Index Vakbarát Hírportál

Bennszülöttek 70 turistát ejtettek túszul az Amazonasban

2022. november 4., péntek 21:00

Az Amazonas esőerdőben egy bennszülöttcsoport túszul ejtett egy folyami hajón 70 turistát, köztük gyerekeket.

A túszul ejtett 70 turista között britek, amerikaiak, franciák, spanyolok és svájci utazók voltak, akiket a bennszülöttek fogva tartottak az Amazonas esőerdő egy távoli részén, Peruban.

A csoport egyik vezetője szerint ezzel az akcióval „fel akarták hívni a kormány figyelmét”, miután nem kaptak elég állami segítséget egy szeptemberi olajszennyezés miatt. Az egyik turista elmondta, hogy azt mondták nekik az őslakosok, hogy akár nyolc napig is túszként tarthatják őket fogva, amíg nem születik megoldás.

A hajó fedélzetén töltötték az éjszakát, mire már alig volt mit igyanak. Az erős napsütésben sírtak a csecsemők, mivel a legkisebb csak egy hónapos. Várandós nők, fogyatékkal élők és idősek is voltak a fedélzeten.

Az egyik turistatúsz a Facebookon tett közzé helyzetjelentést:

Most már nincs áramunk, hogy feltöltsük a telefonjainkat, és vizünk sincs, hogy megmosakodjunk.

Angeláék már nyolc napja kerékpártúrán voltak a perui dzsungelben, amikor pénteken megpróbáltak a Cuninico folyón keresztül csónakkal utazni, de feltartóztatták őket.

A kormányon múlik az őslakosok döntése túszaikról

Egy korábbi bejegyzésében azt írta: „Segítsenek közzétenni, Cuninicóban vagyunk egy őslakos közösségben a dzsungelben, a közösség túszai vagyunk, mivel 46 olajfolt került a vízbe, amitől két gyermek és egy nő meghalt.” Hozzátette, hogy az őslakosok „kedvesek és tisztelettudóak velük szemben, de ez az egyetlen módja annak, hogy megoldást keressenek a közösségük számára”. A túsz szerint minél hamarabb meghallgatja őket a kormány, annál hamarabb engedik őket szabadon – írja a Daily Mail.

Watson Trujillo, aki a Cuninico közösség vezetője, azt mondta, hogy a „drasztikus intézkedéseknek” nyomást kell gyakorolniuk a kormányra, hogy küldjön küldöttséget a Cuninico folyóba ömlött 2500 tonna nyersolaj okozta károk felmérésére. Hozzátette, hogy a fogvatartottak az éjszakát a hajóban töltik, amíg várják a helyzet megoldását.

A kormány és a rendőrség nem kommentálta az incidenst, amely a Maranon folyó egyik mellékfolyóján történt.

Az őslakos közösségek már korábban is blokkolták a folyón közlekedő hajók átkelését, tiltakozásul a szivárgás ellen, amelyet a Norperuano olajvezeték megrepedése okozott. Szeptember 27-én a kormány 90 napos szükségállapotot hirdetett ki az érintett térségben, ahol a Cuninico és Urarinas közösségek élnek, és ahol mintegy 2500 őslakos él.

A 800 km hosszú Norperuano olajvezetéket, amely az állami Petroperu tulajdonában van, négy évtizeddel ezelőtt építették, hogy nyersolajat szállítson az Amazonas vidékéről a tengerparti Piura kikötőibe. A Petroperu szerint a szivárgás a csővezetéken szándékosan ejtett 21 centiméteres lyuk kivágása miatt következett be.

Rovatok