Index Vakbarát Hírportál

Moszkva már korábban szólt, de senkit nem érdekelt

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2022.08.17. 11:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere jelentette be a Telegramon, hogy rakétatámadás érte a Petro Mohila Fekete-tengeri Nemzeti Egyetemet.

    Ezek igazi terroristák, akik propagandájuk leple alatt továbbra is rombolják oktatási intézményeinket

    – fogalmazott a polgármester.

    Elmondása szerint a támadás idején csak egy biztonsági őr volt az egyetemen, aki nem sérült meg – írja a Sky News.

  • A szerda hajnali odesszai támadásban három ember megsérült és egy közösségi központ megsemmisült – számolt be a Guardian.

    Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Regionális Katonai Igazgatóság hadműveleti parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy a támadás után tűz ütött ki, és a közeli épületek is megrongálódtak.

    Hozzátette: két orosz rakéta okozta a károkat.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 44 100 orosz katona esett el, az elmúlt napon csaknem 200 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 1886 tankot,
    • 4162 páncélozott harcjárművet,
    • 993 tüzérségi rendszert,
    • 263 rakétavetőt,
    • 136 légvédelmi berendezést,
    • 233 repülőgépet,
    • 196 helikoptert
    • és 3054 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 792 hadműveleti és taktikai drónt, 93 egység speciális felszerelést és 182 cirkálórakétát számoltak fel.

  • António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtökön Ukrajnába utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán és Tayyip Erdogan török elnökkel – írja a Guardian.

    A vezetők áttekintik az ENSZ által támogatott gabonaexport-megállapodást, és megvitatják „a konfliktus politikai megoldásának szükségességét”, valamint az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű helyzetét.

    Pénteken Guterres ellátogat a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe is, ahol nemrégiben újraindult a gabonaexport.

  • Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Regionális Katonai Igazgatóság hadműveleti parancsnokságának szóvivője Telegram csatornáján jelentette: szerda hajnalban Odessza régiót lőtték az orosz megszállók – írja az Unian.

    Mint megírtuk, kedd este az orosz erők az ország legújabb többszörös rakétavetőjével, a 9A52–4 Tornadóval lőttek egy lakónegyedet Harkivban.

  • Novgorod régióban katonai tapasztalattal nem rendelkező helyi lakosokat buzdítanak, hogy csatlakozzanak a hadsereghez. Az orosz hadsereg 4000 dollárt ígér az önkénteseknek az ukrajnai háborúban való részvételért – írja az Unian az Institute for the Study of War (ISW) jelentésére hivatkozva.

    Az ISW megjegyezte, hogy Brjanszki régió egy új, 350 katonából álló önkéntes egységet is alkot. A helyi tisztviselők 210 ezer rubel (körülbelül 3400 dollár) egyszeri kifizetést ajánlottak három hónapra a sorkatonaságért. Hozzátették: az orosz hadsereg nem érdekelt abban, hogy nőket is toborozzanak.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Washington Post című amerikai lapnak adott interjújában közölte, hogy Ukrajna azért tekintett el a nyílt háborús előkészületektől a február 24-én megindult orosz hadművelet küszöbén, hogy ne keltsen pánikot. 

    Mint mondta, az amerikai kormány 2021 őszétől egyre határozottabban figyelmeztette őt egy orosz invázió lehetőségére. Az ukrán elnök szerint a kijevi vezetés azonban el akarta kerülni a gazdasági összeomlást, és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön – adta hírül az MTI.

    Hozzátette: ha akkor azt mondja az ukránoknak, hogy kezdjenek el pénzt és élelmiszereket felhalmozni, akkor „tavaly október óta havonta hétmilliárd dollárt vesztettek volna”.

    Általánosságban véve helyes volt a megérzésünk: ha felfordulást okozunk az emberek körében az invázió előtt, felfalnak minket az oroszok. Mert káoszban menekülnek az emberek az országból

    – jelentette ki Zelenszkij.

    Rávilágított, hogy az ország védelméhez elengedhetetlen volt, hogy Ukrajnában tartsák az embereket.

  • A Planet Labs amerikai cég által készített műholdfelvételek összehasonlítása mutatja a keddi robbanások utóhatását egy krími orosz lőszerraktárnál. Kirill Ovszjanij, a Radio Liberty ukrán szolgálatának újságírója a Twitteren tette közzé a képeket.

  • A robbanások a krími légibázis elleni múlt heti támadást követik, amely több orosz harci repülőgépet megrongált és megsemmisített. Az orosz védelmi minisztérium szabotőrökre hárította a felelősséget egy észak-krími katonai raktárban történt robbanásokért, amelyek miatt több mint 3000 embert kellett evakuálni – jelentette az orosz állami média.

    A keddi robbanások megráztak egy lőszerraktárt Majszkoje falu közelében, és megzavarták a vasúti közlekedést és az áramellátást, bár a minisztérium szerint a robbanásokban senki sem sérült meg súlyosan.

    Az orosz Kommerszant című újság egy másik lehetséges krími szabotázscselekményről is beszámolt, szemtanúkra hivatkozva, akik szerint füstfelhőket lehetett látni a félszigeten lévő Gvardejszkoje orosz katonai légibázis felett – számolt be róla az Al Jazeera.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Washington Postnak adott interjújában kifejtette, a háború befejezésének egyetlen módja, hogy vasfüggöny vegye körül Oroszországot, állampolgárai ne tudják elhagyni az országot, és semmilyen orosz energiahordozót ne vásároljon Moszkvától a Nyugat.

    Szerinte ugyanis valamennyi orosz állampolgár felelős az ukrajnai háborúért, mert az orosz nép segítette hatalomra Vlagyimir Putyint, és csak ők képesek rá olyan nyomást gyakorolni, hogy annak hatására befejezze az Ukrajna ellen indított háborút – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

  • A krími orosz állások elleni támadások valószínűleg egy összehangolt ukrán ellentámadás részei – közölte az Institute for the Study of War (ISW).

    A jelentés szerint az orosz lőszerraktár és transzformátor-alállomáson történt robbanások súlyosan megzavarták az orosz hadsereg szárazföldi ellátását, mivel Dzsankojt a csapatok és a felszerelések vasúton történő szállításának csomópontjaként használták. 

    A támadásokat követően az oroszok ideiglenesen felfüggesztették Oroszországból a Krímbe tartó vasúti személyszállítást – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Összesen 484 menekültet fogadtak szerdán a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 484 érkező közül 137 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren arról írt, hogy négy fontos lépésre van szükség a Zaporizzsja atomerőmű felszabadításához. 

    A tanácsadó méltatta az ENSZ azon javaslatát, miszerint minden látogatás az erőműben csak Kijeven keresztül történhet, majd hozzátette, hogy Oroszország ennek nem tesz eleget, mivel szerinte rejtegetnivalójuk van. 

    A következő lépések közé tartozik a nukleáris ipar elleni szankciók bevezetése, az ultimátum követelése Oroszországtól, hogy hagyja el az erőművet, valamint utolsó lépésként ki kellene zárni az oroszokat a Biztonsági Tanácsból. 

Rovatok