék el, most alternatívákon dolgoznak, hogy csökkentsék a bűz terjedését és egyéb problémák kockázatát, ha több elhullás történik. 

Brock Theiner, a Seward megyei hulladéklerakó igazgatója becslése szerint

csak a szeméttelepre nagyjából 1850-2000 elhullott szarvasmarha került.

Legalább 2117 szarvasmarha pusztult el, miután a június 11-i hétvégén Kansas délnyugati részén felszökött a páratartalom, eltűnt a szél, és a hőmérséklet meghaladta a 38 fokot. Néhány szarvasmarha még nem vetette le teljesen a téli bundáját, ezért nem bírta elviselni a hőséget.

Rovatok