Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó őslakos is meghalt az Amazonas egyik törzséből

2022. augusztus 29., hétfő 14:26

Meghalt egy érintetlen brazil őslakos törzs utolsó megmaradt tagja – közölte szombaton a brazil őslakosokat védő Funai ügynökség.

A férfi az elmúlt 26 évben teljes elszigeteltségben élt a tanaru őslakosok földjén, a brazil Amazonas mélyén, Rondonia államban – közölte a Survival nemzetközi nonprofit szervezet.

A csoport szerint azért kapta a Lyuk embere becenevet, mert mély lyukakat szokott építeni, amelyekben állatokat fogott be, és amelyekben elrejtőzött. A férfi minden kapcsolatfelvételi kísérletnek ellenállt, bár a hatóságok távolról figyelték, és időnként ellátmányt hagytak neki.

A Survival szerint törzsének többi tagját a hetvenes évek óta több támadás is érte, főként a szarvasmarha-tenyésztők és a földrablók részéről.

„Egyetlen kívülálló sem tudta ennek a férfinak a nevét, sőt még a törzséről sem tudott túl sokat. Halálával népének kiirtása befejeződött” – mondta Fiona Watson, a csoport kutatási és érdekvédelmi igazgatója a CNN szerint.

Mert ez valóban népirtás volt – egy egész nép szándékos kiirtása a földre és gazdagságra éhes marhatenyésztők által.

A férfi holttestét augusztus 23-án találták meg a funai tisztviselők egy függőágyban egy kunyhóban. Dulakodásra, erőszakra vagy más, emberek jelenlétére utaló jelek nem voltak a környéken. A férfi természetes halállal halt meg, holttestét a szövetségi rendőrség törvényszéki vizsgálatnak veti alá. Az utolsó róla készült videót 2018-ban tette közzé a Funai, amelyen látható, ahogy fát vág egy fejszeszerű szerszámmal.

A Survival International szerint az elhagyott táborhelyen nyomokat találtak, amelyek utaltak az életmódjára – termesztett többek között kukoricát és papayát, és házat épített szalmából és nádból.

Rovatok