Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Oroszországhoz csatolt Krím vezetője bejelentette, hogy az ukrán hadsereg ellentámadása közepette befejeződött a polgárok evakuálása a megszállt dél-ukrajnai Herszon térségben.

    Szerdán egy oroszok által Herszonban beiktatott tisztviselő azt mondta, hogy egy hét alatt legalább 70 ezren hagyták el otthonaikat a régióban. Az ukrán hadsereg viszont azt közölte pénteken, hogy a civilek mentése még nem fejeződött be, írja az al-Dzsazíra.

  • Lengyelország lebontotta a második világháborúban elesett Vörös Hadsereg katonái előtt tisztelgő négy emlékművet, miközben a Varsó és Moszkva közötti, történelmileg feszült kapcsolatok új mélypontra kerültek Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

    Oroszország azzal érvel, hogy felszabadította Lengyelországot, amikor erői a háború végén kiűzték a német nácikat. A legtöbb lengyel viszont úgy véli, hogy a Szovjetunió a náci megszállást az elnyomás egy másik formájával váltotta fel, írja az Euronews.

  • Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke telefonbeszélgetést folytatott az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval − írta meg a Sky News.

    Andrij Jermak és Jake Sullivan a „frontvonalon kialakult helyzetről”, valamint Ukrajna lőszer- és lövedékszükségletéről beszéltek − közölte az ukrán elnöki hivatal a Telegramon.

    Egy, a tervet ismerő forrás szerint az Egyesült Államok egy 275 millió dolláros (11 milliárd forintos) csomagot készít elő Ukrajna Oroszország elleni ellentámadásának megsegítésére, amit akár már pénteken bejelenthetnek.

  • Minden olyan személy, aki nem rendelkezik észt állampolgársággal, más uniós ország vagy NATO-ország állampolgárságával, elveszíti a fegyverviselési jogát Észtországban, jelentette be Lauri Läänemets észt belügyminiszter, írja az Unian hírügynökség.

    683 külföldi állampolgárt és 595 „szürke útlevéllel” rendelkező személyt érint a rendelkezés. Ez utóbbiak olyan személyek, akik Észtországban élnek, de nem rendelkeznek észt állampolgársággal. A határozat december 1-jén lép hatályba. Az érintettek egy évet kapnak arra, hogy leadják a fegyvereiket. Megtagadás esetén a bűnüldöző szervekkel kerülnek konfliktusba.

  • Az Egyesült Államok visszautasította Oroszország vádjait, miszerint védelmi minisztériuma segít Ukrajnának tiltott biológiai fegyverek beszerzésében − írta meg a The Guardian

    A vádakat puszta koholmányoknak nevezték, amelyeket minden bizonyíték nélkül hoztak nyilvánosságra, és azt állították, hogy Oroszország megpróbálja „elterelni a figyelmet az Ukrajnában elkövetett atrocitásokról”.

    Ukrajnának nincs biológiai fegyverprogramja. Az Egyesült Államoknak nincs biológiai fegyverprogramja. Nincsenek az Egyesült Államok által támogatott ukrán biológiaifegyver-laboratóriumok

    − mondta Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet.

  • A török Baykar védelmi vállalat azt tervezi, hogy két éven belül befejezi ukrajnai gyártóüzemének építését, közölte a vállalat vezérigazgatója.

    A Baykar által Ukrajnának szállított légi drónok nagy szerepet játszottak Ukrajna védelmében az orosz páncélos és légvédelmi rendszerek ellen a háború első heteiben.

    A Bayraktar TB2 drónja olyan nagy népszerűségre tett szert a közvélemény körében, hogy az ukránok dalt komponáltak róla, és egyes szövetségesek példátlan közösségi finanszírozási kampányokat indítottak továbbiak vásárlására.

    A Törökország és Ukrajna között létrejött megállapodás részeként a Baykar beleegyezett, hogy második gyártóüzemét Ukrajnában építi fel.

