Index Vakbarát Hírportál

Célzottan a tüntető nők arcát és nemi szervét lövi az iráni karhatalom

2022. december 9., péntek 14:39

Az iráni biztonsági erők a rezsimellenes tüntetéseken a nők arcára, mellükre és a nemi szervükre lőnek sörétes puskával − derül ki az orvosokkal országszerte készített interjúkból.

Az orvosok és ápolók − akik hogy elkerüljék a letartóztatást, titokban kezelik a tüntetőket − elmondták, hogy először azután figyeltek fel erre a gyakorlatra, hogy észrevették, hogy a nők gyakran más sérülésekkel érkeznek, mint a férfiak, akiknek gyakrabban a lábukba, a fenekükbe és a hátukba lőtték a söréteket − írja riportjában a The Guardian

Miközben az internet elsötétítése miatt a tüntetők elleni véres fellépés nagy része rejtve maradt, az orvosok által a lapnak átadott fotókon az egész testen sebek láthatók az úgynevezett madársörétektől, amelyeket a biztonsági erők közelről lőttek ki az emberekre. A fotók némelyikén olyan emberek láthatók, akiknek több tucat apró sörét fúródott mélyen a húsába.

A The Guardian tíz egészségügyi szakemberrel beszélt, akik figyelmeztettek a sérülések súlyosságára, amelyek több száz iráni fiatalnak okozhatnak maradandó károsodást. A nők, férfiak és gyermekek szemét érő lövések különösen gyakoriak − mondták.

Az egyik orvos a központi Iszfahán tartományból azt mondta, hogy szerinte a hatóságok különböző módon célozzák a férfiakat és a nőket,

mert el akarják pusztítani ezeknek a nőknek a szépségét.

„Kezeltem egy húszas évei elején járó nőt, akinek két golyó a nemi szervét érte. Tíz másik golyó a belső combjába fúródott. Ezt a tíz golyót könnyen eltávolították, de az a két golyó kihívást jelentett, mert a húgycső és a hüvelynyílás közé ékelődött − mondta az orvos. – Komoly volt a hüvelyi fertőzés veszélye, ezért megkértem, hogy menjen el egy megbízható nőgyógyászhoz. Azt mondta, hogy éppen tiltakozott, amikor egy körülbelül tízfős, biztonsági ügynökökből álló csoport körbeállta, és a nemi szervébe és a combjába lőtt.”

A tapasztalataitól traumatizált orvos − aki a cikkben idézett összes egészségügyi szakemberhez hasonlóan a megtorlástól való félelem miatt névtelenséget kérve beszélt − elmondta, hogy nehezen tudta feldolgozni a stresszt és a fájdalmat, amelynek szemtanúja volt.

Az egészségügyi szakemberek azzal vádolták a biztonsági erőket, hogy figyelmen kívül hagyják a zavargások megfékezésének általános protokollját, például azt, hogy a lövéseket a lábra adják le, hogy elkerüljék a létfontosságú szervek sérülését.

A Teheránhoz közeli Karaj város egyik orvosa szerint a biztonsági erők

a nők arcára és intim testrészeire lőnek, mert kisebbrendűségi komplexusuk van. Szexuális komplexusuktól pedig úgy akarnak megszabadulni, hogy bántják ezeket a fiatalokat.

Országos tiltakozások

Az aktivisták szerint az ilyen szörnyű, nemi alapú erőszak nem meglepő, tekintve az 1979-es forradalomban hatalomra került iráni ajatollahok nőgyűlölő uralmát, akik brutális erőszakkal, gyakran a nők ellenében tartják fenn az irányítást.

Egy 22 éves nő, Mahsza Amini szeptemberi halála volt az, ami az ország teokratikus uralmával szembeni tiltakozásokat kiváltotta. Aminit azért tartóztatták le, mert nem megfelelően viselte a fejkendőjét, majd az iráni erkölcsrendészet a jelek szerint úgy megverte, hogy kómába esett. A halála utáni napokban a lányok és nők országszerte szembeszálltak a törvény által előírt öltözködési szabályokkal, és letépték hidzsábjukat.

Teherán megfélemlítési kampányának része a sebesülteket kezelő orvosok fenyegetése is. Egy mazandaráni orvos a lapnak elmondta, hogy a lövedékeket − amelyek néha fémből, néha műanyagból vannak − lekapcsolt lámpánál távolítja el, hogy ne vegyék észre.

A nők annyira szégyellik, hogy kórházba menjenek, hogy sokan otthon kezelik őket, és ez nagyon veszélyes

− mondta az orvos.

Október 26-án több száz orvos tiltakozott az iráni orvosi tanács előtt, a biztonsági erők sörétes fegyverekkel lőttek rájuk. Egy teheráni sebész kezelte kollégáit, akiket menekülés közben hátba és lábon lőttek. A sebész elmondta, hogy legalább öt olyan tüntető súlyos sérüléseit látta el, akiket közvetlen közelről lőttek le sörétes fegyverekkel.

Az általam kezelt sérültek egyike nem is tüntetett. Egy járókelő, aki azt hitte, hogy nem fognak rálőni. Vakon lőnek mindenkire, aki nem tartozik közéjük

− közölte.

(Borítókép: Kigyulladt motorkerékpár Teheránban 2022. október 8-án. Fotó: AFP)

Rovatok