Index Vakbarát Hírportál

Videón a zsoldosokat szállító helikopter megsemmisítése

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.11.01. 12:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alig egy héttel a november nyolcadikán tartandó félidős választások előtt Joe Biden heves kritikát fogalmazott meg a grandiózus amerikai olajtársaságokkal kapcsolatban, mert annak ellenére, hogy rekordnyereséget értek el, nem csökkentették az áraikat. Biden ezért egy rendkívüli adó bevezetését helyezte kilátásba. 

    Itt az idő, hogy ezek a cégek felhagyjanak a háborús haszonszerzéssel, és teljesítsék kötelezettségeiket az amerikai néppel szemben

    – mondta. Az ExxonMobil, a Chevron, a Shell, a BP, a ConocoPhillips és a TotalEnergy az elmúlt két negyedévben több mint 100 milliárd dollárral többet keresett, mint tavaly egész évben, és több mint két és félszeresét annak, mint az előző év azonos negyedévében – írja a The Guardian.

     Az olajtársaságok rekordnyeresége nem annak köszönhető, hogy valami újat vagy innovatívat csináltak, hanem egy váratlan háborúnak, mely emberek tízmillióinak fáj világszerte

    – kommentálta a tendenciát az elnök. 

  • A háború februári kirobbanása óta rutinszerű eljárássá vált, hogy az Egyesült Államok elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélnek egymással telefonon, amikor az Egyesült Államok egy újabb katonai segélycsomagot jelent be Kijevnek.

    Négy amerikai tisztségviselő szerint azonban, akik szemtanúi voltak az esetnek, a két vezető júniusi telefonbeszélgetése feszültebb légkörben zajlott, mint a korábbiak.

    Állításuk szerint Zelenszkij alig néhány pillanattal azután, hogy Biden bejelentette egy újabb 1 milliárd dolláros segélycsomag folyósítását, elkezdte felsorolni, hogy az országának mire van még szüksége, amit még nem kapott meg. Joe Biden ekkor vesztette el az önuralmát – állítja a négy tisztségviselő. 

    Az amerikaiak elég nagylelkűek voltak, a kormányzat és az amerikai hadsereg pedig keményen dolgozott annak érdekében, hogy segítsen Ukrajnán

    – mondta emelt hangon, hozzátéve, hogy Zelenszkij mutathatna egy kicsivel több hálát is. A tisztségviselők szerint a két vezető kapcsolata javult a júniusi telefonbeszélgetés óta – írja az Nbc News

  • Tegnap az infrastrukturális létesítményeket ért orosz támadások miatt a vízellátás nyolcvan százaléka megszűnt az ukrán fővárosban – írja a Sky News. Egy nappal később azonban a város víz- és energiaellátása teljesen helyreállt – erősítette meg Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko. 

    Köszönet érte azoknak a szakembereknek, akik csaknem egy napig dolgoztak azon, hogy a fővárosban helyreállítsák a vizet és az áramot

    – mondta a polgármester. 

  • Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a „fekete-tengeri kezdeményezés” keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón, és arra biztatja Moszkvát, hogy vonja vissza döntését, haladéktalanul kezdje újra a gabonaszállítási egyezmény végrehajtását – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

    Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában kijelentette: kizárólag Oroszország felelős azért a globális élelmezésbiztonsági válságért, amelyet az Ukrajna elleni háború, valamint az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja okozott – írja az MTI.

    Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta fegyverként használja az élelmiszert és az éhezést

    – fogalmazott a főképviselő, majd hozzátette: Moszkva célzott intézkedései, beleértve a gabonakészletek megsemmisítését, a termelés megzavarását, valamint a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó korlátozások bevezetését, súlyosbították az élelmezésbiztonság válságát világszerte.

    Az EU és tagállamai továbbra is reagálni fognak az élelmezésbiztonságot fenyegető krízisre, és támogatni fogják az ukrán mezőgazdasági termékek kiszámítható szállítását a globális piacokra – fűzte hozzá az uniós diplomácia vezetője.

  • Egy orosz hacker, Danyilo Bezsonov a Moszkovszkij Komszomolec értesülései szerint feltörte a Delta amerikai katonai ellenőrző programot, amelyet többek között Ukrajna is előszeretettel használ.

    A férfi elmondta, hogy az orosz és az ukrán erőkre vonatkozó minden adatot felvittek a programba, így a folyamatosan frissülő információkhoz bármikor hozzáférhet.

    Különleges szolgálataink hozzáférnek ehhez a programhoz, úgyhogy már mindent tudunk az ukránokról, és azt is tudjuk, hogy ők mit tudnak rólunk

    – mondta el Bezsonov.

    A Joker becenéven futó hacker hangsúlyozta, hogy már online is hozzá lehet férni a katonai programhoz.

    Aktívak az orosz hackerek

    Nemrégiben arról írtunk, hogy a gyanú szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dolgozó ügynökök feltörték Liz Truss volt brit miniszterelnök magántelefonját.

    A The Mail on Sunday értesülései szerint az ügynökök hozzáfértek a legfontosabb nemzetközi szövetségesekkel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteihez, valamint Liz Truss magánüzeneteit is megkaparintották.

    A lap úgy tudja, hogy Boris Johnson akkori miniszterelnök és Simon Case kabinetminiszter is tudott a dologról, de mindketten hallgattak róla.

    Egy forrás szerint a telefon olyan súlyosan kompromittálódott, hogy az eszközt most egy biztonságos kormányzati helyen található, zárt széfben tárolják.

  • Ebben a hónapban a G20 az indonéziai Balin tartja 17. csúcstalálkozóját. Ennek kapcsán az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nyikolenko fogalmazott meg éles kritikát, aki szerint Oroszországot ki kéne tiltani az eseményről.

    Putyin nyilvánosan elismerte, hogy rakétatámadást rendelt el több ukrán energetikai létesítmény ellen, valamint azt sem tagadta, hogy az ukrán civileket is célba vették

    – mondta Nyikolenko, aki szerint Putyin kezéhez ártatlanok vére tapad, ezért nem szabad engedni, hogy a világ vezetőivel üljön egy asztalhoz.

  • Éjszaka 40 orosz gránát csapódott be Nikopolban, tizennégy többemeletes lakóház, egy óvoda, egy gyógyszertár, egy fodrászat, üzletek és egy bank is súlyos károsodást szenvedett – írja az Unian.

    Az oroszok tűzesőt zúdítottak a városra, de eddigi információink szerint senki sem sérült meg 

    – számolt be Telegram-csatornáján Valentyin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki regionális katonai adminisztráció vezetője.

    Reznyicsenko továbbá arról is tájékoztatott, hogy Marhanecben egy gránát megrongálta az elektromos vezetéket, és megszakította az áramellátást a víziközmű szivattyútelepén. Több mint negyvenezer család maradt víz nélkül, és tízezernél is többen áram nélkül.

  • Ben Hodges, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott parancsnoka egy televíziós műsorban azt nyilatkozta, hogy 

    Ukrajna visszaszerzi szuverenitását a teljes területe felett, természetesen a Krím félszigeten is. Ez a jövő év nyarára megtörténik. De még előtte, ez év végéig az ukrán fegyveres erők visszaszorítják az oroszokat. És onnantól kezdve elkezdenek felkészülni a Krím felszabadítására

    – jelentette ki Hodges.

    Az egykori parancsnok úgy véli, az orosz katonák kezdenek kimerülni, és „most olyan embereket küldenek a hadseregbe, akik felkészületlenek, képzetlenek és fegyelmezetlenek. Ez csak megnehezíti a helyzetüket” – számolt be az Unian.

  • Hétfő éjszaka Oroszország négy rakétát lőtt ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kikötővárosra. Az egyik rakéta eltalált egy lakóházat, melynek következtében egy ember meghalt.