    Haluk Bayraktar vezérigazgató a Reutersnek elmondta, hogy az orosz invázió okozta akadályok ellenére is jól haladnak az építéssel.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 69 700 orosz katona esett el, az elmúlt napon 480 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2640 tankot,
    • 5378 páncélozott harcjárművet,
    • 1698 tüzérségi rendszert,
    • 379 rakétavetőt,
    • 192 légvédelmi berendezést,
    • 272 repülőgépet,
    • 251 helikoptert
    • és 4088 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 16 orosz hajót, 1401 hadműveleti és taktikai drónt, 151 egység speciális felszerelést és 351 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója Ukrajna háborús szellemiségét a második világháború alatti Londonhoz hasonlította − írta meg a Sky News

    Lehet, hogy nincs fény az utcán, de a szívünkben ott van. Oroszország azért örül az ukrán infrastruktúra ellenni támadásoknak, mert a lelkük tele van sötétséggel. Putyin sötét korszakot akar a világra hozni, de ezt nem engedhetjük meg. A gonoszt meg kell állítani. Ukrajnának győznie kell

    − közölte a Twitteren, miután arról érkezett hír, hogy Kijev és négy másik régió a tervezettnél hosszabb ideig kénytelen lesz szüneteltetni az áramellátást, miután éjszaka orosz csapások érték az energetikai infrastruktúrát.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök első vezérkari főnökhelyettese az oroszok által ellenőrzött ukrajnai Herszon városába látogatott − írta meg a The Guardian

    Szergej Kirijenko, a Roszatom atomenergetikai vállalat volt vezetője a kompkikötőbe érkezett, ahonnan több száz embert evakuálnak − közölte a krími kormányzó.

    Oroszország felkészült egy ukrán offenzívára Herszonban, és evakuálásra szólította fel a lakosokat. A városban maradt férfiakat felszólították, hogy csatlakozzanak egy helyi milíciához.

    Kirijenko, a Kreml egyik legbefolyásosabb tisztviselője találkozott a zaporizzsjai atomerőmű személyzetével is.

  • Az Európai Unió egy lengyel tábornokot nevezett ki az ukrán csapatokkal folytatott új kiképzési művelet vezetésére − írta meg a The Guardian

    A közösség Piotr Tryteket, a lengyel 11. páncéloshadosztály parancsnokát választotta ki a feladatra, aki már szolgált Irakban és Afganisztánban is. 

    Ez hatalmas felelősség, de egyben Lengyelország nemzetközi színtéren elfoglalt helyének elismerése is

    − mondta Mariusz Blaszczak, az ország védelmi minisztere.

    A bejelentés az Európai Unió katonai segítségnyújtási missziójának elindítását követi, amelynek székhelye Belgiumban lesz, a parancsnoki központok pedig Lengyelországban és Németországban.

  • Csütörtökön megindult a Szlovákiából Ukrajnába történő villamosenergia-szállítás próbaüzeme – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.  

    A közlemény szerint, a villamosenergia-import próbaüzemének célja az ország energiarendszerének támogatása. Az első nap egy megawatt (MW) áram érkezett Szlovákiából Ukrajnába. Az országba történő áramimporttal pótolnák az orosz rakétacsapások következtében megrongálódott energetikai infrastruktúra miatt kiesett energiamennyiséget.

    Keressük a lehetőségeket és az eszközöket a kockázatok csökkentésére. A próbaüzem beindítása a munkánk részét képezi. Az Európából Ukrajnába történő villamosenergia-import műszaki lehetőségének megteremtése egy lehetőség az energiarendszerünk működésének stabilizálására. Fel kell készülnünk erre

    − nyilatkozta Vitalij Butenko, az energiahálózatot üzemeltető állami vállalat vezérigazgatója.

  • Az erőművek elleni széles körű orosz támadások nem törik meg az ukránok lelkierejét – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videóüzenetében.

    Az államfő elmondása szerint az elmúlt két napban Kijev 23 drónt lőtt le, és az elmúlt két hétben Oroszország több tucat rakétát és pilóta nélküli légi járművet irányított Ukrajna villamosenergia-termelő hálózatára, ezzel jelentős károkat okozva.

    Az ágyúzás nem tör meg minket – az ellenség himnuszát hallani a földünkön ijesztőbb, mint rakétáikat az égbolton. Nem félünk a sötéttől

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

  • Az orosz parancsnokság, hogy elkerülje a pánikot a katonák körében, minden eszközzel igyekszik eltitkolni a valós veszteségeket, a kórházakban rengeteg orosz katona fekszik, állítja Ukrajna.

    „A zaporizzsjai területen akár 120 orosz katona is megsebesülhetett csütörtökön. Az ideiglenesen megszállt Herszon régióban pedig mintegy 100 sebesültet szállítottak egészségügyi intézményekbe” – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara, írja az Unian hírügynökség.

  • Több csapást is mértek az ukrán fegyveres erők a csecsen harcosokra a herszoni régióban, melyről Ramzan Kadirov csecsen vezető számolt be – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A Telegramon közzétett bejegyzés szerint az ukránok 23 csecsen katonát likvidáltak, további 58-at pedig megsebesítettek.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tájékoztatta kínai kollégáját, Wang Yit arról, hogyan halad Oroszország ukrajnai „különleges katonai művelete”, és megköszönte a kínai félnek, hogy támogatja Oroszország ukrajnai álláspontját.

    A két vezető diplomata méltatta az orosz–kínai kapcsolatok jelenlegi állapotát, amelyek továbbra is dinamikusan fejlődnek „a geopolitikai bizonytalanság és turbulencia közepette”. Kitértek továbbá a sürgető regionális és globális kérdésekre is, áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

    A felek megállapodtak abban, hogy javítják az ENSZ Biztonsági Tanácsában és a különböző nemzetközi szervezetekben folytatott tevékenységük összehangolását, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb jelentésében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is elutasítja az ukrán szuverenitás gondolatát, ami alapvetően megnehezíti egy béketárgyalás létrejöttét.

    Október 27-én tartott beszédében Putyin azt mondta, hogy az ukrán szuverenitás „egyetlen valódi garanciája” csak Oroszország lehet, amely „megteremtette” Ukrajnát.

  • Az Egyesült Államok a Moszkvával fennálló feszültségek fokozódása közepette több tucat nagy pontosságú, irányítható taktikai nukleáris fegyvert szállít Európába.

    Az új B61–12-es termonukleáris bombák várhatóan heteken belül megérkeznek a NATO-bázisokra, írja a The Telegraph.

  • Szöul nem adott halálos fegyvert Ukrajnának – közölte Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy egy ilyen döntés tönkretenné Oroszország és Dél-Korea kétoldalú kapcsolatait.

    Szolidaritást vállalunk a nemzetközi közösséggel az Ukrajnának nyújtott békés humanitárius segítségnyújtás érdekében, de nem biztosítottunk semmilyen halálos fegyvert, ez minden tekintetben szuverenitásunk kérdése

    – fogalmazott Yoon Suk-yeol az Independent szerint.

    Dél-Korea betartotta azon ígéretét, hogy nem nyújt halálos fegyversegélyt Ukrajnának, és igyekezett elkerülni, hogy ellenszegüljön Oroszországnak az Észak-Koreára gyakorolt befolyása miatt.

    Erőfeszítéseket teszünk a békés, jó kapcsolatok fenntartására a világ minden országával, beleértve Oroszországot is

    – tette hozzá a dél-koreai elnök.

  • Oroszország biológiai fegyverek alkalmazásával akar provokálni, ezt Ukrajna helyettes állandó ENSZ-képviselője, Hrisztyina Hajovisin jelentette ki a Biztonsági Tanács ülésén, amelyet Oroszország hívott össze, hogy megvitassa „az Egyesült Államok ukrajnai katonai-biológiai tevékenységét”.

    Mint mondta, „Ukrajna soha nem fejlesztett, nem gyártott senkivel közösen, és nem tárolt biológiai vagy vegyi fegyvereket”.

    Elmondása szerint Ukrajna kész fogadni egy nemzetközi független szakértőkből álló csoportot, hogy biztosítsa a közegészségügyi laboratóriumok átláthatóságát, miután Oroszország leállítja a teljes körű agresszív háborút és kivonja a hadseregét az országból.

    „Az Orosz Föderáció a hazugságok terjesztésével megalapozza a további provokációkat biológiai anyagok felhasználásával” – idézte a politikust az Ukrainska Pravda.

  • Összesen 5840 fő lépett csütörtökön Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 5177 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője, Jurij Ignat ezredes elmondta, hogy milyen esetekben hirdetnek légiriadót Ukrajnában – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A légiriadót különböző esetekben léptetik életbe, mindig akkor, amikor veszély fenyegeti a lakosságot, a hadsereget és mindent, ami Ukrajnában van. A szirénák rakétatámadás esetén azonnal felharsannak, de akkor is figyelmeztetik a civileket, amikor orosz stratégiai bombázó repülőgépek szállnak fel.

    Csütörtökön sikeres volt az ukrán légvédelem munkája, október 27-én este 10 órától fél kettőig folytatódott a kamikaze drónok támadása, közölte Ignat.

  • Még nem fejeződött be az Északi Áramlat 2 vezetéknél történt robbanások kivizsgálása, mivel azt jelentősen megnehezíti a tenger mélysége – közölte Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a TASZSZ szerint.

    Mint megírtuk, szeptember 26-án nyomáscsökkenést tapasztaltak az Északi Áramlat 2-nél, majd másnap jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók. Később svéd földrengéskutatók azonosították, hogy a gázvezetékek közelében robbanások történtek. 

  • Joe Biden amerikai elnök szkeptikusan nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentéséről, miszerint nem áll szándékában atomfegyvert bevetni Ukrajnában.

    Putyin a csütörtöki beszédében lekicsinyelte a Nyugattal való nukleáris patthelyzetet, és hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyverek bevetésével, csak a nyugati vezetők nukleáris „zsarolására” válaszolt.

    „Ha nem áll szándékában az atomháború, miért beszél folyton erről? Miért beszél arról, hogy képes lenne taktikai nukleáris fegyvert bevetni?” – tette fel a kérdést Biden a NewsNationnek adott interjújában, írja a The Telegraph.

    „Nagyon veszélyes volt, ahogyan megközelítette ezt a témát” – tette hozzá Biden.

    Putyin és más orosz tisztségviselők az elmúlt hetekben többször is azt mondták, hogy Oroszország képes lenne nukleáris fegyvereket használni területi integritásának védelmére, ezeket a megjegyzéseket a Nyugat burkolt fenyegetésként értelmezte.

  • Az ukrán katonák Herszon régióban megsemmisítettek két lőszerraktárt és egy hangárt – amelyben az oroszok felszerelései voltak felhalmozva – közölte az ukrán déli műveleti parancsnokság.

    A jelentés szerint az Ukrán Fegyveres Erők összesen 16 csapást mértek az ellenséges létesítményekre. Azt is megjegyzik, hogy a védelmi erők rakéta- és tüzérségi egységei csütörtökön mintegy 130 tűzfeladatot hajtottak végre.

  • A Pentagon új, 275 millió dolláros segélycsomagot küld Ukrajnának, hogy támogassa az orosz csapatoknak a tél közeledtével a déli kulcsfontosságú területekről való kiszorítására irányuló erőfeszítéseket.

    Ezt amerikai tisztviselők jelentették be csütörtökön újságíróknak névtelenségük megőrzése mellett. Az új csomag, amelyet várhatóan pénteken jelentenek be, nem tartalmaz új fegyvereket.

    Ehelyett az amerikai támogatás elsősorban a lőszerutánpótlásra összpontosít, beleértve a HIMARS néven ismert rakétarendszereket, amelyeket Ukrajna sikeresen használ az Oroszország elleni ellentámadásában – írja az Unian hírügynökség.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója a napokban érkezik Ukrajnába, hogy ellenőrizze azokat az információkat, amelyek szerint Kijev „piszkos bombával” készül provokációra, a következtetések levonásához még néhány napra lesz szüksége − írta meg az orosz állami TASZSZ hírügynökség

    Ezt Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója jelentette be csütörtökön újságíróknak.

    Szándékunkban áll elvégezni bizonyos munkálatokat annak megállapítására, hogy ismételten feldolgozzák-e a nukleáris fűtőanyagot

    − mondta. 

  • Jó reggelt kívánunk! Indul az Index péntek reggeli élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok