Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Herszon elvesztése bajba sodorhatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt − derül ki a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szakértőinek elemzéséből, amelyet a The Washington Post szemlézett.

    Az orosz csapatok kivonulása Herszonból ideológiai törést szít a háborúpártiak és [Putyin] között, ami aláássa a Putyin elkötelezettségébe és képességébe vetett bizalmat, hogy teljesítse háborús ígéreteit, amelyek között túlzó célok szerepelnek

    − áll az intézet értékelésében.

  • Egy orosz csapás után fel nem robbant tüzérségi lőszert találtak Zaporizzsjában, hat lakóház közelében − közölte egy ukrán tisztviselő szombat este.

    Kijlo Timosenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának tisztviselője egy fényképet osztott meg Telegram-oldalán, és azt mondta, hogy a lövedékek bármelyik pillanatban felrobbanhatnak − írta meg a The Washington Post.

    Timosenko elmondása szerint a hatóságok kiköltöztetik az embereket a területről.

  • Az ukrán központi bank vasárnap közölte, hogy felkészíti az ország bankrendszerét a lehetséges áramszünetekkel kapcsolatos vészhelyzetekre − írta meg a The Guardian.

    Oroszország szisztematikusan támadta az ukrán energiaszektort, az ország jelentős részein áramkimaradásokat okozva.

  • A kelet-ázsiai csúcstalálkozó (EAS) eredményeiről szóló közös nyilatkozatot nem fogadták el, mivel az amerikai fél és partnerei ragaszkodtak az ukrajnai helyzet értékeléséhez. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki vasárnap újságíróknak a kelet-ázsiai csúcstalálkozón való részvétele után − írta meg az orosz állami TASZSZ hírügynökség. 

    Ma nem születtek kollektív döntések, mert az Egyesült Államok és nyugati kollégái ragaszkodtak az ukrajnai és a körülötte kialakult helyzettel kapcsolatos, teljesen elfogadhatatlan nyelvezethez

    − mondta a külügyi tárca vezetője.

  • Dél-Korea elnöke megígérte, hogy bővíti az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítséget, miközben elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, amely megsérti a jogot − írta meg a The Independent

    Jun Szuk Jol a kambodzsai Phnom Penhben tartott kelet-ázsiai csúcstalálkozón beszélt.

  • Az ukrán rendőrök az orosz csapatok kivonulását követően szombaton visszatértek Herszon városába. Az ukrán televíziós és rádiós szolgáltatások is újraindultak. Egy tisztviselő mégis „humanitárius katasztrófaként” jellemezte a várost − írta az AP hírügynökség.

    Ihor Klimenko, Ukrajna országos rendőrfőnöke szombaton a Facebookon közölte, hogy mintegy 200 rendőr dolgozik a városban, ellenőrzőpontokat állítanak fel és dokumentálják az esetleges háborús bűncselekmények bizonyítékait. Rendőrcsapatok dolgoznak a fel nem robbant lőszerek azonosításán és semlegesítésén is.

  • Vasárnap reggel 9 óra után légiriadót jelentettek be Ukrajna teljes szárazföldi területére – írja az alerts.in.ua információi alapján az Ukrajinszka Pravda.

    A hatóságok arra kérik az ukránokat, hogy vonuljanak biztonságos helyre.

    A belorusz projekt arról számolt be, hogy egy MiG–31K, amely Dagger rakétákat szállíthat, délnyugati irányban szállt fel Machuliscsiban, néhány perccel korábban pedig egy vadászgép emelkedett a levegőbe Baranovicsiban.

  • A társadalomban kezd kialakulni egy vélemény:

    ideje véget vetni ennek.

    Oroszország politikailag és mentálisan még mindig nem elég érett a valódi tárgyalásokra és a csapatkivonásra. De ez megtörténik. Rögtön Donyeck vagy Luhanszk felszabadítása után − írja a Twitteren Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki főtanácsadó.

  • A kacsovkai vízerőmű hatalmas károkat szenvedett az ukrán fegyveres erők lövedékei miatt, de helyreállítható. A modern technológiákat alkalmazó javítások legalább egy évet vesznek igénybe − mondta az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek Vlagyimir Leontyev, a Novokakovka városi körzet vezetője.

    A pusztítás mértéke grandiózus, ezt ki kell mondani. Elég gyorsan ki lehet javítani − mármint az Univerzum léptékében. Persze nem néhány hónapon belül. Ez évekbe telik

    − mondta Leontyev.

  • Az orosz csapatok Herszonból való kivonása ideológiai szakadékot szít a katonapártiak és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, valamint aláássa támogatóinak bizalmát – állítja az Institute for the Study of War.

    Az elemzők rámutatnak, hogy Putyin egyre nehezebben tudja megnyugtatni választóit, mivel az orosz hadsereg egyre távolabb kerül háborús céljaitól, azaz az ukrán kormány megdöntésétől és az Ukrajna feletti uralom átvételétől.

    Putyin nacionalista propagandistái, mint például Vlagyimir Szolovjov, egyre inkább azt követelik, hogy a Kreml és a magas rangú katonai parancsnokok teljes mértékben kötelezzék el magukat ukrajnai céljaik mellett. Szolovjov még a teljes mozgósítást és a hozzá nem értő tisztviselők elbocsátását is követelte az oroszok Herszonból való menekülése után.

    Ahogy az ISW is megjegyzi, az orosz elnöknek szüksége van a támogatásra, ezért valószínű, hogy utasította a médiát arra, hogy csak visszafogottan tudósítsák a herszoni kivonulást.

  • Az ukrán fegyveres erők nyolc olyan területet értek el, ahol az orosz megszállók személyi állománya, fegyverei és katonai felszerelései koncentrálódnak − írja az ukrán Unian hírügynökség. 

    Megjegyezték, hogy Ukrajna védelmi erőinek repülőgépei az elmúlt napon 13 csapást mértek az ellenségre.

  • Vlagyimir Putyin döntése, hogy távol marad a világ vezetőinek e heti, Balin megrendezésre kerülő G20-csúcstalálkozójától, sokatmondó. Bár Indonézia ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz elnököt szívesen látják, jelenléte kínos lett volna. Nemzetközi páriává vált − és ezt ő is tudja. Úgy tűnik, még Kína is kezdi elveszíteni a türelmét − írja a The Guardian

    Ennek oka természetesen Ukrajna, ahol Putyin „különleges katonai művelete” napról napra kisebbíti az ő és országa megítélését. Herszon városának elfoglalása a Harkiv környéki győzelmeket követően a legjelentősebb fordulat volt az invázió februári kezdete óta. Putyin szeptemberben egy megrendezett népszavazás után annektálta a Herszoni területet, és szuverén területté nyilvánította. A tartományi fővárost pedig „soha” nem adják fel − fogadkozott.

  • Az ukrán fegyveres erők nyolc orosz fegyverraktárra is lecsaptak – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

    A vezérkari jelentésben megjegyzik, hogy az elmúlt napon 13 csapást mértek az orosz egységekre.

    Nyolc olyan területet ért találat, ahol katonák, fegyverek, és egyéb katonai felszerelések is voltak, valamint öt orosz légvédelmi rendszert is elpusztítottak

    – írja a jelentés.

  • A Nyugat kábító hatású fájdalomcsillapítókat tesztelt Ukrajnában – közölte a RIA Novosztyival Dmitrij Dokasenko, a Luhanszki Népköztársaság állami egészségügyi főorvosa.

    Elmondása szerint a gyógyszereket azért nem tesztelték a fejlődő országokban, mert így költséghatékonyabbak voltak a vizsgálatok, valamint az önkéntesek és a szakemberek fizetése is alacsonyabb volt, mint Európában.

    A legfontosabb kritérium mégis az volt, hogy az esetleges sikertelen vizsgálatok eredményei nem kerülnek olyan gyorsan nyilvánosságra, mintha bármelyik más európai országban végzik el a teszteket

    – mondta az orvos.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére november 12-én az ukrán–magyar határszakaszon 5802 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4852 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

    2022. november 12-én 144 ember, köztük 43 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ukrán erők egy olyan várost foglaltak vissza, ahol nincs fűtés, víz, áram és mobiltelefon-szolgáltatás, miközben az orosz tüzérség csak kilométerekre van tőlük − írta meg a The New York Times

    Ukrán katonák dolgoztak szombaton Herszon városának biztosításán és harcoltak az orosz erőkkel a külvárosban − közölte a hadsereg egy nappal azután, hogy az ukrán különleges erők bevonultak a déli kikötővárosba, a hónapok óta tartó orosz megszállást elszenvedő lakosok kitörő üdvrivalgása közepette.

    A visszavonulás ellenére az ukrán katonai hírszerzés szombaton azt közölte, hogy továbbra is maradtak orosz katonák rögzített védelmi pozíciókban, és nem világos, hogy harcolnak-e, menekülnek-e, vagy megadják magukat.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pokolinak nevezte a Donyeck keleti régiójában zajló harcokat, ahol a Moszkva-barát erők sokkal keményebb harcot folytatnak, miután Oroszország feladta az egyetlen regionális fővárost, Herszont, amelyet a háború februári kezdete óta elfoglalt − közölte a Reuters hírügynökség

    Az oroszoknak

    mindenhol ugyanaz a céljuk: megalázni az embereket, amennyire csak lehet. De mi mindent helyreállítunk, higgyék el nekem. Mielőtt elmenekültek volna Herszonból, a megszállók tönkretették az összes kritikus infrastruktúrát, a kommunikációt, a vizet, a fűtést, az áramot

    − fogalmazott az ukrán elnök szombati beszédében.

  • Indul az Index vasárnapi hírösszefoglalója az orosz–ukrán háborúról. Szombati percről percre frissülő összeállításunkat itt olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok