Index Vakbarát Hírportál

Putyin már legalább hat merényletkísérletet túlélhetett

2022. szeptember 16., péntek 12:54

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatali autója ellen vélhetően egy gyilkos szándékú támadási kísérletet hajtottak végre a hét elején, közölte egy névtelen hírforrás, amelynek hitelességét sokan kétségbe vonták. Több olyan merényletkísérletről is tudni azonban, amelyek nagy valószínűséggel megtörténtek.

A Kreml cáfolta az orosz elnök elleni támadásról szóló pletykákat, amelyek először egy Telegram-csatornán terjedtek el. A General SVR nevű csatorna szerint az orosz elnök limuzinjának bal első kerekénél egy hangos robajra lettek figyelmesek, amit aztán füstfelhő követett. A General SVR azt állította, hogy a merényletről szóló információik Vlagyimir Putyinhoz közeli forrásoktól származtak.

Egyelőre az sem világos, hogy mikor történt az esetleges merényletkísérlet, és ki áll mögötte. Közben Olga Lautman, a washingtoni központú Center for European Policy Analysis (CEPA) munkatársa hangsúlyozta, hogy a támadásról szóló hír bedobása mögött a pánikkeltés szándéka állhatott, és hogy minden bizonnyal maguk az orosz titkosszolgálatok munkája lehet a háttérben.

For those who asked. The Putin assassination attempt rumor is coming from the weird telegram channel that is most likely run by Russian intel and has Putin dead 10x over. Be careful with spreading info that has no sources or attempts to generate panic.

— Olga Lautman ** (@OlgaNYC1211) September 14, 2022

Ha viszont valóban veszélybe került Vlagyimir Putyin élete, akkor már a hetedik merényletkísérletet úszta meg ép bőrrel Oroszország első embere, írja a Metro.co.uk.

Sokan kívánták már Putyin halálát

Vlagyimir Putyin 2017-ben azt mondta Oliver Stone filmrendezőnek, hogy öt merényletkísérletet követtek el ellene azóta, hogy hatalomra került. Kifejtette, hogy csak azért van életben, mert személyesen foglalkozik a saját biztonságával. A hatodik támadásra állítólag májusban, a Kaukázusban került sor az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési szárnyának vezetője, Kijril Budanov szerint.

Az akció komplett kudarcba fulladt, de valóban sor került rá

– mondta Budanov.

A betegség előbb végezhet az elnökkel, mint a golyó?

Időről időre felröppen a pletyka az orosz elnökről, miszerint súlyos rákbetegséggel küzdhet. A brit MI6 egyik volt ügynöke, Christopher Steele is azt állította, hogy az orosz elnök súlyos beteg, és állandó orvosi kezelésre szorul.

Májusban az egyik Putyin-ellenes Telegram-csatorna azt állította, hogy testdublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Putyint, miközben az elnök műtéten esik át.

A Kreml szerint ugyanakkor semmi valóságalapja sincs azoknak a híreknek, melyek szerint Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

Számos politikus és vezető ellen követtek el gyilkossági kísérletet

A volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó ellen elkövetett merénylet megrendítette a világot. A modern kori történelem során több ismert politikus és vallási vezető élete került már veszélybe, 1981. május 13-án például egy kurd származású férfi II. János Pál pápára lőtt rá többször is – az egyházfő sok vért vesztett, de túlélte a támadást.

(Borítókép: UZBEKISTAN PRESIDENCY / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok