Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország szerint Belarusz megsemmisítette a második világháborús katonák sírját

2022. augusztus 25., csütörtök 21:48

A lengyel kormány szerint a szomszédos Belarusz hatóságai a földdel tették egyenlővé azt az emlékhelyet, amely a második világháborúban elesett lengyel ellenállók sírjait tartalmazza.

A lengyel kormány csütörtökön azt állította, hogy a szomszédos Belarusz hatóságai olyan emlékhelyet semmisítettek meg, amely lengyel ellenállók sírjait tartalmazza, akik a második világháborúban a szovjet katonák elleni harcban haltak meg.

Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitteren közölte, hogy a belorusz Surkontyban – egy olyan faluban, ahol Lengyelország legnagyobb háborús ellenálló ereje, a Honi Hadsereg tagjai 1944. augusztus 21-én harcoltak a szovjet hadsereg csapatai ellen – a minszki rezsim szolgálatai feldúltak egy temetőt.

A rezsim megfizet érte

„Azok, akik azt hiszik, hogy a hősök emberi emlékét ki lehet irtani, nagyon tévednek. A rezsim megfizet ezekért a barbár cselekedetekért” – írta Lukasz Jasina az ABC News szerint.

A belorusz lengyel kisebbség beszámolói alapján megfogalmazott állítás egy nappal azután hangzott el, hogy a lengyel kormány közölte, lerombolja a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak emlékművét Délnyugat-Lengyelországban, amely egyike a tucatnyi, megsemmisítésre kijelölt emlékműnek, amióta Oroszország hat hónappal ezelőtt megszállta Ukrajnát.

Belarusz július 1-je óta két lengyel háborús temetőt semmisített meg. Minszk kemény lépéseket tesz a lengyel kisebbséggel szemben, letartóztatja vezetőiket, amióta Lengyelország az ellenzéket támogatja Alekszandr Lukasenka elnökkel szemben. Lengyelország is csatlakozott a Belarusszal szembeni nemzetközi szankciókhoz az Oroszország Ukrajna elleni háborújában játszott szerepe miatt.

Rovatok