Index Vakbarát Hírportál

Elvérzik az újságírás Afganisztánban

2022. augusztus 13., szombat 13:14

Az afganisztáni újságírók száma kevesebb mint felére csökkent a tálibok egy évvel ezelőtti hatalomátvétele óta, Afganisztánban „elvérzik” az újságírás – jelentette ki Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet igazgatója.

A szervezet felméréséből kiderült, hogy az afganisztáni médiafelületek jó egyharmada – mintegy 180 sajtóorgánum – szűnt meg a szélsőséges tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta. A szervezet igazgatója elmondta: az iszlamista szélsőségesek számos olyan törvényt vezettek be, amely nemcsak a sajtószabadságot csorbítja, de lehetővé teszi az újságírók megfélemlítését és üldöztetését is.

Egy év alatt újságírók százai vesztették el a munkájukat: az országban jelenleg körülbelül 4750 újságírót tartanak számon, ez az egy évvel ezelőtti létszám kevesebb mint fele.

A női újságírók pedig még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak: a sajtóban dolgozó afgán nők mintegy 75 százaléka vesztette el a munkáját, vagy hagyta ott a hivatását megfélemlítés miatt. Az ország 34 tartományából tizenegyben ma már egyáltalán nem dolgoznak női újságírók.

Brutálisan tartóztatják le az újságírókat

A civil szervezet szerint a kialakult cenzúra és öncenzúra mellett a médiában dolgozók önkényes letartóztatása is komoly gondot jelent a szakma túlélése szempontjából; az elmúlt egy évben legkevesebb 80 újságírót tartóztattak le, némelyiküket „nagyon brutális módon”.

Az RSF 180 államot nyilvántartó sajtószabadság-indexén Afganisztán jelenleg a 156. helyet foglalja el. A szervezet mindazonáltal kiemelte, hogy a szélsőséges iszlamista tálibok hatalomátvétele előtt sem volt könnyű dolguk az országban munkát vállaló médiaszakembereknek és újságíróknak. Sokszor előfordult, hogy egyeseknek üldöztetés, fenyegetések és egyéb viszontagságok nehezítették meg a munkájukat és életüket. Ennek ellenére Afganisztán így is az egyik legváltozatosabb médiaspektrummal rendelkező ország volt.

Női tüntetőket oszlatnak

Szombaton tüntetést szerveztek a berlini külügyminisztériumhoz és a kancelláriához, ennek során az MTI szerint további, veszélybe sodródott afgánok kimenekítését követelik. Kabulban mindeközben szombaton egy nőkből álló, közel 40 fős tömeget oszlattak fel a tálibok.

A tüntető nők az „étel, munka, szabadság” jelszavakat skandálták, ellenállva a nők jogait súlyosan korlátozó vezetésnek.

(Borítókép: Afgán újságírónők tüntetnek Kabulban 2022. augusztus 13-án. Fotó: Nava Jamshidi/Getty Images) 

Rovatok