Index Vakbarát Hírportál

Autópálya épül az Amazonas szívében

2022. július 30., szombat 11:45

Brazília kormánya megadta az első engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy egy nagy autópályát építsenek az Amazonas esőerdő egyik legvédettebbnek nyilvánított területén.

A BR–319 néven ismert út az egyetlen út, amely összeköti a legnagyobb amazóniai várost, Manaust Brazília többi részével. A 900 kilométer hosszú út fele még mindig aszfalt nélküli, és a hat hónapos esős évszakban általában járhatatlan.

A kutatók szerint a lépés az esőerdők tömeges irtásához fog vezetni, mivel a legtöbb amazóniai erdőirtás az utak mentén történik, ahol a hozzáférés könnyebb, és a földterület többet ér.

Az aszfaltozást erdőirtás követi

Az előzetes engedély azt jelenti, hogy a projekt átment mind a gazdasági, mind a környezetvédelmi szűréseken, és kulcsfontosságú része a projekt végső jóváhagyásának, de az aszfaltozási munkálatok még nem kezdődhetnek el. Az engedélyezés feltételei között szerepel egy természetvédelmi terület létrehozása egy őslakos csoport számára, a közeli vízminőség ellenőrzése és egy régészeti program.

Suely Araujo, az Ibama környezetvédelmi ügynökség korábbi elnöke szerint a kormány figyelmen kívül hagyja a fő problémát, a robbanásszerűen terjedő erdőirtást a régióban. Szerinte a feltételek nem fogják megakadályozni a fák kivágását, és az engedélyt nem lett volna szabad kiadni.

Az újraválasztásáért kampányoló Jair Bolsonaro elnök az engedélyt az ő vezetése alatt előrehaladó infrastrukturális projekt példájaként üdvözölte. Azt mondta, hogy az aszfaltozással az út forgalma zavartalan lesz. „A brazilok megszokták, hogy a BR–319-es úton elakadnak a személygépkocsik és a teherautók” – írta a Twitteren, egy videó mellett, amelyen mély sár látható az úton. „Ezúttal szerencsére ennek vége szakad”.

Az utat eredetileg a Sky News szerint a brazil katonai diktatúra építtette az 1970-es években, de azóta leromlott. Az út leaszfaltozása egy tanulmány szerint 2030-ig az erdőirtás ötszörösét eredményezné. A brazil Amazonas kiirtása 2021-ben 15 éves csúcsot ért el, amit Bolsonaro a környezetvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával ért el.

Rovatok