Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

A háború sorsdöntő időszaka következhet?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan nem vesz részt a G20-csoport jövő hét elején esedékes csúcstalálkozóján – közölte az indonéz elnöki hivatal egyik alkalmazottja, Siti Ruhaini Dzuhayatin. Szerinte „nagy a valószínűsége”, hogy Putyin nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport idei csúcstalálkozóján, „ez még nem jelenti azt, hogy Oroszország nem képviselteti magát”.

    Joko Widodo indonéz elnök meghívta Putyint a november 15-én és 16-án esedékes találkozóra, melyet Putyin Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó júniusi közlése szerint el is fogadott. A részvétel pontosítására a Kreml részéről azonban az MTI szerint egyelőre nem került sor.

    Az indonéz elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig 17 állam vezetőjéről tudják biztosan, hogy részt vesz majd a Balin tartandó találkozón. Widodo szerint ez igen jó arány, hiszen a húszból általában 17-18 állam vezetője szokott személyesen megjelenni, „ám mivel nem szokványos időket élünk, nagyszerű lenne”, ha ezúttal is ennyi vezető venne részt a találkozón.

    Több ország, köztük elsősorban a találkozóra meghívott Ukrajna vezetése is nemtetszését fejezte ki az orosz elnök részvételét illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten leszögezte, hogy abban esetben, ha Putyin jelen lesz a találkozón, Ukrajna lemond a részvételről. Korábban nemcsak Zelenszkij, de több nyugati ország is Oroszország kizárását követelte a G20-csoportból.

  • Dmitro Zsivickij, az északkelet-ukrajnai Szumi régió kormányzója arra figyelmeztetett, hogy kedden nem tervezett áramkimaradások lesznek.

    A Telegram alkalmazáson keresztül küldött üzenetben tájékoztatta a lakosokat: a tervezett óránkénti áramkimaradások mellett a régióban rendkívüli áramszünetek is lehetnek.

    Sajnos a hideg időjárás miatt folyamatosan nő az áramfogyasztás. Ez a berendezéseket megterheli és áramhiányhoz vezet. Fennáll a balesetveszély, ami nem kevésbé súlyos, mint az ellenséges tűz miatt bekövetkezett vészhelyzetek. Ezért további korlátozásokra van szükség

    – mondta a kormányzó a The Guardian szerint.

  • Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője kerekasztal-beszélgetésen vett részt az Ukrajnai Közép-Európai Fórumon, a nyugat-ukrajnai Lviv városában. 

    A képviselő azt írta, hogy egy föld alatti óvóhelyen tartották a rendezvényt, és közölte, hogy a biztonsági intézkedések miatt – és a szervezők külön kérésére – csak egy fotót oszt meg az eseményről.

    Vajda Zoltán a beszélgetésen azt mondta: nem szeretné, ha az ukránok egyenlőségjelet tennének a kormánypárt politikája és a magyar emberek közé. Beszélt arról, hogy a magyar kormány mit mond idehaza a háborús és szankciós inflációról, és arról is, hogy „Orbánnak mindig kell ellenség, aki ellen harcolhat”. „Végül érintettem Orbán kétfenekű álláspontját is: a békéről beszél, de ez alatt azt érti, hogy az ukránok tegyék le a fegyvert” – mondta, hozzátéve:

    Én meg azt osztom, amit Marija, egykori kollégám Ukrajnából mondott Budapesten a tüntetésen: ha Oroszország abbahagyja, akkor vége a háborúnak. Ha Ukrajna, akkor vége Ukrajnának. A békekötéshez, a háború lezárásához – sajnos – ezt is figyelembe kell venni. Nem tudom, hogyan oldható meg a helyzet

    – írta a képviselő, aki több fotót is megosztott Lvivből, és akinek felszólalásáról az ukrán sajtó is beszámolt.

  • A moldovai kormány azt fontolgatja, hogy beperli a Gazprom orosz állami energiavállalatot a földgázszállítmányok jelentős csökkentése miatt – közölte Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes.

    Az orosz energiától függő volt szovjetköztársaságba negyven százalékkal kevesebb földgáz érkezik a Gazpromtól, ami miatt Moldova csak nehézkesen tudja ellátni 2,5 milliós lakosságát villanyárammal.

    „Jogászok mérlegelik, hogy a szerződés be nem tartása miatt lehet-e szankciókat kivetni” Oroszországra – mondta el Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, a lehetőségek körvonalazódása után eldöntik, hogy milyen irányba tegyenek lépést.

    Moldova az MTI szerint olyan szerződést kötött a Gazprommal, amely a gáz és az olaj esedékes piaci árának függvényében hónapról hónapra változik. Chisinau elítélte Oroszország ukrajnai háborúját.

  • Ukrán támadás érte a Herszon külvárosában található Kamisanyi települést kedd délelőtt – számolt be a régió katasztrófavédelmi szolgálata.

    Az Ukrán Fegyveres Erők moszkvai idő szerint 10 óra 37 perckor négy rakétát lőtt ki a településre. A légvédelmi rendszernek sikerült minden rakétát megsemmisítenie

    – tudatták a RIA Novosztyi orosz hírlappal. A beszámoló szerint az ukrán hadsereg folyamatosan támadja Herszon területét és Nova Kahovkát. A leggyakrabban a Dnyeper partján lévő Antonovszkij híd környékét ágyúzzák. 

  • Törökország egy megállapodás értelmében már részben rubelben fizet az orosz gázért – közölte Fatih Donmez török energiaügyi miniszter. 

    A RIA Novosztyi emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök abban állapodtak meg szeptemberben, hogy Törökország az orosz gázért 25 százalékban rubelben fizet. 

  • Kedden próbaképp légiriadót tartottak Szentpéterváron, amiről több videó is készült.

    A szirénák mellett a város bizonyos részein hangosbemondón közölték, milyen óvintézkedéseket kell tenni egy igazi légiriadó esetén. 

  • Az Oroszországból kivonult McDonald’s helyett létrehozott gyorsétteremlánc, a Vkuszno i tocska prospektusában valamit elírhattak az alábbi videó szerint:

    Néhány napja egy Twitter-poszt jelent meg arról több fotóval, hogy miként néznek ki most az ottani ételek.

    A nyáron már részletesen írtunk arról, hogy akkor az oroszok finoman szólva sem voltak elégedettek az orosz McDonald’scal.

  • Kijevben, az ukrán fővárosban az elmúlt hetekben az energetikai infrastruktúrára mért többszöri orosz támadás miatt továbbra is fennállnak az energiakorlátozások, amelyek a város hárommillió lakosát minden éjjel sötétségbe borítják.

    Vitalij Klicsko kijevi polgármester teljes áramkimaradásra figyelmeztetett a fővárosban.

    Az energiarendszerben feszült a helyzet. Arra kérjük a régió minden lakosát, hogy támogassák az energetikai dolgozókat az energiafronton folytatott harcban. Ennek érdekében takarékosan használják az áramot

    – áll a városvezetés közleményében.

  • Megszólaltak a légvédelmi szirénák Szevasztopolban, az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontján kedd reggel – számolt be Telegram-csatornáján Mihail Razvozsajev, a város kormányzója. 

    Reggel megszólaltak a légvédelmi rendszerek Szevasztopolban. Az előzetes adatok szerint egy katonai drónt lőttek le a tenger fölött

    – írta a bejegyzésben Razvozsajev.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írta, legutóbb november 1-jén semmisítettek meg drónt Szevasztopolnál. Október 29-én pedig a flotta erői a városban drónokkal verték vissza az ukrán támadásokat, ami a kormányzó szerint a terület legnagyobb összecsapása volt. 

  • Az Egyesült Államok és Oroszország elkezdte az egyeztetéseket arról, hogy felújítják atomfegyver-leszerelési tárgyalásaikat – értesült a The Moscow Times. Ez az első nyílt kapcsolatfelvétel a két ország között azóta, hogy az orosz hadsereg februárban háborút indított Ukrajnában. A két fél legutóbb 2021 elején hosszabbította meg a New Start-egyezményt 2026-ig.

    A Stratégiai Fegyvercsökkentési Megállapodásról (New Start) szóló tárgyalást a hagyományoktól eltérően nem Genfben tarthatják, hanem egy közel-keleti országban. A tanácskozás november végén vagy december elején lehet.

    A New Start a hidegháborús ellenfelek utolsó nagy leszerelési megállapodása. Eredetileg 2010-ben Barack Obama és Dmitrij Medvegyev írta alá a szerződést, amely évtizedek óta a legalacsonyabb korlátot szabta a nukleáris fegyverekre. A Kreml akkori közleményében az szerepelt, hogy a meghosszabbítást változtatások nélkül írták alá. Az egyezmény értelmében mindkét félnek legfeljebb 700 bevethető interkontinentális, valamint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétája és atomfegyverekhez felszerelt nehézbombázó gépe, valamint maximum 1550 nagy hatótávolságú robbanófeje lehet.

    A The Moscow Times értesülései szerint Washington fel szeretné újítani a megállapodásban foglalt vállalások helyszíni ellenőrzését. Oroszország a gazdasági szankciókra hivatkozva augusztusban felfüggesztette ezt a lehetőséget.

  • Az orosz csapatok helyzete Pavlivka településnél Vugledarszkij irányába egyenesen borzasztó – számolt be az Institute for the Study of War (ISW) hétfőn. 

    Néhány nappal ezelőtt több orosz katonai elemző tette közzé a 155. dandár levelét, melyben a katonák panaszt tettek a parancsnokságuk miatt. A katonák szerint feletteseik reménytelen támadásra utasították őket Pavlivkánál.

    A gyalogság úgy véli, tábornokaik „lehetetlen támadásba kezdtek, hogy jó pontokat szerezzenek az Orosz Föderáció vezérkari főnökénél” – írta az Unian ukrán hírügynökség. 

  • Őrizetbe vették az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kilenc diverzánsát, akik helyi tisztségviselők ellen terveztek terrorcselekményeket elkövetni az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében – közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

    A gyanúsítottak felettese a közlemény szerint Szamir Sukjurov, Viktor Homjak és Dmitro Szidej volt az SZBU-nál. Az FSZB tájékoztatása értelmében a három megnevezett parancsnok nem tartózkodik a régióban.

    A fogvatartottaktól több mint öt kilogramm plasztidot, elektromos detonátorokat, három gránátot, kézifegyvereket és lőszereket, valamint felderítéshez használt speciális eszközöket foglaltak le. Az orosz rendfenntartó erők megtaláltak és hatástalanítottak egy járművet is, amelybe a szabotőrök egy merényletkísérlethez pokolgépet szereltek be.

    A gyanúsítottak ellen nemzetközi terrorcselekmény címén indult büntetőeljárás – írta az MTI. 

  • Texasban utolsó útjára kísérték Paul Lee Kim századost, aki október elején halt meg Ukrajnában.

    A Yahoo News szerint az amerikai önkéntes augusztusban érkezett Ukrajnába, pont azelőtt, hogy megindult volna az ukránok déli ellentámadása Herszon és Mikolajiv térségében. A portál ukrán forrásra hivatkozva azt írta, hogy a katonai alakulat a mikolajivi terület déli felén harcolt, amikor orosz ágyútűz érte őket, és a tüzérségi csapásban egy ukrán katonával együtt meghaltak.

    Paul Lee Kim október 5-én halt meg, két nappal a 35. születésnapja előtt. Holttestét először Kijevbe szállították, majd onnan az Egyesült Államokba vitték vissza, és múlt hét pénteken kísérték utolsó útjára Texasban.

  • Férfi és női lengyel zsoldosok is részt vesznek az ukrán offenzívában – számolt be a RIA Novosztyi orosz hírportálnak egy katona, aki a harkivi régióban harcol.

    A katona elmondása szerint akkor észlelték a lengyel zsoldosokat, amikor az ukránok ellentámadásba lendültek a területen. 

    Nagyon sok zsoldos volt ott. Még lengyel nők is voltak a zsoldosok között. A mi embereink látták őket, még a holttesteket is összeszedték utánuk

    – mondta a lapnak a férfi. 

  • Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden Ankarában Recep Tayyip Erdogan elnökkel tárgyal, és Törökország jóváhagyását kéri országa NATO-csatlakozási kérelméhez.

    Svédország Finnországgal együtt májusban kérte a NATO-csatlakozást, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. Törökország a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) és más csoportokkal kapcsolatos biztonsági aggályok, valamint az északi államok fegyverexport-tilalma miatt emelt kifogást.

    A három fél az MTI szerint júniusban memorandumot írt alá, amely megszüntette Törökország vétóját, és kötelezte Svédországot és Finnországot, hogy foglalkozzon a fennmaradó aggályokkal.

    Erdogan kedd délután fogadja Kristerssont az elnöki palotában, és a találkozót követően sajtótájékoztatót tart.

  • A CNN szerint egy orosz katonai alakulat nyílt levelet írt egy távol-keleti orosz régió kormányzójának arról, hogy Donyeckben, egy rosszul megtervezett offenzívában számos bajtársuk meghalt.

    A levelet az Oroszország délkeleti csücskében található Tengermelléki határterület kormányzójának címezték a 155. orosz tengerészgyalogos dandár katonái. Az írást egy orosz katonai blog hozta nyilvánosságra hétfőn (az orosz Insider szerint a Grey Zone nevű, Wagner-közeli Telegram-csatornáról van szó).

    A levélben azt írták, hogy 

    Ismét értelmetlen csatába küldött minket Muradov tábornok [Rusztam Muradov az orosz Keleti Katonai Körzet parancsnoka – a szerk.] és harcostársa, Ahmedov. A »nagy parancsnokok« által »alaposan« megtervezett offenzíva eredményeképp körülbelül 300 embert veszítettünk az utóbbi négy napban, a sérülteket, halottakat és eltűnteket egybe véve. És ez csak a mi dandárunk. 

    A levélben azt állították, hogy a veszteségeket az említett Ahmedov meg is próbálta eltitkolni, és meghamisította a hivatalos adatokat, attól tartva, hogy felelősségre vonhatják ezért. A katonák szerint a parancsnokok azért vállalták be az akciót, mert jó pontokat akartak szerezni Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök szemében (Muradov állításuk szerint azt ígérte Ahmedovnak, hogy elnyerheti az Oroszország hőse kitüntetést).

    A levél végén azt a kérdést tették fel a Tengermelléki határterület kormányzójának, hogy

    meddig engedik még ilyen középszerű embereknek, mint Muradov és Ahmedov, hogy katonai akciókat tervezzenek meg azért, hogy fenntartsák a látszatot, és megkapják a kitüntetéseiket rengeteg ember élete árán? 

  • Jegor Koncsalovszkij orosz rendező, forgatókönyvíró dokumentumfilmet tervez Donbászról. Ezt Denis Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetője jelentette be hétfőn.

    Ma találkoztam Jegor Koncsalovszkij rendezővel, valamint Jurij Dusin újságíróval, producerrel. Dokumentumfilmet készítenek Donbászról és védőiről. Ez szükséges

    – írta Pusilin a Telegram-csatornáján. Maga a rendező a Pushilinnal folytatott beszélgetésben mély csodálatát fejezte ki Donyeck és lakóinak szépsége iránt. „Egy dolog, ha olvasol valahol, és egészen más, ha a saját szemeddel látod. És ez nem elég. Itt teljesen más minőségű az emberi kommunikáció” – osztotta meg gondolatait Pusilinnal Koncsalovszkij. A megbízott vezető megköszönte a vendégeknek a Donbász iránti figyelmet. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború 257. napján tartott élő bejelentkezésében azt mondta, hogy az ukrán védők jól teljesítenek a fronton, és naponta több száz orosz katona esik el a donyecki régióban. 

    Általánosságban elmondható, hogy az ukrán védelmi erők aktívan védik a frontot – keleten és délen is fokozatosan visszaszorítjuk az ellenséget. Fokozatosan haladnak előre. A legnagyobb káosz továbbra is a donyecki régióban van. Ott naponta több száz megszálló hal meg. Az ukrán állások előtti föld szó szerint tele van a megszállók holttesteivel

    – fogalmazott Zelenszkij az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  • Magyarország területére november 7-én az ukrán–magyar határszakaszon 4294 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3308 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. november 7-én 137 ember, köztük 44 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Törökország úgy döntött, megtiltja az orosz repülőgépek belépését a légterébe –  számolt be kedden a Nordwind Airlines igazgatótanácsának tagja, Anna Podgornaja. 

    A beszámoló szerint a tiltás miatt 20-30 perccel nőtt a repülőgépek menetideje, de az utak költségeit nem befolyásolja. Az orosz közlekedési minisztérium arról számolt be, az ügyben tárgyalásokat folytatnak Ankarával. 

    A RIA Novosztyi azt írta, a Chicagói Egyezmény megsértésének kizárása érdekében a bermudai hatóságoknak ki kell zárniuk a nyilvántartásukból az Oroszországban bejegyzett és üzemeltetett repülőgépeket. A minisztérium szóvivője szerint Bermuda késedelmes törlése az egyezmény súlyos megsértése.

  • Az ukrajnai célzott mozgósítás lesz az egyik módja annak, hogy a munkaképes embereket társadalmilag hasznos munkára fogják. Az Állami Foglalkoztatási Központ jelentése szerint a lakosság azon kategóriái, amelyek nem vesznek részt a harcokban, a helyreállítási munkálatokban és a háború következményeinek felszámolásában segítenek majd annak befejezése után.

    A bejegyzett munkanélkülieket, az állással nem rendelkezőket, ideértve a belső menekülteket, valamint a működő vállalkozások alkalmazottjait, a vezetőkkel való egyeztetés után bevonják a társadalmilag hasznos munkába. Ilyen munkának számítanak:

    • a javítási és helyreállítási munkák;
    • a törmelék bontása;
    • az utak megtisztítása;
    • a polgári jellegű védművek építése;
    • a rakodás és mezőgazdasági munkák;
    • a tűzifa előkészítése a fűtési szezonra.

    A társadalmilag hasznos munkát végző személyeket bevonhatják a fogyatékkal élő polgárok megsegítésébe is. A mozgósított állampolgárok megtarthatják a főállású munkahelyüket és fizetésüket, a munkanélküliek pedig munkanélküli segélyt kapnak – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai lépései Jevgenyij Prigozsin, a katonai magáncég (Wagner) finanszírozó- és Ramzan Kadirov csecsen vezető erőitől függ.

    A nemrég közzétett elemzésben megállapították azt is, hogy 

    az orosz háborúpárti befolyásos emberek csoportja részben azért növeli erőit, hogy személyes érdekeit érvényesítse Oroszországban és Ukrajna megszállt részein, és nem kizárólag azért, hogy megnyerje a háborút Oroszország számára.

    A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin november 6-án megerősítette, hogy a Wagner a kurszki és a belgorodi régióban képzési és irányítási központokat nyit az orosz fegyveres erőkön kívül működő népi milíciák számára – írta az Unian ukrán hírügynökség.

  • Mintegy 50 ezer újonnan mozgósított orosz tartalékos már harcol Ukrajnában – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este – írja a Moscow Times.

    A csapatok, amelyek 30 zászlóaljnyi taktikai csoportot alkotnak, orosz katonai szakértők szerint várhatóan lassítják Ukrajna ellentámadását, amely a déli és keleti területek visszafoglalását célozza.

    „Az, hogy több ember van a lövészárkokban, lassítja az ukránok előrenyomulását” – mondta Szergej Grabszkij szakértő a The Insider című független orosz hírportálnak. „Elkaszálják őket, de egyszerűen túl sokan vannak.”

    Putyin szerint 80 ezer újonc a „különleges katonai művelet zónájában” tartózkodik, míg a mintegy 320 ezer behívott közül a többiek szétszóródtak az orosz kiképzőtáborokban.

  • Az Orosz Föderáció által Ukrajna környezetének okozott kár meghaladta a 37 milliárd eurót (14 800 milliárd forint), közölte az ukrán külügyminisztérium. Az Ukrajna elleni teljes körű invázió február 24-i kezdete óta Oroszország 2200, környezet elleni bűncselekményt követett el. Ezt Emine Dzsaparova, a külügyminiszter első helyettese jelentette be a Twitteren november 7-én.

    A környezetben okozott kár már meghaladta a 37,4 milliárd eurót. Komoly probléma a légszennyezettség, amelyet az olajtermékek elégetése és az erdőtüzek okoznak

    – hangsúlyozta Dzsaparova a Kárpáti Igaz Szó híradása szerint.

  • Az ukrajnai háború elől november 7-én 137 ember, köztük 44 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be honlapján a rendőrség

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak. A KCNA, a kommunista ország hírügynöksége a phenjani vezetés közleményét ismertetve számolt be erről helyi idő szerint kedden.

    Ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy sosem voltak fegyverügyleteink Oroszországgal, és nem tervezünk ilyesmit kötni a jövőben sem

    – húzta alá az észak-koreai vezetés állásfoglalásában.

    Phenjan szerint „a fegyverügyletekről szóló híresztelésekkel” akarja az Egyesült Államok befeketíteni Észak-Koreát.

    John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán azt állította, hogy Észak-Korea titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszország ukrajnai háborújához. Kirby szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy a phenjani vezetés közel-keleti, valamint észak-afrikai országokon keresztül próbálja eljuttatni a szállítmányokat, elkendőzve ezzel azok valódi rendeltetését – írta az MTI. 

  • Indul az Index keddi hírösszefoglalója az orosz−ukrán háborúról. Hétfői percről percre frissülő összeállításunkat itt olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok