Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun ajándékba adott kutyái politikai vitát robbantottak ki Dél-Koreában

2022. november 8., kedd 11:31

Két, Észak-Koreából Dél-Koreába ajándékozott kutya politikai vita középpontjába került.

Kim Dzsongun Dél-Korea korábbi elnökének adott két kutyát, de az ország egykori elnöke közölte, lemond róluk, mivel utódja nyilvánvalóan nem nyújt jogi és pénzügyi támogatást az állatok gondozásához.

A két fehér Pungsan vadászkutyát, Gomit és Szonggangot Kim Dzsongun észak-koreai vezető ajándékozta Mun Dzsein akkori dél-koreai elnöknek a 2018-as béketárgyalásokon.

A kutyák azóta is Mun Dzsein mellett élnek, annak ellenére, hogy jogilag az állam tulajdonában vannak, és májusban Jun Szuk Jol követte őt az elnöki székben.

Hétfőn a volt elnök hivatala közleményben tudatta, hogy átadja a kutyákat az elnöknek, azzal vádolva Jun Szuk Jol jelenlegi elnököt, hogy kizárta annak a lehetőségét, hogy jogalapot teremtsen a volt elnöknek a kutyák megtartására – írja a CNN.

A kutya a béke szimbóluma

„A közelmúltbeli médiajelentéseket elnézve az elnöki hivatalnak nincs jó szándéka a kérdés egyszerű megoldására. Azt remélik, hogy Munra hárítják a felelősséget? Vagy azért, mert felelősnek érzik magukat ezekért a háziállatokért? Megdöbbenve látjuk a jelenlegi kormányzat rosszindulatát, amely ilyen jelentéktelen kérdésben megmutatkozik” – közölte Mun Dzsein hivatala.

A belügyi és biztonsági minisztérium megerősítette, hogy a kormány tárgyalásokat folytat arról, hogy havi összesen 2,5 millió von (722 ezer forint) támogatást nyújtson az állatoknak.

Jun Szuk Jol elnök, akinek már négy kutyája és három macskája van, hivatalának hétfői nyilatkozatában tagadta, hogy megakadályozná a volt elnöknek a kutyák megtartását, és azt mondta, hogy az illetékes minisztériumok közötti tárgyalások folyamatban vannak.

„Nem igaz, hogy Mun Dzsein korábbi elnök megpróbált alapot teremteni a Pungsan kutyák gondozására, hanem az elnöki hivatal ellenezte” – állt Jun Szuk Jol közleményében.

A kutyák történelmileg az Észak- és Dél-Korea közötti békülés szimbólumai. Kim Dzsongun 2000-ben két Pungsan-kutyakölyköt adott Uri és Duri néven Kim Daejungnak. A dél-koreai vezető ezt a szívességet két Dzsindo kutyával viszonozta, amelyek a Béke és az Újraegyesítés nevet kapták.

Rovatok