Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris katasztrófával nézhet szembe Energodar városa

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója.

Index
2022.10.07. 13:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sanna Marin finn miniszterelnök szerint Oroszországnak el kell hagynia Ukrajna megszállt részeit ahhoz, hogy a konfliktus véget érjen.

  • Drón zuhant egy katonai repülőtérre az oroszországi Kaluga régióban, mintegy 130 mérföldre északkeletre Ukrajnától – közölte a régió kormányzója, írja a The Independent.

    „Ma robbanás történt a kalugai régióban lévő Saikovka katonai repülőtéren” – írta Vlagyiszlav Sapsa kormányzó a Telegramon. „Egy feltehetően az ukrán határ irányából érkező drón zuhant le. A repülőtér infrastruktúrája és berendezései nem sérültek meg” – tette hozzá.

  • Vlagyimir Putyint „megalázták a harcmezőn”, és „nincsenek valós lehetőségei” − mondta Mark Voyager, a Center for European Policy Analysis munkatársa.

    A Sky Newsnak nyilatkozva Voyager azt mondta, hogy az ukrajnai célpontok elleni közelmúltbeli orosz rakétatámadások azt mutatják, hogy Putyin „kifogyott a lehetőségekből”.

    Az, hogy nukleáris csapással fenyegeti a Nyugatot és Ukrajnát, azt mutatja, hogy eléggé híján van a valós lehetőségeknek a terepen. A hadserege valójában egy szovjet típusú, elavult fegyverekkel felfegyverzett haderőnek bizonyult. Hiányzik a koordináció és a fegyelem. Ezt az egész világ látta. Szóval nem sok oka van az ünneplésre, de sajnos, ha sarokba szorítják, elég veszélyes tud lenni

    − fogalmazott a szakértő. 

    Joe Biden amerikai elnök megjegyzéseivel kapcsolatban, aki arra figyelmeztetett, hogy a nukleáris „Armageddon” kockázata az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb szinten van, Voyager megjegyezte, hogy egy ilyen figyelmeztetést komolyan kell venni.

  • Két héttel, október 22-ig meghosszabbították a magas (sárga) szintű terrorfenyegetettséget az oroszországi Belgorodi területen – közölte pénteken Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az Ukrajnával határos Belgorodi terület április 11-én magas terrorfenyegetettségi fokozatot hirdetett, amelyet többször meghosszabbítottak. A „különleges katonai művelet” megindítása óta a régió határ menti területeit Ukrajna többször is lőtte, állítja Moszkva.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatala rövid közleményt adott ki, miután telefonbeszélgetést folytatott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A Reuters jelentése szerint a felek a legutóbbi ukrajnai fejleményekről tárgyaltak, és Erdogan megismételte Ankara készségét arra, hogy közvetítőként szerepet vállalna a háború békés rendezésében.

  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter videóüzenetet küldött az orosz katonáknak: „Könnyű győzelmet ígértek nektek, de csapdába küldtek benneteket” – mondta a tárcavezető.

    Reznyikov a Telegramon megosztott, oroszul rögzített beszédében felszólította az ellenséget arra, hogy mentsék meg Oroszországot a tragédiától, az orosz hadsereget pedig a megaláztatástól, írja a Sky News.

  • Egész éjszaka remegett a robbanásoktól Nikolpol városa – erről írt közösségi oldalán Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

    Csaknem 40 orosz lövedék találta el Nikopolt. A városban több toronyház, több mint tíz magánház, gazdasági épületek, közlekedési infrastruktúrák, gázvezetékek és elektromos hálózatok sérültek meg

    – idézte a tisztviselő bejegyzését a The Guardian.

  • A Nyugatnak erős elrettentő erőt kell kiépítenie, hogy Moszkva ne akarja megkockáztatni az ukrajnai háború kiterjesztését – mondta Gitanas Nauseda litván elnök.

    „Nagyon hiteles elrettentő eszközöket kell kiépítenünk, hogy a Kreml ne akarja tesztelni a válaszadási képességünket” – mondta újságíróknak, miután megérkezett az EU-csúcstalálkozóra Prágába.

    „Erősnek kell lennünk, és nem szabad hagynunk, hogy manipuláljanak bennünket, mert a Kreml nagyon jó ebben” – tette hozzá Nauseda az Independent szerint.

  • Vlagyimir Putyin 70. születésnapja alkalmából a közösségi médiában az orosz elnök kritikusai Anna Politkovszkaja orosz újságírónő előtt tisztelegtek, akit ma 16 éve gyilkoltak meg Moszkvában − közölte a Sky News

    Az állami korrupció és a jogsérelmek feltárására szakosodott 48 éves Politkovszkaja Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik kiemelkedő kritikusa volt.

    A Novaja Gazeta nevű újságban megjelent, a csecsenföldi orosz visszaélésekről szóló riportjaival Politkovszkaja nemzetközi elismerést szerzett. Az oknyomozó újságíró a Putyin Oroszországa című könyvben is közzétette tapasztalatait.

    Az újságírót moszkvai lakóházának liftjében lőtték le 2006-ban. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnököt közvetlenül a belső köre egy tagjától érte kritika az ukrajnai háború kezelésével kapcsolatban – írja a The Washington Post amerikai hírszerzés által megszerzett információkra hivatkozva.

    Az állítások Joe Biden amerikai elnök napi hírszerzési tájékoztatójában szerepeltek, és más amerikai tisztségviselőkkel is megosztották őket – mondták az ügyre rálátó források.

  • A Reuters értesülése szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IEAE) négyfős szakértői csoportja várhatóan még pénteken megérkezik a zaporizzsjai atomerőműbe.

  • Az oroszbarát álláspontjáról ismert volt harkivi polgármester most úgy tűnik, hogy támogatja Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban.

    Mihajlo Dobkin 2014-ben az oroszbarát politikai párt, a Régiók Pártja színeiben indult, és Ukrajnában hírhedtté vált a Kreml támogatásáról.

    Egy róla a közösségi médiában megosztott képen azonban az egykori oroszbarát politikus ukrán katonai egyenruhában látható.

  • Legalább öt ember meghalt és ugyanennyien megsebesültek, miután az ukrán erők egy stratégiai fontosságú hidat lőttek, amelyen épp egy busz haladt át az ukrajnai Herszon régió azon részén, melyet az oroszok ellenőriznek − írta meg az orosz TASZSZ hírügynökségre hivatkozva a The Guardian

    A térség orosz hatóságai közölték, hogy a csapás akkor történt, amikor a busz civileket vitt át a hídon Darivka falu közelében.

    A támadásról szóló állításokat a lapnak független forrásokból nem sikerült ellenőriznie.

    A Reuters jelentése szerint az orosz fegyveres erők Zvezda hírügynöksége által megosztott videókon egy busz alvázának tűnő, kiégett roncs, mögötte pedig egy súlyosan megrongálódott furgon látható, amelynek vezetőfülkéjéből füst áramlik ki.

    A közel 100 méteres Daryivszkij híd egyike az egyetlen orosz ellenőrzés alatt álló átkelőhelyeknek az Inhulec folyón, amely a Dnyipro egyik mellékfolyója.

  • Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere péntek reggel azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij megjegyzései a NATO „megelőző csapásaira” vonatkozóan azt mutatják, hogy Oroszországnak szüksége volt arra, hogy Ukrajna határain belül végrehajtsa a „különleges katonai hadműveletet”, írja a The Guardian.

    Zelenszkij korábban a sydney-i Lowy Intézetben tartott előadásában felszólította a NATO-t, hogy akadályozza meg az orosz atomfegyverek bevetését – szükség esetén megelőző csapásokkal. Az ukrán államfő szóvivője azonnal hangsúlyozta, hogy a politikus követelését félreértették.

  • Az orosz hadsereg 500 bűnözőt mozgósított, hogy megerősítse erőit az ideiglenesen megszállt Donyecki területen – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A fegyveres erők közleményükben közölték, hogy bűnözők érkeztek a régióba. Azt is közölték, hogy korábbi orosz rendfenntartó tiszteket neveztek ki az újonnan alakult egységek parancsnokaivá.

    A Sky News nem tudta más forrásból ellenőrizni az állítások hitelességét.

  • Az Európai Parlament képviselői állásfoglalásukban az Ukrajnának szánt katonai segélyek nagyarányú növelését szorgalmazták − írta meg a Kárpáti Igaz Szó

    Az erre vonatkozó dokumentumot október 6-án fogadták el 504 igen szavazattal. 26-an nem támogatták a felvetést, míg 36-an tartózkodtak.

    A képviselők gratuláltak a hazát védő ukrán nép bátorságához az Oroszország által kirobbantott háborúban és a demokratikus értékekhez, s felszólították az EU tagállamait, hogy „jelentősen növeljék a katonai segítségnyújtást, különösen az ukrán kormány által kért területeken”. „A „habozó” tagállamoknak méltányos részt kell vállalniuk a szükséges katonai segítségnyújtásból, amely segít a háború befejezésében” – áll az állásfoglalásban.

  • A moszkvai „tábornokok és miniszterek” nem fogják fel a frontvonalon jelentkező problémák természetét, mondta Herszon kormányzóhelyettese, Kirill Sztremouszov, akit Moszkva nevezett ki.

    Az orosz védelmi minisztérium még nem reagált a kritikára, de az elégedetlenség még a lojális állami televíziós kommentátorok körében is kezd felszínre törni, írja az Independent.

    „Kérem, magyarázza meg nekem, hogy mi a vezérkar zseniális ötlete most?” – tette fel a költői kérdést Vlagyimir Szolovjov, akit sokan Vlagyimir Putyin egyik legfőbb propagandistájaként tartanak számon.

    „Azt hiszik, hogy az idő a mi oldalunkon áll? Ukrajna óriási mértékben halmozott fel fegyvereket, mi mégis mit tettünk ez idő alatt?” – kérdezte Szolovjov, aki nem kapott választ.

  • Egy amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetése ellenére, miszerint a világ az 1960-as évek óta a legközelebb áll egy nukleáris válsághoz, egyelőre nem láttak változást Oroszország nukleáris fegyverek iránt tanúsított magatartásában.

    Bár nem kérdéses, hogy az Oroszország által jelentett nukleáris fenyegetést komolyan veszi Washington, egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szerint az elnök szavai a kabinet néhány tisztviselőjét váratlanul érték, írja a CNN.

  • Az ukrán gazdasági minisztérium több mint 700 ezer hadkötelezett számára halasztotta el a sorozást − írta meg a Kárpáti Igaz Szó

    Erről Ukrajna gazdasági minisztere, Julija Szviridenko beszélt a mezőgazdasági egyesületek képviselőivel folytatott találkozóján.

    Azon dolgozunk, hogy a gazdaság működése szempontjából kritikus fontosságú vállalkozások alkalmazottjait felmentsük a katonai szolgálat alól

    − közölte.

    Megjegyezte, hogy a Legfelső Tanács ezen a héten szavaz arról a törvénytervezetről, amely előírja, hogy azon vállalkozásoknál, intézményekben és szervezetekben dolgozó hadkötelesek kaphatnak felmentést hadiállapot idején, amelyeknek működése kiemelten fontos a gazdaság működése és a mindennapi életfeltételek biztosítása szempontjából.

  • Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek születésnapja alkalmából, kiemelve az „erős Oroszország építésében” elért eredményeit – jelentette pénteken a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA).

    Kim Dzsongun megjegyezte, hogy az orosz elnök „energikus tevékenységével jelképes eredményeket ért el az erős Oroszország felépítésére irányuló nagy stratégiai cél elérésében”. Szerinte az orosz elnök „nagy tiszteletet és támogatást élvez a széles néptömegek részéről”.

    „Ma Oroszország megbízhatóan védi az állam méltóságát és alapvető érdekeit az USA és vazallus erői által támasztott kihívásokkal és fenyegetésekkel szemben. Ez a valóság elképzelhetetlen az Ön kiváló vezetése és erős akarata nélkül” – fogalmazott Kim Dzsongun gratuláló üzenetében.

    Putyin október 7-én ünnepli 70. születésnapját. Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy az elnök születésnapján Szentpéterváron lesz. Az elnök emellett több nemzetközi telefonhívást is kezdeményez.

  • Moszkva cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint 700 ezer orosz menekült el az országból, mióta Vlagyimir Putyin részleges katonai mozgósítást rendelt el.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban elismerte, nem rendelkezik pontos számadattal arról, hogy hányan távoztak Oroszországból a szeptember 21-i bejelentés óta.

    „Nem hiszem, hogy ezeket a számokat komolyan kellene venni” – tette hozzá.

  • Szeptember 7-e óta 534 civil holttestet, köztük 19 gyermeket találtak a felszabadított harkivi területen – közölte Szerhij Bolvinov, az Állami Rendőrség harkiv régióbeli nyomozói osztályának vezetője. Hozzátette, hogy ebbe a számba beletartoznak az Izjum mellett feltárt tömegsírban talált holttestek is.

  • A Kreml határozottan elítélte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a NATO felé tett kijelentéseit az Oroszország elleni esetleges megelőző csapásokról, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    „Zelenszkij kijelentése nem más, mint felhívás a harmadik világháború kirobbantására, amelynek beláthatatlanul szörnyű következményei lesznek” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz külügyminisztérium is élesen bírálta az ukrán elnök szavait.

    Zelenszkij korábban a sydney-i Lowy Intézetben tartott előadásában felszólította a NATO-t, hogy akadályozza meg az orosz atomfegyverek bevetését – szükség esetén megelőző csapásokkal. Az ukrán államfő szóvivője azonnal hangsúlyozta, hogy a politikus követelését félreértették.

  • Joe Biden elnök csütörtökön azt mondta, hogy a nukleáris „armageddon” kockázata az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb szinten van. Orosz tisztviselők a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről beszélnek, miután hatalmas kudarcot szenvedtek a nyolc hónapja tartó ukrajnai invázióban − közölte az AP hírügynökség

    Az amerikai elnök a Demokratikus Szenátusi Kampánybizottság számára rendezett adománygyűjtésen felszólalva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „egy olyan ember, akit elég jól ismer”, és az orosz vezető „nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek bevetéséről beszél”.

    Joe Biden hozzátette:

    Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem álltunk szemben azzal, hogy a világvége valóban bekövetkezhet.

    Utalt arra, hogy a Putyin által jelentett fenyegetés valós, mert „a hadserege, hogy úgy fogalmazzunk, jelentősen alulteljesít”.

  • Az orosz hadsereg kamikaze drónokkal csapott le Zaporizzsjára, közölte péntek reggel Olekszandr Sztaruh, a zaporizzsjai terület ukrán kormányzója.

    Sztarukh jelentése szerint Zaporizzsja két körzetében megrongálódott az infrastruktúra, írja az Independent.

    Csütörtökre virradó éjszaka hét orosz rakéta csapódott be Zaporizzsja városában, több mint 40 épületet rongálva meg. Néhány ember egy lakóház romjai között rekedt.

    A csapások után legalább hét ember meghalt, ötöt pedig eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok.

  • Moszkva beidézi a francia nagykövetet az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt, írja a Kyiv Independent. „Az orosz fél rámutatott a kijevi rezsimnek történő fokozott fegyver- és felszerelésszállítások veszélyeire, valamint az ukrán hadsereg kiképzési programjainak fokozására” – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

  • Bekerült az Ukrajnától elcsatolt Zaporizzsja és Herszon megye, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság az orosz alkotmány szövegébe.

    Az alaptörvény frissített szövegét, amely szerint az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt, csütörtökön tették közzé a hivatalos közlönyben.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról és az új egységek megalakulásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket. A régiók annektálásáról rendelkező alkotmányos törvényeket, valamint az erről a velük megkötött szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

    A csatlakozási népszavazásokat, amelyek hivatalos eredménye elsöprő támogatást mutatott, valamint a területek annektálását, a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést – írta az MTI. 

  • Két orosz állampolgár egy alaszkai szigetre menekült a kötelező katonai szolgálat elől, és menedéket kért az Egyesült Államoktól – közölte csütörtökön Lisa Murkowski amerikai szenátor hivatala.

    Karina Borger, az alaszkai szenátor szóvivője e-mailben továbbított közleményében tudatta, hogy Murkowski hivatala kapcsolatban áll az ügyben az amerikai parti őrséggel, valamint a vám- és határőrséggel.

    Az orosz állampolgárok arról számoltak be, hogy Oroszország keleti partvidékének egyik településéről menekültek el a kötelező katonai szolgálat elől

    – olvasható a közleményben.

    A republikánus Murkowski és alaszkai szenátortársa, Dan Sullivan szerint a két férfi a 600 lakosú Gambell település közelében érte el a St. Lawrence-szigetet hajón. Sullivan közölte, hogy kedden reggel értesítették őt a történtekről.

    Gambell 58 kilométerre van a szibériai Csukotka-félszigettől – írta az MTI. 

  • Kirill moszkvai pátriárka felszólította az oroszokat és az orosz ortodox egyházat, hogy két napon át imádkozzanak Vlagyimir Putyin elnök egészségéért.

    Kirill ezt csütörtök este mondta, néhány órával azelőtt, hogy Putyin betöltötte a 70. életévét. Az ünnep részeként állítólag két napig kell imádkozni az államfő egészségéért. A pátriárka két különböző ima szövegét hagyta jóvá, írja az Unian hírügynökség.

  • Volodimir Zelenszkij elnök szerint a Nyugatnak „megelőző csapást” kellett volna végrehajtania, hogy Moszkva tudja, mi történik velük, ha az atomhoz nyúl. Szerhij Nyenyikforov, Zelenszkij szóvivője kifejtette, hogy az elnök a megelőző szankciókra utalt, amelyeket Oroszország teljes körű inváziója előtt kellett volna alkalmazni, és biztosította, hogy Ukrajna soha nem fog atomfegyverek alkalmazására felszólítani.

Rovatok