Index Vakbarát Hírportál

A korrupcióval vádolt EP-képviselő úgy érzi, elárulta a barátja

2022. december 22., csütörtök 08:19

Az Európai Parlament képviselőjének csütörtökön kell bíróság elé állnia korrupciós vádak miatt, hogy eldöntsék, kiengedik-e a börtönből.

Eva Kaili görög európai parlamenti képviselő úgy érzi, hogy elárulta a barátja − közölte ügyvédje szerdán első brüsszeli bírósági meghallgatása előtt.

Úgy érzi, elárulta a párja. Megbízott benne, ő pedig elárulta őt − mondta Kaili görög ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos. Hozzátette, hogy jelenleg nem köteles nyilatkozni az ügy érdemi részleteiről − írta meg a Politico

Kaili áll a Katar állítólagos korrupciójával kapcsolatos nyomozás középpontjában, amely megrázta az Európai Parlamentet, és mély lélektani krízist váltott ki Brüsszelben. A belga rendőrség egy sorozatos razzia között tartóztatta le, amikor is többek között 150 ezer eurót (60 millió forintot) találtak készpénzben a lakásában.

Kailinak csütörtökön kell megjelennie a bíróságon, hogy eldöntsék, tárgyalásáig őrizetben kell-e maradnia. 

A görög médiának nyilatkozva, miután négy órán keresztül beszélt a börtönben a volt képviselővel, azt mondta, hogy nem tudja megjósolni, mi fog történni, de számos jogi érv szól amellett, hogy szabadon engedjék a börtönből.

Ő nem egy gyanúsított szökevény, és nem is manipulálhatja a nyomozás bizonyítékait

− mondta.

Kedden Dimitrakopulosz azt mondta, Kaili megkérte az apját, hogy vigyen el pénzt az otthonából, hozzátéve, hogy ennek ellenére meg van győződve az ártatlanságáról.

Kaili élettársa, Francesco Giorgi azon négy személy között van, akiket korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt vettek előzetes letartóztatásba. A hatóságok azt gyanítják, hogy a vádlottak készpénzt és ajándékokat fogadtak el cserébe azért, hogy külföldi országok, például Katar érdekeit támogassák az Európai Parlamentben.

Kedden Kaili ügyvédje ízelítőt adott az újságíróknak védelmi stratégiájából. Azt mondta, Kaili nem tudta, hogy Giorgi készpénzt tart magánál, és hogy megpróbálta elérni, hogy a pénzt visszaküldjék. Egy alkalommal azt mondta az apjának, hogy vigye el a készpénzt. Később a rendőrség megtalálta őt egy pénzzel megtömött bőrönddel a kezében, amikor elhagyott egy szállodát.

(Borítókép: Eva Kaili. Fotó: Vladimir Rys / Getty Images)

Rovatok