Index Vakbarát Hírportál

Navracsics reménykedik, az uniós képviselő szerint azonban Orbán ismét kicselezné a bizottságot

2022. augusztus 9., kedd 07:28

A Guardian szerint, ha Budapest 2022 végéig nem állapodik meg az Európai Bizottsággal, akkor 4,64 milliárd euró koronavírus utáni helyreállítási forrástól eshet el, miközben továbbra is kérdéses a nemzeti infrastruktúra korszerűsítését célzó, hat évre szóló, 24,3 milliárd eurós finanszírozási program sorsa is.

Korábban már az Index is beszámolt arról, hogy a kormány azt reméli, hogy az év végéig sikerül megállapodnia Brüsszellel a zárolt uniós forrásokról.

A Guardian emlékeztet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt állította, hogy nincs szüksége a koronavírus utáni helyreállítási pénzekre, ennek ellenére azonban a források felszabadítása érdekében magas rangú tisztviselőket küldött Brüsszelbe.

Most Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt a Guardiannak arról, hogyan haladnak a tárgyalások, ugyanis ő felel azok lebonyolításáért. Mint fogalmazott: optimista, hogy az év végéig megállapodás születik a helyreállítási alapról, amelynek értéke 15 milliárd euró lehet. Reméli továbbá, hogy Magyarország kora ősszel „partnerségi megállapodást” tud kötni a 24,3 milliárd eurós „kohéziós alapok” biztosítására is.

Mindkét megállapodás összekapcsolódik a Magyarország ellen áprilisban indított, példátlan fegyelmi eljárással, amely a jogállamiság megsértése miatt az uniós források felfüggesztéséhez vezethet

– hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a magyar kormány augusztus 22-i határidőt kapott arra, hogy válaszoljon a bizottság levelére, amelyben „korrekciós intézkedésekre” figyelmeztet, ha Budapest nem orvosolja a jogállamisággal kapcsolatos, régóta fennálló aggályokat.

A lap szerint Magyarország 2004-es csatlakozása óta többmilliárdnyi uniós támogatást kapott, de egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az uniós pénzeket állítólag Orbán Viktor barátainak és családjának gazdagítására fordítják. „Orbán Viktor 12 éves hatalma alatt a független média elsorvadt, a fékek és ellensúlyok pedig meggyengültek” – emelték ki az interjú közben.

Az EU magas rangú tisztviselői úgy vélik, hogy Orbán Viktornak szüksége van az uniós pénzre, mivel az országot a növekvő infláció, a forint zuhanása és a súlyos recesszió veszélye fenyegeti – emelte ki a Guardian. A lap szerint a bizottság egy új hatóságot hozna létre Magyarországon az uniós források védelmére, ezenkívül erősebb korrupcióellenes szerveket, valamint lehetőséget a civil szervezetek (NGO-k) számára ellenőrizni a a kormányzati politikát.

Mint írják, Navracsics azt nem kívánta megerősíteni, hogy a kormány hozzájárulna az új hatóság létrejöttéhez, csupán annyit mondott, hogy Magyarország „intézményi változtatásokat” hajt végre, beleértve a közbeszerzési szabályok megváltoztatását.

Daniel Freund, az EU költségvetési ellenőrzésére összpontosító zöldpárti EP-képviselő azt mondta, attól tart, hogy az EU újabb csapdába fog esni.

Orbán újra és újra kicselezi a bizottságot, jelezve, hogy ebben vagy abban engedni fog, és közben előkészíti a következő trükkjét, hogyan kerülhet meg bizonyos dolgokat

– mondta a német EP-képviselő, aki szerint Magyarország tervét nem kellene ősszel jóváhagyni, mert „több időre van szükség a jogállamiság helyreállításához a 12 évnyi Orbán-kormányzás után”. „Szerintem irreális, hogy a jogállamiság olyan mértékben helyreálljon, hogy észszerű legyen a következő két-három hónapban feloldani a gazdaságélénkítési tervet” – mondta.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2022. július 11-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok