Index Vakbarát Hírportál

Kis-Benedek József az orosz oligarchák haláláról: Nem igazán hihető, hogy valaki kiesik egy kórház ablakán

2022. szeptember 3., szombat 15:10

Egyre több orosz oligarcha halálhíre lát napvilágot, akik közül ráadásul sokan furcsa körülmények között végezték. Legutóbb a Lukoil igazgatótanácsának elnöke zuhant ki a moszkvai Központi Kórház ötödik emeleti ablakából. Ezzel ő a második Lukoil-vezető, akinek a halála kérdéseket vet. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint nem igazán hihető, hogy ilyen vagyonos és nagy befolyással rendelkező emberek önkezükkel vetnek véget az életüknek.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta körülbelül egy tucat, nagyon gazdag és befolyásos ember halt meg Oroszországban. A haláluk oka elég sokrétű, ezért minden esetet külön-külön kell megvizsgálni, ugyanakkor lehet általános következtetéseket is levonni – mondta Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő szerint amennyiben egy rejtélyes haláleset mögött a titkosszolgálat sejthető, akkor megállapítható, hogy az oroszok a világ bármely pontján képesek titkos akciókat végrehajtani.

Sőt ha kell, a tömegpusztító fegyverek alkalmazásától sem riadnak vissza, hiszen volt, akikkel szemben például a novicsok nevű vegyi anyagot használták

– mondta az InfoRádiónak.

Elmondása szerint az orosz titkosszolgálatok hatékonyságára és kifinomult módszereire jellemző az is, hogy olyan mérgeket vagy injekciókat alkalmaznak, amelyeknek a nyomát se lehet látni. Az áldozat szívrohamot kap, és pillanatok alatt meghal – tette hozzá.

A szakértő megjegyezte, hogy a nyilvánossá vált halálesetek csak egy része lehet az összesnek, mivel nem lehet tudni, hogy mennyi ember halála nem került be a hírekbe. Az viszont látszik, hogy az áldozatok között egyaránt vannak háborút támogató és ellenző emberek.

Azon meghalt oligarchák esetében, akik támogatják a háborút, az orosz állami vezetésnek nem feltétlenül érdeke, hogy merényleteket hajtson végre ellenük. Ugyanakkor azt is lehet látni, hogy olyanok is vannak ezen emberek között, akik a kellő intenzitást hiányolják a háborúból, nincsenek megelégedve azokkal a hadműveletekkel, amelyeket az orosz hadsereg pillanatnyilag Ukrajnában elér

– magyarázta Kis-Benedek József.

Ugyanakkor furcsának tartja, hogy ennyi orosz milliárdos öngyilkosságot követ el, hiszen szerinte ahhoz nagyon nyomós ok kell. Azt sem tartja hihetőnek, hogy valaki kiesik egy kórház ablakán, főleg nem egy gazdag és magas pozícióban lévő ember, akit az orvosok és ápolók valószínűleg nagy odafigyeléssel vesznek körül.

A szakértő szerint megállapítható, hogy sok orosz oligarchát nagyon nehéz helyzetbe hoztak a nyugati szankciók. Úgy véli, a vagyonzárolások és az utazási tilalmak nagyon súlyos csapást jelentenek a számukra, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a merényletek hátterében oligarchák közötti rivalizálás áll. 

Egyrészt mindannyian igyekeznek minél közelebb kerülni a hatalomhoz, hogy minél több támogatáshoz jussanak. Márpedig az ilyen emberek számára a vagyonuk megtartása, gyarapítása létkérdés, ezért nagyon keményen versengenek egymással nyilván most is

– mondta.

Ezért szerinte nem kell feltétlenül minden furcsa halálesetnél azt gondolni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy a titkosszolgálat keze van a dologban. Elmondása szerint az anyagi érdek, az üzleti rivalizálás sokkal fontosabb mozgatórugó lehet, hiszen már több alkalommal is beigazolódott, hogy a gyanús halálesetek hátterében versenytársak közötti leszámolás áll.

Kis-Benedek József szerint az oligarchák élete nem mindig életbiztosítás, mivel nagyon kemény küzdelmet kell folytatniuk ahhoz, hogy védelmet szerezzenek maguknak, hogy túl tudják élni a rájuk leselkedő veszélyeket.

Mint megírtuk, több orosz oligarcha halt meg titokzatos körülmények között az ukrajnai háború kezdete óta. Mindegyik halálesetnél felmerültek találgatások a Kreml szerepével kapcsolatban, azonban több esetben is öngyilkosságot állapítottak meg, illetve arra gyanakszanak.

(Borítókép: A Központi Klinikai Kórház képe Moszkvában, ahol Ravil Maganovot kezelték, és ahonnan kizuhant a hatodik emeletről 2022. szeptember 1-én. Fotó: Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok