Index Vakbarát Hírportál

Törökország bekérette a svéd nagykövetet az Erdoganról készült sértő képek miatt

2022. november 22., kedd 17:13

Törökország beidézte Svédország ankarai nagykövetét, hogy tiltakozzon a Recep Tayyip Erdogan elnökről készült sértőnek minősített képek miatt.

A kurd „propaganda” Recep Tayyip Erdogan arcát ábrázolta, és a stockholmi török nagykövetség épületére vetítették a képeket.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatói tüntettek, akiket Törökország és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek tekint. A török külügyminisztérium elítélte a képeket, és vizsgálatot kért.

Staffan Herrstrom svéd nagykövetet is beidézték a minisztériumba hétfőn – írja az Euronews.

Feszült időszakban sértegetik a török elnököt

Az incidens a kétoldalú kapcsolatok érzékeny időszakában történt, mivel Svédország és Finnország Törökország jóváhagyását kéri NATO-csatlakozási kérelméhez.

A két északi ország idén, miután Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, felhagyott a katonai elzárkózás hosszú ideje tartó politikájával. A NATO-tag Törökország azonban még nem támogatta csatlakozásukat, amelyhez a szövetség meglévő tagjainak egyhangú jóváhagyása szükséges.

Ankara többször felszólította Svédországot, hogy tegyen konkrét lépéseket a Törökország által biztonsági fenyegetésnek tekintett csoportok ellen. Erdogan kormánya nyomást gyakorol a két országra, hogy lépjenek fel a törvényen kívüli PKK támogatóival, valamint azokkal szemben, akiket a 2016-os sikertelen törökországi puccs megrendezésével gyanúsítanak.

A hónap elején Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Törökországba látogatott, és ígéretet tett arra, hogy együttműködnek a Törökországot fenyegető terrorizmus elleni fellépés érdekében.

A nagykövet beidézésére azért is került sor, mert Törökország szárazföldi offenzívával fenyegetőzik a szíriai kurd fegyveresek ellen. Hétfőn legalább két ember meghalt a török határ menti Karkamis városában elkövetett csapásokban.

Rovatok