Index Vakbarát Hírportál

Sok esetet nem is vesznek figyelembe a kínai koronavírus-halálozási statisztikában

2022. december 21., szerda 12:12

A kínai hivatalos Covid–19-es halálozási statisztikában csak a tüdőgyulladás vagy légzési elégtelenség következtében meghalt betegeket tüntetik fel, a korábbi krónikus betegségben szenvedő elhunytakat nem számolják bele – közölte szerdán, első alkalommal egy kínai egészségügyi illetékes.

Vang Kuj-csiang, a Pekingi Egyetem 1. számú kórházának fertőző betegségekkel foglalkozó vezetője kedden nyilvánosan tisztázta a Covid–19-cel kapcsolatos kínai halálozási statisztika számítási módját, amelyet már a pandémia kitörése óta alkalmaznak.

A legtöbb országban, köztük az Egyesült Államokban minden olyan halálesetet belevesznek a Covid–19 halálozási statisztikába, amelyben az elhunyt koronavírusban szenvedett. De több országban máshogy számolják a fertőzéseket és halálozásokat, és a szórványos tesztelés miatt az összehasonlítások félrevezetők lehetnek.

Benjamin Mazer patológus, a Johns Hopkins Egyetem adjunktusa szerint a kritériumok ilyen szűkítése miatt sok esetet nem vesznek figyelembe a statisztikában, hiszen például a beoltottaknál, köztük a kínai oltást felvevőknél is kisebb a kockázata a tüdőgyulladás miatti halálozásnak. Ugyanakkor a Covid–19-nek egy sor szövődménye lehet, a vérrögök képződésétől a szívproblémákig, ami halálozáshoz vezethet. Mazer szerint tehát nincs értelme úgy gondolkozni, mint 2020 márciusában, hogy csak a koronavírus tüdőgyulladásába lehet belehalni.

Kínából szerdán nem jelentettek újabb, Covid–19 miatti halálesetet, sőt az eddig közölt halálozási számot – magyarázat nélkül – eggyel csökkentették, így a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság által kiadott hivatalos napi jelentés szerint az országban a járvány kitörése óta 5241-en haltak meg a fertőző betegség következtében.

A korábban zéró-Covid-stratégiát alkalmazó Kínában a közelmúltban országszerte enyhítettek a korlátozásokon, a kötelező tesztelést is beszüntették, a legtöbb ember otthon teszteli magát. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket tapasztaló koronavírus-fertőzöttek már sok helyen dolgozni is mehetnek. Ugyanakkor a helyi beszámolók szerint egyre nő a fertőzöttek száma.

Az AP helyi tudósítója szerint a pekingi ravatalozókban már a múlt héten sok volt a halott, két hozzátartozó az újságírónak elmondta, hogy szeretteik koronavírustesztje pozitív lett a haláluk előtt. A múlt héten azonban Kínából hivatalosan egyetlen koronavírus miatti halálesetről sem adtak hírt.

Az Egyesült Államok kedden felajánlotta Kínának, hogy Covid–19-vakcinákat szállítana. Mint Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője elmondta: a nemzetközi közösségnek is érdeke, hogy ellenőrzés alatt lehessen tartani Kínában a járványt.

Az Egészségügyi Világszervezet májusi becslése alapján a világjárvány első két évében globálisan csaknem 15 millió ember halt meg a Covid–19 miatt vagy azért, mert az egészségügyi rendszerek túlterheltsége következtében nem jutott megfelelő ellátáshoz. A hivatalos statisztika szerint azonban a jelzett időszakban ennél jóval kevesebb, több mint hatmillió halálos áldozata volt a Covid–19-nek.

Rovatok