Index Vakbarát Hírportál

Kína összeszedte rakétája roncsait, mielőtt más tette volna rá a kezét

2022. november 21., hétfő 11:28

A kínai parti őrség erőszakkal lefoglalta egy kínai rakéta feltételezett roncsait, amelyeket a Fülöp-szigeteki haditengerészet a Dél-kínai-tengeren lévő szigetére vontatott – közölték Fülöp-szigeteki katonai tisztviselők.

A kínai hajó kétszer blokkolta a Fülöp-szigeteki haditengerészet hajóját, mielőtt vasárnap a Fülöp-szigetek által elfoglalt Thitu szigetnél lefoglalta az úszó roncsot – közölte Alberto Carlos altengernagy hétfőn. Elmondta, hogy az incidensben senki sem sérült meg.

Az incidens néhány órával azelőtt történt, hogy Kamala Harris amerikai alelnök megérkezett a Fülöp-szigetekre, ahol Ferdinand Marcos elnökkel folytat megbeszéléseket, és ahol a vezetők várhatóan a biztonsági szövetségük megerősítéséről tárgyalnak majd. A hétfői találkozó előtt Kamala Harris azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a nemzetközi szabályok és normák védelme mellett a Dél-kínai-tengeren.

A Fülöp-szigetek, a fegyveres erők, állami hajók vagy repülőgépek elleni fegyveres támadás a Dél-kínai-tengeren az Egyesült Államok kölcsönös védelmi kötelezettségvállalásait vonná maga után, ami megingathatatlan elkötelezettségünk a Fülöp-szigetek iránt

– mondta Kamala Harris a The Guardian szerint megerősítve a kölcsönös védelmi megállapodást az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő tagadta, hogy a kínai parti őrség erőszakot alkalmazott volna,

és leszögezte: a felek barátságosan szót váltottak egymással, és a Fülöp-szigetekiek átadták nekünk a tárgyat. A szóban forgó objektumról a szóvivő azt mondta, vagy egy rakéta hasznos terhéből kihullott fémdarab vagy pedig egy Kína által fellőtt űrhajó egy darabja.

A Fülöp-szigeteki külügyminisztérium részéről azt közölték, átfogó vizsgálatot indítanak az ügyben, jelenleg pedig a tengeri hatóságok jelentésére várnak.

Elvágták a kötelet, erőszakkal elvontatták a törmeléket

A kínai parti őrség hajói korábban már blokkolták a Fülöp-szigetek hajóit, amelyek a tengeren ellátmányt vittek a Fülöp-szigeteki erőknek.

A hétfői incidens a legutóbbi fellángolása a Kínát, a Fülöp-szigeteket, Vietnámot, Malajziát, Bruneit és Tajvant érintő, régóta húzódó területi vitáknak a stratégiai fontosságú vízi úton.

Alberto Carlos Fülöp-szigeteki altengernagy elmondta, hogy a Fülöp-szigeteki tengerészek egy nagy hatótávolságú kamerát használva Thitu szigetén észlelték az erős hullámokban sodródó roncsot egy alig több mint 500 méterre lévő homokpad közelében. Egy csónakkal elindultak, és a csónakjukhoz kötött kötél segítségével felszedték az úszó tárgyat, majd elkezdték visszavontatni a szigetükre.

Miközben a Fülöp-szigeteki tengerészek visszatértek a szigetükre, észrevették, hogy a kínai parti őrség 5203-as számú hajója közeledik feléjük, ami utána kétszer is elzárta az előre megtervezett útvonalukat.

A kínai hajó ekkor egy felfújható csónakot vetett be a személyzetével, akik erőszakkal visszaszerezték az említett úszó tárgyat a filippínó tengerészek gumicsónakjához rögzített vontatókötél elvágásával. A Fülöp-szigeteki tengerészek úgy döntöttek, hogy visszatérnek a szigetükre.

Cherryl Tindog őrnagy, a Fülöp-szigeteki hadsereg nyugati parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy az úszó fémtárgy hasonlónak tűnt számos más, a közelmúltban a Fülöp-szigeteki vizeken talált kínai rakétatörmelékhez. Hozzátette, hogy a filippínó tengerészek nem harcoltak a lefoglalás ellen.

Rovatok