Index Vakbarát Hírportál

Energiamegállapodást kötött Németország és Franciaország

2022. november 25., péntek 21:39

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.

Közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja „globális energiaválsághoz vezetett”, amely „példátlanul megterheli gazdaságainkat, különösen a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat”. Ez a helyzet „különösen érzékenyen érinti Európát” a földgáz 40 százalékát biztosító Oroszországból érkező szállítások visszafogása miatt.

Ezért Németország és Franciaország a válság kezelésére tett európai uniós szintű válaszlépések mellett tovább erősíti szoros kapcsolatait az energia területén, és az energiaellátás biztonságának érdekében elkötelezi magát a kölcsönös támogatás és szolidaritás mellett.

Növelték a földgázexport kapacitását

A földgázellátásban Franciaország, Németország és további EU-s tagállamok – főleg az orosz energiafüggőség oldására törekedő közép- és kelet-közép-európai országok – támogatása érdekében leállította Németországból származó gázimportját, és a francia hálózat teherbíró képességének határain belül növelte németországi földgázexport-kapacitását.

Franciaország így akár napi 100 gigawattórának megfelelő mennyiségben képes növelni németországi földgázszállításait. Arról is megegyezett Olaf Scholz és Élisabeth Borne, hogy

kidolgoznak egy állandó német–francia földgázellátási szolidaritási mechanizmust,

amelyről a két kormány következő együttes ülésén, az MTI szerint 2023 első negyedévében, hivatalos megállapodást is kötnek.

A villamos energia területén Németország vállalta, hogy Franciaország téli áramellátásának biztosításához a lehető legnagyobb mértékben növeli a két ország ellátórendszereit összekötő kapacitást. Németország az átviteli kapacitás növelésén kívül amellett is elkötelezte magát, hogy a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelés bővítésével, a tartalékba helyezett erőművek újraindításával és az utolsó, még termelő atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával minden lehetséges módon növeli áramtermelését és franciaországi exportját – áll a német és a francia kormányfő közös nyilatkozatában.

Rovatok