Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin aláírta a rendeletet, amelytől az áttörést várja

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalójaa

Index
2022.08.25. 12:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Unió (EU) egészére vonatkozó orosz vízumtilalom bevezetése köz- és nemzetbiztonsági, valamint az EU hitelességének és erkölcsi tisztaságának kérdése olyankor, amikor a szomszédságban tömeges háborús bűnök elkövetése és feltehetően népirtás zajlik – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az Euractiv című brüsszeli hírportálnak nyilatkozva csütörtökön.

    Támogatom, hogy az egész EU-ra vonatkozóan tiltsák meg az orosz állampolgárok turisztikai célú belépését az ukrajnai orosz agresszió végéig

    – fogalmazott.

    Hozzátette: az egyes tagországok önálló intézkedései nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az uniós szinten meghozott szabályozások, és arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül konszenzusra jutni a kérdést illetően, az egyes tagállamoknak önállóan kell cselekedniük.

  • Szerdai percről percre tudósításunkban számoltunk be róla, hogy bombatámadás ért egy dnyipetrovszki vasútállomást. Az akkori információk 15 halottról és 50 sebesültről szóltak, a legutóbbi hírek alapján viszont már 22 halottról lehetett tudni.

    A Guardian értesülései szerint immáron 25-re nőtt a halálos áldozatok száma.

    Továbbá Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője négy vonat kigyulladásáról és két gyermek haláláról számolt be Telegram-bejegyzésében.

  • Ukrajnában szerdán ünnepelték, hogy az ország 1991 augusztusában elszakadt a Szovjetuniótól. A függetlenség napján rekordszámú légiriadó volt, szinte egymást érték a riasztások – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Összesen 189 légi riasztást jelentettek be, amelyek régiónként 3, de volt, ahol 14 óráig tartottak.

    Augusztus 24-én a nyugati régióiban többnyire 6, Poltava és Kirovograd megyékben 12 alkalommal szólt a figyelmeztetés. Kijevben 7-szer kérték meg a lakosságot, hogy vonuljon menedékbe. Kárpátalján este 7 óráig hat alkalommal szólaltak meg a légi szirénák.

  • Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi vezetője felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le az Ukrajnát ért fegyveres támadásokat, és kijelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőművet is demilitarizálni kell.

    A nemzetközi közösségnek ragaszkodnia kell a dokumentációhoz, hogy egy napon bizonyítani lehessen a háborús bűnöket

    – tette hozzá Bachelet az ENSZ emberi jogi főbiztosaként töltött mandátumának végét jelző beszédében.

  • Clement Beaune francia közlekedési miniszter vizsgálatot kért annak kivizsgálására, hogy a francia olajipari nagyvállalat, a TotalEnergies részt vett-e az orosz hadsereg repülőgép-üzemanyaggal való ellátásában egy helyi vegyesvállalaton keresztül.

    A Le Monde című napilap szerdán arról számolt be, hogy a TotalEnergies a francia cég és az orosz Novatek vállalat közös vállalkozásában lévő részesedése révén részt vett olyan gázkondenzátum szállításában, amelyből repülőgép-üzemanyagot állíthattak elő, és amelyet az orosz harci gépek Ukrajnában használtak.

    Ez egy rendkívül komoly téma, ezért ki kell vizsgálni, hogy önként vagy akaratlanul kerülték-e meg akár a szankciókat, akár az energiát, amelyet egy francia vagy más vállalat termelt

    – mondta Beaune a France 2 televíziónak.

    A TotalEnergies, amely a nagy nyugati riválisokkal ellentétben a kritikák ellenére is megtartotta oroszországi eszközeit, azt mondta, hogy nem működtetett olyan infrastruktúrát, amely az orosz hadsereget látta volna el, és nem volt tudomása arról, hogy üzleti partnerei esetleg repülőgép-üzemanyagot állítottak volna elő.

  • Az orosz ortodox egyház feje lemondta a jövő hónapra tervezett részvételét egy vallásközi találkozón Kazahsztánban, ahol Ferenc pápával találkozott volna. Ez a háború miatt tovább romló kapcsolatok jele – számolt be az Al Jazeera.

    Kirill pátriárka nem vesz részt a szeptember 13–15-i találkozón, így nem fog Ferenc pápával találkozni

    – idézte Antal Volokolamszki metropolitát a Ria Novosztyi hírügynökség.

    Kirill pátriárka korábban megáldotta a harcba induló orosz katonákat, és azt mondta, hogy az oroszok és az ukránok egy népet alkotnak.

  • Hat hónappal ezelőtt több ezer ukrán civil csatlakozott a hadsereghez, hogy harcoljon a megszálló orosz erők ellen. A jelentkezők között voltak Ukrajna egyik legjobb rockzenekarának, az Antytilának a tagjai is. Ők a hadsereg orvosai lettek Harkivban, segítve a sebesült katonák ellátását.

    A zenekar 12 évvel ezelőtt alakult meg, és eddig hét albumuk jelent meg. Turnéik során háromszor már az Egyesült Államokba és Kanadába is eljutottak.

    A BBC csatlakozott a zenekarhoz, amikor a frontvonal felé vették az irányt. „A banda tagjai a háború után új lemezt írnának a boldogság dalaival, ha sikerül túlélniük a mostani borzalmakat” – nyilatkozta a BBC-nek az énekesük, Taras Topolia.

  • Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 7482 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 8588 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 332 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől szerdán 266 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • A reaktorok működését fenyegető kockázatok valószínűleg fennmaradnak a zaporizzsjai atomerőműben a helyszín orosz megszállása közepette – állítja a brit védelmi minisztérium a legfrissebb jelentésében.

    A minisztérium szerint március elején az orosz erők elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet. Augusztus 21-ig a képfelvételek azt mutatták, hogy a Kreml csapatai „fokozott katonai jelenlétet tartottak fenn a helyszínen”, páncélozott személyszállító járműveket telepítettek az ötös számú reaktor 60 méteres körzetében.

    A jelentés szerint az orosz csapatok valószínűleg úgy próbálták elrejteni a járműveket, hogy a felsővezetékek és az acélszerkezetek alatt parkoltak.

    Oroszország valószínűleg arra készül, hogy propagandacélokra használja ki az erőmű közelében zajló ukrán katonai tevékenységet

    – olvasható a minisztérium Twitter-bejegyzésében.

    A minisztérium a továbbiakban arra figyelmeztet, hogy amíg Oroszország fenntartja az erőmű katonai megszállását, addig a reaktor működését érintő fő kockázatok valószínűleg továbbra is

    • a reaktorok hűtőrendszerének megzavarása,
    • a tartalék áramellátás károsodása,
    • vagy a nyomás alatt dolgozó munkások hibái lehetnek.
  • Csütörtök hajnalban az orosz megszállók S–300-as rakétákkal támadták meg Mikolajivot, eltalálva egy lakóépületet – adta hírül az UNIAN ukrán hírügynökség.

    Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója jelentette:

    Augusztus 25-én éjjel, körülbelül fél 4-kor ismét Mikolajivot lőtték az orosz megszállók. Az előzetes információk szerint az ellenség S–300-as rakétákkal támadott. Egy lakóépületet is eltaláltak. Több ház kigyulladt, sérültekről nem tudni.

  • Moszkva népszavazások megrendezésére készül Ukrajna oroszok által megszállt területein az amerikai hírszerzés szerint.

    Információink szerint Oroszország folytatja az előkészületeket, hogy ezeket a látszatnépszavazásokat tartsa Herszonban, Zaporizzsjában, valamint az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban

    – mondta John Kirby, Biden nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, hozzátéve: „Azt is megtudtuk, hogy az orosz vezetés utasította a tisztviselőket, hogy kezdjék meg a látszatnépszavazások megtartásának előkészítését, különösen Harkivban. Ezek a népszavazások napokon vagy heteken belül elkezdődhetnek.”

    Kirby szerint az annexió előjátékának szánt népszavazások megtartása kihívásnak bizonyul az orosz szervezők számára az ukrán lakosság szinte teljes ellenállásával szemben.

    Információink szerint az orosz tisztviselők annyira aggódnak amiatt, hogy alacsony lesz a választási részvétel…, hogy megpróbálnak megoldásokat kidolgozni, és hogy hogyan kommunikálnák ezt – mondta a szóvivő a Guardian híradása szerint.

  • Dominic Abelen az első új-zélandi katona, aki meghalt az ukrajnai háborúban. A 30 éves férfi fizetés nélküli szabadságra ment, hogy bevonulhasson az ukrán hadseregbe – értesült a Guardian.

    Tíz évig volt tagja hazája hadseregének, derült ki a csütörtökön kiadott közleményből. Abelen korábban Irakban szolgált, majd Christchurchben állomásozott, mielőtt Ukrajnába ment. A honvédségnek nem szólt arról, hogy Ukrajnába megy és engedélyt sem kért tőlük arra, hogy bevonuljon katonának.

  • Autóbomba-támadásban meghalt egy Oroszország által kinevezett tisztviselő a délkelet-ukrajnai megszállt Zaporizzsja régióban – közölte szerdán a Moszkva által támogatott regionális adminisztráció egyik tagja.

    A Mikhailivka városát vezető Ivan Szusko meggyilkolása a legutóbbi az elmúlt hetekben az oroszbarát tisztségviselők ellen elkövetett támadások közül a megszállt Zaporizzsjai és Herszon régiókban.

    „Robbanószerkezetet helyeztek az autó ülése alá”

    – írta Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja oroszok által kinevezett közigazgatásának tagja a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hozzátéve: „Ivan Szusko megsebesült a robbanásban, és kritikus állapotban került kórházba, majd hamarosan meghalt.”

    Szusko halála azt követően következett be, hogy kedden autóbomba-merényletet kíséreltek meg az oroszok által kinevezett herszoni területi tisztviselő, Igor Telegin ellen, aki viszont túlélte azt. A hónap elején a Herszon régió Moszkva által kinevezett vezetőjét, Vlagyimir Szaldót kórházba szállították Moszkvában, miután az orosz védelmi minisztérium szerint mérgezési kísérlet történt

    Helyettesét, Vitalij Gurát egy nappal később lelőtték.

    Oroszország az ukrán szolgálatokat vádolja a merénylettel, Ukrajna szerint mindez kitaláció, orosz propaganda, és nekik semmi közük hozzá. Szusko meggyilkolására reagálva Rogov terrorszervezetnek nevezte Ukrajnát, és megsemmisítésére szólított fel. A Kreml az általa megszállt dél- és kelet-ukrajnai területeken folytatja az oroszosítást – írja a Moscow Times.

  • A Washington Post birtokába jutott néhány olyan leleplező közlemény, amelyből kiderült, hogy az FSZB évtizedek óta kémkedik Ukrajna után, továbbá mindent megtettek és meg is tesznek azért, hogy megakadályozzák az ország nyugat felé sodródását.

    Az FSZB Oroszországon kívüli hírszerzési küldetésének egyetlen aspektusa sem volt fontosabb, mint az ukrán társadalom minden szintjére való behatolás, ennek ellenére nem sikerült cselekvőképtelenné tenniük az ukrán kormányt.

    Az iratokból arra lehet következtetni, hogy az FSZB Ukrajnáért felelős egysége megsokszorozódott a háborút megelőző hónapokban. 

  • Washington elítélt minden olyan orosz törekvést, hogy az oroszok által megszállt déli Mariupol városában bírósági tárgyalásokat tartsanak ukrán hadifoglyok ellen, „törvénytelennek” minősítve az eljárást.

    A héten olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Moszkva azt fontolgatja, hogy ukrán hadifoglyok ellen olyan körülmények között indít büntetőeljárást, amelyek háborús bűnöknek minősülhetnek. Ned Price amerikai külügyminisztériumi szóvivő szerdán közleményben tudatta:

    A tervezett kirakatperek illegitimek és az igazságszolgáltatás megcsúfolása, és határozottan elítéljük őket. A Kreml megpróbálja elhárítani a felelősséget Putyin elnök háborújáért, és elterelni a figyelmet az orosz erők által Ukrajnában elkövetett atrocitások egyértelmű bizonyítékairól.

    Price kiemelte, hogy Ukrajna fegyveres erőinek minden tagja, beleértve a fegyveres erőkbe beépített hazai és külföldi önkénteseket is, hadifogolystátuszra jogosult, ha fogságba esnek, a genfi egyezmények értelmében biztosítani kell számukra az ennek megfelelő bánásmódot és védelmet.

    A nyilatkozat felszólította Moszkvát arra is, hogy „tegyen eleget a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeinek” – írja a Guardian.

  • Az Institute for the Study of War (ISW), azaz a Háborús Tanulmányok Intézetének kutatása szerint Ukrajna egy Dánia-méretű területet szerzett vissza az oroszoktól március 21. óta – számolt be az UNIAN.

    A jelentés szerint azonban Oroszország stratégiai célja továbbra sem változott, Ukrajna egészét szeretné elfoglalni Vlagyimir Putyin.

  • Mint szerda este megírtuk, rakétatámadás történt egy ukrajnai vasútállomáson.

    A legújabb értesülések szerint legalább 22 ember meghalt és 50 megsebesült. 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a rakéták a kelet-ukrajnai Donyecktől mintegy 145 kilométerre nyugatra fekvő Chaplyne városának egyik állomásán lévő vonatot találták el – írja a The Guardian.

    Ukrajnában szerdán ünnepelték, hogy az ország 1991 augusztusában elszakadt a Szovjetuniótól, miután Moszkvában kudarcba fulladt a puccs, és az ukránok elsöprő többsége népszavazáson döntött erről.

  • Az ukrán tisztviselők csütörtök reggel robbanásokról számoltak be a Kijevi régióban – tájékoztatott a Guardian.

    Az ukrán fegyveres erők hivatalos Telegram-oldalán kiadott riasztás szerint csütörtökön hajnali 3 óra körül a Visgorod kerületben, a városközponttól északra fekvő részen több robbanás is hallható volt.

    A kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba felszólította a lakosságot, hogy azonnal keressenek menedéket.

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Ez itt az Index hírfolyama az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Tegnap volt fél éve, hogy az orosz csapatok megtámadták a független Ukrajnát. Az elmúlt fél év borzalmait egy képgalérián keresztül mutattuk be, ha még nem látta, ne hagyja ki! Érdemes átlapozni! 

Rovatok