    Egy nappal korábban az oroszok több várost is bombáztak, köztük Kijevet. A mentőalakulatok kedden kora reggel egy idős nő holttestét emelték ki a lakóház romjai alól – jelentették a Reutersnek szemtanúk.

    Egy kétszintes iskola homlokzatát is teljesen lerombolták a rakéták. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint az oroszok legalább hat ukrajnai régióban lőtték az infrastruktúrát hétfőn.

  • A de facto Donyecki Népköztársaság belügyminisztériumának és állambiztonsági minisztériumának munkatársai őrizetbe vettek egy mariupoli lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást akart megkísérelni a kerületi adminisztráció épületének közelében, hogy megzavarja a népszavazást.

    Navalnaja Irina Szergejevnát szeptember 27-én vették őrizetbe, ügyében október végén kezdeményeztek pert – írja a TASZSZ.

    Az állambiztonsági minisztérium szerint Navalnaja lelki nyomásra és 100 ezer hrivnya jutalomért cserébe beleegyezett az Ukrán Biztonsági Szolgálattal való együttműködésbe.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Ukrajna elleni hétfői tömeges támadások részben a fekete-tengeri flotta szevasztopoli elsüllyedt hajóira adott válasz – írja az Ukrajinszka Pravda.

    „Az Ukrajna területén végrehajtott hatalmas támadások válasz a közelmúlt szevasztopoli eseményeire?”

    Részben az. De ettől többet is tehetünk

    – válaszolta az orosz elnök egy újságírói kérdésre.

  • Hétfőn több támadás is érte Ukrajnát, aminek következtében több település áram és víz nélkül maradt. Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaaluzsnyij a Telegramon közölte, hogy Oroszország 55 cirkálórakétát és több tucat más lőszert lőtt ki „polgári célpontokra” országszerte.

    Bár a hadsereg szerint a rakéták közül sokat lelőttek, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint a csapások még mindig áramkimaradásokat okoztak „több száz” területen.

    Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko hétfőn azt mondta, hogy a város lakóinak 40 százalék maradt víz nélkül, 270 ezer háztartásban pedig nincs áram.

    Kijev nyugati részén az AFP újságírója több mint 100 embert látott üres műanyag palackokkal és edényekkel várakozni, hogy vizet gyűjtsenek egy park szökőkútjából.

    Ahelyett, hogy a csatatéren harcolna, Oroszország a civilek ellen harcol

    – kommentálta a tegnapi támadást Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

    Az orosz hadsereg megerősítette, hogy cirkálórakéta-csapásokat hajtott végre, és közölte, hogy azok mind elérték a tervezett célpontokat.

  • Magyarország területére október 31-én az ukrán–magyar határszakaszon 5144 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4921 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 166 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől október 31-én 72 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • A finn média szerint Ukrajnából állítólag fegyverek kerültek bűnözők kezébe Finnországban. Később az ukrán és a nemzetközi médiában is megjelentek hasonló hírek.

    Ukrajna külügyminisztériumának utasítására Ukrajna helsinki nagykövetsége azonnal a finn rendőrséghez fordult a részletekért. Válaszul a finn fél arról számolt be, hogy nincs megerősített információ vagy konkrét tény az Ukrajnából történő fegyvercsempészetről.

    Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Finnország kijevi nagykövete sem erősítette meg a finn médiában megjelent információkat.

    Az Ukrajnából Finnországba irányuló állítólagos fegyvercsempészetről szóló hír egy újabb orosz dezinformáció. Oroszország továbbra is erőfeszítéseket tesz az országunknak nyújtott nemzetközi katonai segítség lejáratására

    – jelentette ki Ukrajna külügyi szóvivője. Szerinte ennek az orosz információs műveletnek az a célja, hogy az európaiak attól féljenek, hogy a fegyverek, amelyeket kormányaik az orosz agresszió ellensúlyozására Ukrajnának adnak át, ellenük fordulnak, és bűnözők kezébe kerülnek.

    Ukrajna szoros párbeszédet folytat a nemzetközi partnerekkel a fegyverszállításokkal kapcsolatban, és biztosítja a fegyverek felhasználásának rendszereit. Rendkívül fontos, hogy a nyilvános észrevételek is hivatalos információkon alapuljanak, ne pedig az egyének feltételezésein – jelentette ki Nyikolenko.

  • „Ukrajna megkezdi az országunk euroatlanti integrációjáról szóló nyilatkozatok aláírását az összes NATO-tagországgal” – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este.

    Mint mondta, Ukrajna egyik legnagyobb támogatója, Csehország miniszterelnöke biztosította őt a támogatásáról.

    Csehország megerősítette, hogy támogatni fogja Ukrajna NATO-tagságát. A nyilatkozat a NATO-normák ukrajnai végrehajtására irányuló együttműködésünk konkrét területeit is tartalmazza

    – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, aki nyilatkozatot írt alá a cseh miniszterelnökkel, amelyben támogatják Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

  • Az ukrajnai háború elől hétfőn 72 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

  • Négy drón támadta meg Poltavát kedd hajnalban. Az Ukrajna középső részén található városban működött a légvédelmi rendszer, amelynek köszönhetően három drónt sikerült még a levegőben megsemmisíteni. A negyedik azonban célba talált.

    Dmitro Lunin, a helyi katonai vezető tájékoztatása szerint a regionális központban csapódott be a drón. A támadás után tűz keletkezett, a tűzoltók a helyszínen dolgoznak.

    A támadásnak nincsenek sérültjei – olvasható a katonai vezető közösségi oldalán megosztott tájékoztatásban.

  • Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petr Fiala cseh miniszterelnökkel hétfőn Kijevben tartott közös tájékoztatójukon.

    Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról szóló kezdeményezés keretében két párhuzamos dokumentumot írtak alá. Az első Ukrajna, az ENSZ és Törökország között jött létre. Kijelentette, hogy e három aláíró fél egyike sem közölte, hogy le akarná állítani a gabonaszállítási megállapodást.

    Ezért úgy folytatjuk tovább, ahogy megbeszéltük 

    – szögezte le az államfő.

    A második dokumentumot Oroszország, Törökország és az ENSZ írta alá. Zelenszkij megjegyezte: nem hallott arról, hogy ezt az ENSZ vagy Törökország megsértette volna, hiszen ezek az aláíró felek nem érdekeltek abban, hogy Afrikát és Ázsiát éhínség sújtsa.

    Ha Oroszország azt mondja, hogy kilép a gabonaegyezményből, az azt jelenti, hogy az utóbbi három fél által megkötött egyezségből lép ki, azaz megszegi az ENSZ-szel és Törökországgal aláírt megállapodását 

    – magyarázta Zelenszkij.

    Biztos vagyok benne, és hiszünk abban, hogy a partnerek le tudják csillapítani az Oroszországi Föderáció retorikáját. Mi a magunk részéről folytatjuk a gabonaegyezmény teljesítését. Azért, mert tudjuk, hogy stabilitást hozunk a világban és az élelmiszerpiacokon

    – tette hozzá Zelenszkij.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) szerint az orosz üzletember, a Wagner-csoport tulajdonosa, akit „Putyin szakácsaként” szoktak emlegetni, komoly politikai erőnek kezd számítani. Az amerikai elemzők arról írnak, hogy Jevgenyij Prigozsin megengedi magának, hogy bírálja az Orosz Föderáció elitjét és az oligarcháit.

    Október 31-én a Wagner-csoport központjának létrehozásáról tett bejelentést Prigozsin, aki a szakértők szerint akár saját politikai pártot is létrehozhat.

    Az ISW szerint státuszát és a Wagnerhez való kötődését arra használja fel, hogy bírálja ellenfeleit, és intézményesítse saját tekintélyét. Bírálta az orosz „elitet” kényelmes életmódjuk miatt, valamint hogy megakadályozzák a teljes mozgósítást Oroszországban – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok