Index Vakbarát Hírportál

Daruval akasztottak fel egy embert Iránban a tiltakozások miatt

2022. december 12., hétfő 20:07

Irán hétfőn kivégezte a második foglyot, akit az országos tüntetések alatt elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el, és nyilvánosan felakasztották egy építkezési darura, hogy mások számára ezzel adjanak figyelmeztetést.

Majidreza Rahnavard kivégzésére kevesebb mint egy hónappal azután került sor, hogy állítólag halálra késelte egy félkatonai alakulat két tagját, miután feldühödött azon, hogy a biztonsági erők tüntetőket öltek meg − írta meg az AP hírügynökség

Az eset kiemeli, hogy Irán milyen gyorsan végrehajtja a halálos ítéleteket, amelyeket a kormány által leállítani kívánt tüntetéseken letartóztatott személyek ellen hoztak.

Aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy már legalább egy tucat embert ítéltek halálra zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon. A tüntetések szeptember közepi kezdete óta legalább 488 embert öltek meg az Emberi Jogi Aktivisták Iránban nevű csoport szerint, amely figyelemmel kíséri a tiltakozásokat. További 18 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Az iráni Mizan hírügynökség, amely az ország igazságügyi szervei alá tartozik, közzétett egy képkollázst Rahnavardról, amint a darun lóg, kezei és lábai össze vannak kötözve, fekete zsák a fején.

A biztonsági erők álarcos tagjai álltak őrt a beton- és fémkorlátok előtt, amelyek visszatartották az összegyűlt tömeget hétfőn kora reggel az iráni Mashhad városában. 

Az elítéltet gyilkossággal vádolták

A Mizan állítása szerint Rahnavard november 17-én Mashhadban halálra késelte a biztonsági erők két tagját, négy másikat pedig megsebesített. Az állami televízióban sugárzott felvételeken látható, amint egy férfi egy másik férfit üldöz egy utcasarkon, majd fölé áll és leszúrja, miután az egy parkoló motorkerékpárnak futott neki. Egy másik felvételen látható, amint ugyanaz a férfi közvetlenül utána leszúr egy másikat. A támadó, aki az állami televízió szerint Rahnavard volt, ezután elmenekült.

A Mizan jelentése a halottakat Baszidzsként, az iráni Forradalmi Gárda alá tartozó félkatonai önkéntesként azonosította. A Baszidzs a nagyobb városokban megtámadta és őrizetbe vette a tüntetőket, akik sok esetben visszavágtak.

A Rahnavard kivégzése után sugárzott, erősen szerkesztett állami televíziós riportban részleteket mutattak be a tárgyalásról. A videóban azt mondja, hogy azután kezdte el gyűlölni a baszidzsiket, hogy a közösségi médiában olyan videókat látott, amelyeken azok tüntetőket vernek és ölnek meg.

A Mizan azzal vádolta Rahnavardot, hogy letartóztatásakor megpróbált külföldre menekülni. Mashhad, a síiták szent városa, mintegy 740 kilométerre keletre fekszik az iráni fővárostól, Teherántól. A hírügynökség szerint Rahnavardot a mashhadi forradalmi bíróság elítélte. Az iráni bíróságokat nemzetközileg bírálták amiatt, hogy a vádlottak nem választhatják ki a saját ügyvédjüket, és még az ellenük szóló bizonyítékokat sem láthatják. Rahnavardot „moharebeh” vádjával ítélték el, ami fárszi nyelven azt jelenti, hogy „háborút visel Isten ellen”.

A kivégzéséről készült képeken egy Korán-verset ábrázoló transzparens látható:

Bizony, azoknak, akik háborút folytatnak Allah és az Ő Küldötte ellen, és megpróbálnak romlást okozni a földön, az lesz a jutalmuk, hogy megölik vagy keresztre feszítik őket, vagy levágják a kezüket és a lábukat, vagy száműzik őket a földről.

Az utóbbi időben ritkák az ilyen kivégzések 

A nyilvánosan, daruval végrehajtott kivégzések ritkák voltak az elmúlt években, bár Irán alkalmazta a módszert a 2009-es vitatott elnökválasztást és az azt követő Zöld Mozgalom tüntetéseit követő zavargások leverésére.

Jellemzően az elítéltek még élnek, amikor a daru felemeli őket. Egy kötélen lógnak, és levegőért küzdenek, mielőtt megfulladnának vagy kitörne a nyakuk. Aktivisták a múltban nyomást gyakoroltak az Iránnak darukat szállító vállalatokra, arra figyelmeztetve, hogy azokat kivégzésekre is felhasználhatják.

Iránban hajtják végre az egyik legtöbb kivégzést a világon. Múlt csütörtökön végezték ki az első, a tüntetések alatt őrizetbe vett foglyot. Az oslói székhelyű Iran Human Rights csoport szerint idén eddig több mint 500 foglyot végeztek ki, ami öt éve a legmagasabb szám.

(Borítókép:  AFP)

Rovatok