Index Vakbarát Hírportál

Irán nem enged az atomprogramjából, szerinte az amerikaiak megbízhatatlanok

2022. szeptember 19., hétfő 10:58

Irán garanciákat követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Washington nem mondja fel újra az iráni atomprogramról Teheránnal kötendő megállapodást – közölte Ebrahim Raiszi iráni elnök.

Amellett, hogy Irán „megfelelő” és „igazságos” megállapodást akar, az iráni elnök azt is kiemelte, hogy a megegyezésnek tartósnak kell lennie, amihez garanciákra van szükség, mert Irán nem bízik az amerikaiakban Washington múltbéli hozzáállása miatt.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. 

Garancia nélkül nincs bizalom

Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől. „Nem bízunk az amerikaiakban amiatt, ahogyan korábban viselkedtek. Ha nem adnak garanciákat, nincs bizalom” – mondta Raiszi.

Joe Biden amerikai elnök nyitottnak mutatkozott az atomalku újratárgyalására, de egyelőre blokkolja az egyeztetéseket az, hogy Teherán ragaszkodna bizonyos garanciákhoz amerikai részről – írja az MTI.

Raiszi úgy fogalmazott, hogy a Trump elnök által kezdeményezett kilépés azt mutatja: az amerikaiak ígéretei „nem jelentenek semmit”.

Az iráni elnök hétfőn New Yorkba érkezik, ahol felszólal az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Raiszi jelezte, hogy nem terveznek találkozót iráni és amerikai tisztségviselő között.

Izraelben a helyi média vezető hírként foglalkozik azzal, hogy az iráni elnök az interjúban utalt arra: bizonytalannak tartja a holokauszt megtörténtét. Jaír Lapid miniszterelnök a Twitteren korabeli fényképeket tett közzé a második világháború idején zsidók ellen elkövetett népirtás több helyszínéről, és azt írta: „íme néhány jel”, utalva Raiszi azon szavaira, melyek szerint „vannak jelek”, amelyek arra utalnak, hogy a soá valóban megtörtént.

Rovatok